Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Folk / World / Country > Grįžta jaunas ir provokuojantis NOA festivalis
 
 
Mūsų adresas

NAUJIENOS

2015-03-20

Grįžta jaunas ir provokuojantis NOA festivalis



Balandžio 2, 14-19 dienomis po dviejų metų pertraukos į Lietuvos festivalių areną grįžta jaunas ir provokuojantis NOA festivalis. Intriguojančią programą žadantis šių metų NOA sieks atskleisti aktualios dabartinės operos koncepciją. NOA renginiai pulsuos ir socialinėmis, ir giliausius žiūrovų pojūčius bei patyrimus provokuosiančiomis temomis. Šeštajame NOA festivalyje bus pristatyti 8 šiuolaikinės operos ir tarpdisciplininio meno projektai, veiks diskusijų klubas, bus surengtas kūrybinių projektų idėjų pristatymo maratonas.
6-ajame NOA festivalyje dalyvaus apie 200 jaunos kartos kūrėjų iš Lietuvos, Švedijos, Australijos, Didžiosios Britanijos ir Norvegijos. Menininkai kvies kartu pasinerti į operos žanro alchemiją, grįžtant prie originalios termino reikšmės: lot. opera – veikalas.


Festivalis startuos NOA sėkmės talismanu tapusia opera „Geros dienos!“ (libreto autorė Vaiva Grainytė, kompozitorė Lina Lapelytė, režisierė Rugilė Barzdžiukaitė). Dažniau užsienyje nei Lietuvoje rodomą, ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusią operą žiūrovai galės pamatyti „autentiškoje“ Šiuolaikinio meno centro aplinkoje, kur kūrinys ir buvo parodytas pirmąjį kartą. 

Stipresnes, betarpiškas savęs ir žiūrovų poveikio formas menininkai tyrinės premjeriniuose spektakliuose. Tai – į garso svarbą dėmesį fokusuosianti ir jusles kurstysianti mono opera tamsoje „Confessions“ (autoriai kompozitorė Rūta Vitkauskaitė ir švedų menininkai Jens Hedman ir Åsa Nordgren), migruoti tarp žmonių ir paukščių garsų pasaulių kviesianti australų „Flyway“ (kūrėjai – Liz Dunn, Lawrence English ir Lara Thoms) bei pasąmonės paribiais vesianti opera „Skylė“ (libreto autorė Gabrielė Labanauskaitė, kompozitorė Rūta Vitkauskaitė, režisierė Marija Simona Šimulynaitė). Savotišku iššūkiu žiūrovams taps ir į Gineso rekordą pretenduojanti ekstremaliai trumpa nanoopera „Dresscode‘as: Opera“ (kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, režisierius Justas Tertelis).

Opera „Geros dienos!“, Rugilės Barzdžiukaitė nuotrauka


„NOA festivalis vienija kūryba degančius žmones, kurių įkvėpimo neketinama varžyti jokiais tematiniais rėmais, tad ir šiųmetė programa – įvairi,  spalvinga ir šiek tiek nostalgiška“ – žada festivalio organizatoriai, pristatydami ir vieną ryškiausių festivalio aspektų – trisdešimtmečio slenkstį peržengusių arba prie jo artėjančių kūrėjų duoklę vaikystei. Tai – 1990-aisiais per televiziją transliuotos laidos „Videokaukas“ įkvėptas radijo vaidinimas „Audiokaukas“ (autorius Arturas Bumšteinas), pirmųjų kompiuterinių video žaidimų garsų ir vaizdų pasaulį prikelsiantis „Consolium 3000“ (režisierius Mikas Žukauskas, kompozitoriai Mykolas Natalevičius ir Tadas Dailyda) bei Herlufo Bitstrupo karikatūras scenoje atgaivinsiantis „Įstabusis ir graudusis planas B“ (režisierius Vidas Bareikis, kompozitorė Rūta Vitkauskaitė, scenografė Simona Biekšaitė, dirigentas Ričardas Šumila).

2008 metais Vilniuje įvyko pirmasis trumpametražių operų festivalis NOA (Naujosios operos akcija). Jaunų menininkų iniciatyva gimęs projektas netrukus išaugo į rimtą tarpdisciplininio meno, šiuolaikinio muzikos teatro ir šiuolaikinės operos kūrybinę platformą ir inspiravo kūrybinės grupės, o vėliau ir prodiuserinės kompanijos „Operomanija“ atsiradimą.

Nuo 2008 metų NOA festivalis buvo surengtas 5 kartus (2008-2012). Festivalio užsakymu buvo
sukurta ir pastatyta apie 40 šiuolaikinių operų ir kitų šiuolaikinio muzikos teatro projektų, susiformavo apie 500 jaunosios kartos Lietuvos ir užsienio kūrėjus jungianti bendruomenė. Daugelis šiuo metu žinomų Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų NOA festivalyje žengė pirmuosius kūrybinius žingsnius, atrado svarbius partnerius ateities projektams.

2013 metais vienas iš festivalio programai kurtų projektų (libreto autorės Vaivos Grainytės,
kompozitorės Linos Lapelytės, režisierės Rugilės Barzdžiukaitės šiuolaikinė opera „Geros dienos!“) pasauliniame šiuolaikinio muzikos teatro konkurse „Music Theatre NOW“ laimėjo svarbų tarptautinį prizą (Globe Teana Theatre Observation Award), kuris atvėrė kūriniui, o tuo pačiu ir visai „Operomanijos“ bendruomenei duris į plačius tarptautinius vandenis. Atsiradus tokioms galimybėms opera „Geros dienos!“ buvo plačiai pristatyta ne tik Lietuvoje, bet ir ryškiausiuose JAV, Kinijos, Rusijos, Prancūzijos, Latvijos šiuolaikinio meno, teatro festivaliuose, pelnė „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą už geriausią lietuvių autorių pastatymą, taip pat Baltijos teatro festivalio prizus.


„Planas B“, Martyno Aleksos nuotrauka
Didelis užsienio šiuolaikinio meno bendruomenės atstovų susidomėjimas „Operomanijos“ vykdoma veikla, pačios „Operomanijos“ bendruomenės narių noras ir stiprus alkis šiuolaikinės operos kūrybai paskatino po 2-jų metų intensyvių operos „Geros dienos!“ tarptautinių gastrolių laikotarpio vėl imtis NOA festivalio organizavimo. 2015 m. balandžio 2, 14-19 dienomis Lietuvos žiūrovai, o taip pat ir iš užsienio šalių atvyksiantys festivalių kuratoriai ir prodiuseriai turės galimybę susipažinti su 6-ojo NOA festivalio programa.

6-ojo NOA festivalio programa yra formuojama inicijuojant naujus projektus, o taip pat apibendrinant šiuolaikinio jaunojo muzikinio teatro patirtį, sukauptą per 6 „Operomanijos“ gyvavimo metus. Viena svarbiausių užduočių realizuojant NOA festivalį 2015 metais – užtikrinti tvirtas pozicijas Lietuvos meno festivalių rinkoje, padėti stiprų pagrindą būsimiems NOA festivaliams, galėsiantiems (pasitelkiant sukauptą patirtį, užmegztų tarptautinių ryšių galimybes, akcentuojant festivalio žanrinį unikalumą) tapti rimtais šiuolaikinio muzikos teatro, šiuolaikinės operos įvykiais tarptautiniame kontekste.


Daugiau informacijos – festivalio tinklapyje www.noa.lt


© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).