Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > NAXOS įrašų kataloguose – Onutės Narbutaitės „Tres Dei Matris Symphoniae“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-02-24

NAXOS įrašų kataloguose – Onutės Narbutaitės „Tres Dei Matris Symphoniae“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Akademinės muzikos įrašų srityje lyderiaujanti Naxos kompanija išleido Muzikos informacijos ir leidybos centro prodiusuotą kompaktinę plokštelę, skirtą Onutės Narbutaitės kompozicijai „Tres Dei Matris Symphoniae“ (2003). „XXI amžiaus Pabaltijo“ seriją pratęsęs naujasis leidinys – jau penktasis lietuvių orkestrinę muziką reprezentuojantis CD šios kompanijos kataloguose, – per pastaruosius 6-erius metus „Naxos“ išleido po dvi Osvaldo Balakausko ir Felikso Bajoro kompaktines plokšteles, kurios taip pat buvo koprodukcija su MILC.

 

Valandos trukmės Onutės Narbutaitės ciklas „Tres Dei Matris Symphoniae“ chorui ir orkestrui sukurtas Brandenburgo valstybinio orkestro užsakymu (premjera įvyko 2004 m., atidarant festivalį „Musikfesttage an der Oder“). Tai trys simfonijos, vaizduojančios tris pagrindinius Marijos gyvenimo momentus, susijusius su Kristumi: Apreiškimą, Gimimą ir Nukryžiavimą.

 

„Pavadinime neatsitiktinai pavartojau žodį „simfonija“ – rašiau ne oratoriją, o būtent simfoniją. Choro vaidmuo čia gerokai kuklesnis nei orkestro, nors ir labai svarbus: į pirmą planą jis iškeliamas tik choro a cappella dainuojamoje trumputėje įžangoje (Introitus), pabaigoje (Oratio) ir trečiojoje dalyje, parašytoje pagal tradicinį Stabat Mater tekstą. Be to, simfonijos terminą sąskambio prasme mėgo vartoti ir Hildegarda Bingenietė, kurios tekstą naudoju baigiamojoje Oratio (Malda). Turėjau galvoje ir šią prasmę“, – pasakoja kompozitorė.

 

Šiai plokštelei buvo panaudotas koncertinis kūrinio įrašas iš 2008 metų „Vilniaus festivalio“. Simfonijas atlieka Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, kamerinis choras „Aidija“ ir dirigentas Robertas Šervenikas.

 

Kompaktinės plokštelės leidybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).