Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuviškos muzikos apžvalga Presteigne festivalyje Velse
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-08-12

Lietuviškos muzikos apžvalga Presteigne festivalyje Velse [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Lietuviška muzika tapo viena pagrindinių šiemet rugpjūčio 25–30 d. vyksiančio Presteigne festivalio temų. Šis idiliškame Velso ir Anglijos pasienio miestelyje rengiamas kasmetinis muzikos ir menų festivalis pasižymi puikiai subalansuota ir kruopščiai atrinkta programa, kurioje XX a. klasika ir šiuolaikinių autorių kūryba derinama su meistriškai atliekamais praėjusių epochų šedevrais, o koncertų tvarkaraštį papildo pokalbiai apie literatūrą, architektūrą, kultūrines tradicijas, poezijos skaitymai, naujų knygų pristatymai, susitikimai su kompozitoriais ir edukaciniai renginiai visai šeimai. Vadovaudamasis toliaregiška strategija, festivalis glaudžiai bendradarbiauja su kūrėjais ir atlikėjais, inicijuoja naujus kūrinius ir supažindina kasmet čia sugrįžtantį klausytojų būrį su mažiau žinoma kitų kraštų muzika.

 

Pasak festivalio meno vadovo George’o Vasso, ryšį su lietuvių muzika užmezgė festivalio viceprezidentas, kompozitorius ir pianistas Johnas McCabe’as. „2003 m. jis dalyvavo įrašuose Vilniuje su šv. Kristoforo kameriniu orkestru, susitiko su lietuvių kompozitoriais, parsivežė kompaktinių plokštelių. Pasiklausęs aš nusprendžiau baltiškai tematikai paskirti 2006 m. festivalį, kai Pēteris Vaskas buvo mūsų reziduojantis kompozitorius. Man labai patiko Balakausko muzika, dirigavau jo Koncertą obojui, klavesinui ir styginiams, o Evelina Puzaitė, tais metais buvusi mūsų reziduojančia menininke, atliko Barkausko, Bartulio, Čiurlionio ir Šenderovo kūrinius fortepijonui. Tačiau to man pasirodė maža, nes jaučiau, jog lyginant su latvių ar estų muzika, lietuvių muzika yra kur kas mažiau žinoma ir itin retai atliekama Jungtinėje Karalystėje“.

 

Rimtesnę pažintį su lietuviška muzika ir jos kūrėjais festivalis siūlo po dvejų intensyvaus pasirengimo metų bendradarbiaujant su LR ambasada Jungtinėje Karalystėje, Muzikos informacijos ir leidybos centru bei Kultūros rėmimo fondu. Pasak LR kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Daivos Parulskienės, nors Baltijos šalių muzika neretai skamba ir kituose Didžiosios Britanijos festivaliuose, tačiau Presteigne festivalis yra pirmasis pasiryžęs surengti tokią rimtą ir įvairiapusišką lietuvių muzikos apžvalgą. „Vienas iš svarbiausių mano tikslų buvo pasiūlyti naują muziką britų atlikėjams ir dauguma jų liko sužavėti šios muzikos lygiu bei gilumu“, teigia G. Vassas. „Nuoširdžiai tikiuosi, kad ir kiti paseks mūsų pavyzdžiu.“

 

Lietuvių kompozitorių kūriniai skambės beveik visuose festivalio koncertuose – nuo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ciklo „Marios“ fortepijonui iki naujausio, festivalio užsakymu sukurto Zitos Bružaitės opuso „Cum spe“ fleitai, smuikui, violončelei ir fortepijonui. Tarp jų – tarpukario vizionieriaus ir modernisto Vytauto Bacevičiaus, pokario avangardistų Vytauto Barkausko, Felikso Bajoro, Osvaldo Balakausko, jaunesnės kartos kompozitorių Zitos Bružaitės ir Ramūno Motiekaičio kūriniai, taip pat JK populiari Vytauto Miškinio chorinė muzika. 2010 m. britų įrašų kompanija „Hyperion Records“ išleido autorinę Vytauto Miškinio chorinės muzikos kompaktinę plokštelę. Du kūrinius iš šio rinkinio atliks Ruperto Gough diriguojamas Londono universiteto „Royal Holloway“ choras (skambantis ir naujausios plokštelės įrašuose). Kitų kūrinių britiškas premjeras atliks festivalio meno vadovo George’o Vasso diriguojamas Presteigne festivalio orkestras, Navarra styginių kvartetas, pianistai Huw Watkinsas ir Alissa Firsova, smuikininkė Tamsin Waley-Cohen, sopranas Helen-Jane Howells, obojininkė Helen Barker, arfininkė Sally Pryce.

 


Rimanto Ivoškos nuotr.

Kompozitorė Zita Bružaitė kviečiama ir kaip reziduojanti kompozitorė, dalyvausianti pokalbyje apie festivalyje pristatomą lietuvišką muziką ir diskusijoje apie skirtingus požiūrius į šiuolaikinę klasikinę muzikę bei jos statusą Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje. Nuskambėjus festivalio užsakymu parašyto Bružaitės „Cum spe“ fleitai, smuikui, violončelei ir fortepijonui premjerai, festivalio solistai rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje žada atlikti jį savo būsimuose koncertuose Birmingame, Bristolyje ir Kardife.

 

Festivalio programa jau pristatyta BBC Radio 3 programoje „In tune”, kurioje gyvai skambėjo Vytauto Barkausko Partita smuikui solo, atlikta smuikininkės Tamsin Waley-Cohen. Presteigne festivalis yra nuolat reklamuojamas ir recenzuojamas nacionalinėje Britanijos žiniasklaidoje ir dažnai yra vadinamas „mažu festivaliu su puikia reputacija“.

 

Festivalio programa: http://presteignefestival.com/events

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).