Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > LKS jubiliejiniame cikle susitinka įvairių kartų ir žanrų kūrėjai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-09-28

LKS jubiliejiniame cikle susitinka įvairių kartų ir žanrų kūrėjai


70-metį šiemet švenčianti Lietuvos kompozitorių sąjunga (LKS) tęsia šiai progai skirtą koncertų ciklą. Jubiliejinių metų minėjimą pradėjusi chorinės muzikos programa „Skliautai“ ir kamerinės muzikos premjerų seansu „Atsargiai – premjera!“, LKS iki metų pabaigos žada surengti dar tris įsimintinus lietuvių muzikos vakarus, kuriais siekiama peržvelgti, prisiminti, naujai išgirsti ar šviežiai įprasminti įvairiapusę šios organizacijos kūrybinę istoriją.

 

Jau šį šeštadienį, spalio 1-ąją, 19 val. į LKS 70-mečiui ir sykiu tarptautinei muzikos dienai skirtą simfoninės muzikos koncertą pakvies Lietuvos nacionalinė filharmonija. Tą vakarą lietuviškos muzikos koncertu savo sezoną pradės ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas kolektyvo meno vadovo maestro Juozo Domarko – ilgamečio Lietuvos kompozitorių bičiulio ir kūrybos puoselėtojo, kurio batuta jau daugiau kaip 50 metų koncertiniam gyvenimui „pakrikštija“ mažne visus jų sukuriamus simfoninius opusus.

 


Ištikimi lietuvių muzikos puoselėtojai –
dirigentas Juozas Domarkas ir pianistas Petras
Geniušas. Foto: Michail Raškovskij

Koncerto programoje – skirtingus XX a. Lietuvos muzikos istorijos tarpsnius užfiksavusi ir orkestro repertuare savo vietą radusi lietuvių kompozitorių kūryba. Skambės du numeriai iš vieno pirmųjų lietuviškų baletų – Juozo Gruodžio „Jūratės ir Kastyčio“ (1933); pirmasis Balio Dvariono (LNSO steigėjo ir pirmojo meno vadovo) simfoninis kūrinys – Šventinė uvertiūra „Prie gintaro kranto“ (1945); vienas ryškiausių ir populiariausių pokario orkestrinių kūrinių – Vytauto Montvilos „Gotiškoji poema“ (1970) ir lietuvių kino muzikos aukso fondui priklausanti Eduardo Balsio Habanera iš filmo „Adomas nori būti žmogumi“ (1959). Koncerte taip pat bus prisiminta ir naujausia lietuvių simfoninės muzikos istorija – jau šiame tūkstantmetyje sukurti efektingi koncertiniai opusai: Jurgio Juozapaičio „Bokštų kontrapunktai“ (2003) bei Vidmanto Bartulio Koncertas dviem smuikams ir orkestrui (2005), kuriame solo smuikais grieš Vilhelmas Čepinskis ir Džeraldas Bidva. Programą užbaigs LKS užsakymu sukurto Vytauto V. Barkausko Koncerto fortepijonui Nr. 3 „Via tempora“ pasaulinė premjera (solisto partiją atliks pianistas Petras Geniušas). Kompozitoriaus sumanymas rezonuoja su retrospektyvine koncerto idėja ir skamba lyg jos apibendrinimas: „tai tarsi kelionė laiku, prisilietimas prie praeities epochų. Tirpsta žanriniai rėmai, liejasi tradicijų įvairovė, išlieka nepakitę tik viena – harmonijos siekis.“

 

Visais LKS gyvavimo dešimtmečiais jos nariai ne vien darbavosi rimtosios muzikos srityje, bet nevengdavo imtis ir lengvesnio ar taikomojo žanro kūrybos – muzikos teatrui, kinui, estradinių dainų. Lietuviškos estrados aukso fondui skirtas koncertas „Švelnus pūkeli...“, rengiamas spalio 3 d., pirmadienį, 18 val. Vilniaus Rotušėje. Neatsitiktinai koncertas pavadintas vieno iš mūsų estrados korifėjų, šviesios atminties kompozitoriaus Miko Vaitkevičiaus dainos „Pienė“ žodžiais: jame skambės nepaprasto populiarumo sulaukusios dainos, tautos mėgstamos, dainuojamos, seniai įrodžiusios, jog talentingai, profesionaliai parašyta estradinė muzika užima garbingą vietą Lietuvos muzikos istorijoje.

 

Naujus kūrinius, sukurtus LKS užsakymu, pristatys produktyviausi lietuviškos estrados kūrėjai – Algimantas Raudonikis, Mikalojus Novikas ir Algimantas Bražinskas. Koncerte senas ir naujas dainas trauks tiek pripažintos žvaigždės, tiek jauni atlikėjai, kurių kūrybinėje kraitėje ne viena jau estrados klasika tapusi daina. Žiūrovus džiugins Judita Leitaitė, Viktoras Malinauskas, Valdemaras Frankonis, Vytautas Šiškauskas, Vita Rusaitytė, Jurgis Brūzga, dainavime savo antrąjį pašaukimą atradę žurnalistas Giedrius Leškevičius ir verslininkas Mečislovas Subelis.

 

Solistams akompanuos ir geriausius instrumentinius kompozitorių kūrinius atliks drauge su LKS šį koncertą rengiantis Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (vyr. dirigentas Ugnius Vaiginis). Renginį ves buvusi televizijos diktorė Sigita Stankevičiūtė.

 

Jubiliejinius metus numatoma užbaigti elektroninės muzikos programa „BAC (Baisios akustikos cunamis: pergrota klasika)“, kurią tikimasi pristatyti gruodžio mėnesį menų fabrike „Loftas“. Joje jaunesni ir vidurinės kartos kompozitoriai žada „perlydyti“ lietuvių akademinės klasikos grynuolius į žaismingą klubinės muzikos garso takelį ir linksmomis reminiscencijomis palydėti besibaigiančius metus.

 

LKS inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).