Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Justės Janulytės „Švytuoklės“ – subtilus paskyrimas Čiurlionio metams
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-10-18

Justės Janulytės „Švytuoklės“ – subtilus paskyrimas Čiurlionio metams [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Spalio 19 d., trečiadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiančiame koncerte skambės naujo Justės Janulytės kūrinio „Švytuoklės“ premjera.

 


Foto: Arūnas Baltėnas

Idėją parašyti naują kūrinį styginių kvartetui ir styginių orkestrui (arba 5 styginių kvartetams) kompozitorei pasiūlė Čiurlionio kvarteto primarijus Jonas Tankevičius, šiemet švenčiantis dvi svarbias sukaktis – savo 50-metį ir kūrybinės veiklos 30-metį. Šioms progoms pažymėti skirtame koncerte premjerą atliks Čiurlionio kvartetas ir Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras.

 

Kompozitorė Justė Janulytė savo naujo kūrinio sumanymą apibūdina kaip lėtą ir nuoseklų dvidešimties skirtingais tempais svyruojančių švytuoklių sinchronizavimą: „Atskirų mikropolifoninės faktūros linijų balsovada primena švytuoklės svyravimą, kurio amplitudė tai plečiasi, tai traukiasi, tokiu būdu intensyvinant ar slopinant skambesio dinamiką. Šiame laisvai traktuojamo koncerto žanro kūrinyje solistų partijos nėra numanomai supriešinamos su orkestru, – jos veikiau natūraliai įsilieja į bendrą muzikinį audinį, reprezentuodamos tiesiog kitą to paties proceso pavidalą, kitą muzikinio laiko dimensiją, stambesnį fraktalo mastelį.“

 

Kūrinys dedikuotas jo iniciatoriui maestro Jonui Tankevičiui bei Čiurlionio styginių kvartetui, subtiliai pažymint ir M. K. Čiurlionio metus: konstrukcinis „Švytuoklių“ gestas primena įžanginį simfoninės poemos „Miške“ motyvą – žemo ir aukšto akordų „švytavimą“.

 

Parengta pagal LNF informaciją.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).