Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Rudeninę premjerų skaičiuotę papildys Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-11-08

Rudeninę premjerų skaičiuotę papildys Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Organizatorių archyvo nuotr.
Lapkričio 11 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus rotušėje įvyks dar vienas lietuviškų premjerų vakaras, įsiliesiantis į naujos lietuvių muzikos įvykių ypač gausų rudens renginių kalendorių. Keturis naujus kūrinius kameriniam orkestrui ir solistams programoje „LT premjeros“ šįkart pristatys Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir jo meno vadovas maestro Donatas Katkus.

 

Turbūt dėsninga, kad daugumą naujų lietuviškų kūrinių inicijuoja ir pristato kasmetiniai muzikos festivaliai. Tačiau ne mažiau reikšmingos ir atlikėjų iniciatyvos, suteikiančios papildomų progų gausinti nacionalinį repertuarą naujai užsakomais kūriniais ir sykiu realų šansą šiem kūriniams ilgiau išlikti girdimiems koncertinėse scenose.

 

Vienas tokių atlikėjų kolektyvų – Vilniaus savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento ir muzikologo Donato Katkaus, kadaise pasišovusio atlikti visus kada nors sukurtus lietuvių kompozitorių kūrinius kameriniam orkestrui. Nežinia, kokią šio ambicingo sumanymo dalį jam jau pavyko realizuoti, bet iššūkis buvo mestas ir išgirstas. Tad nenuostabu, kad į šiemet Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuotą naujų kūrinių užsakymų kameriniam orkestrui konkursą atsišaukė net 16 kompozitorių.

 

Iš konkurso būdu atrinktų kūrinių lapkričio 11-osios vakarą išgirsime keturių naujų opusų pasaulines premjeras: M. K. Čiurlionio paveikslų ciklo inspiruotą Vytauto Laurušo „Pavasario sonatą“ fleitai ir styginių orkestrui, Anatolijaus Šenderovo Koncertą mušamiesiems ir kameriniam orkestrui „...per Giunt“ – pirmąjį tokio žanro kūrinį lietuvių muzikos istorijoje (dedikuotą pirmajam jo atlikėjui Pavelui Giunteriui), muzikinę-sportinę Žibuoklės Martinaitytės kompoziciją „Ping Pong Concerto“ stalo teniso žaidimui ir kameriniam orkestrui (ko gero, taip pat pirmąją tokią mūsų muzikos istorijoje) bei Nomedos Valančiūtės pozityviai feministinę maldą „Marijos augalai“.

 

Atliekant premjeras orkestrui talkins solistai Vytautas Sriubikis (fleita) ir Pavelas Giunteris (mušamieji), taip pat netikėtu stalo teniso žaidėjų amplua koncertinėje scenoje debiutuojantys kūrėjai – kompozitoriai Rytis Mažulis, Ričardas Kabelis, Mindaugas Urbaitis, Marius Salynas bei dainininkė Sigutė Trimakaitė. Stalo teniso inventorių specialiai šiai progai paskolino Vilniaus sporto mokykla „Tauras“.

 

Koncerto programą komentuos orkestro meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus.

Koncertą įrašys Lietuvos radijas.

 

Įėjimas nemokamas.

 

LKS inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).