Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Naujosios muzikos dialogai: kompozitorius ir atlikėjas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-11-24

Naujosios muzikos dialogai: kompozitorius ir atlikėjas


Lapkričio 28 d., pirmadienį, 18 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus 29, Vilnius) rengiamas apskrito stalo pokalbis „Naujosios muzikos dialogai: kompozitorius ir atlikėjas".

Praūžus didiesiems rudens naujosios muzikos festivaliams („Gaidai“ Vilniuje, „Iš arti“ Kaune, „Permainų muzikai“ Klaipėdoje), o ir metams artėjant link pabaigos, kaip ir kasmet, rūpi aptarti svarbiausius naujosios muzikos renginius, juos palyginti. Tačiau šį kartą užuot daugiau ar mažiau abstrakčiai kalbėję „apie viską“, siūlome susitelkti ties vienu konkrečiu ir drauge aktualiu klausimu – tai kūrėjo ir atlikėjo santykis.
 

Jei pasigilintume į naujosios muzikos Lietuvoje recepciją (o iš tiesų tai būtų daugiausia naujosios muzikos festivalių atspindžiai spaudoje, radijo laidose ir net visuomet aktyviai verdančiuose kuluariniuose pokalbiuose), pastebėtume raudona gija besidriekiantį deramo naujosios muzikos atlikimo Lietuvoje klausimą. Vertintojai ir kūrėjai nuolat pasigenda mūsų atlikėjų geranoriškumo ir profesionalumo atlikti naująją (=Lietuvos autorių) muziką. Minimos tokios problemos, kaip ugdymo spragos (atlikėjai nėra mokomi šiuolaikinės muzikos interpretacijos) ir pan. Atlikėjai, savo ruožtu, turi savų kontrargumentų ir priekaištų autoriams, ypač kūrinį atliekant pirmą kartą (per vėlai pateikiamos partitūros, keliami neįvykdomi reikalavimai atlikėjams, atlikėjo individualybės niveliavimas ir t. t.). Galiausiai viskas suverčiama renginių organizatorių atsakomybėn: nepatogus repeticijų grafikas, per menkas reiklumas kūrėjams (kad laiku pristatytų partitūrą) arba atlikėjams (kad išreikalautų deramą atlikimą), net... publikai (kuri turi užpildyti sales ir gausiu dalyvavimu patvirtinti atliekamos muzikos vertę).

 

Neseniai įvykusiuose festivaliuose „Permainų muzika", „Gaida", „Iš arti" vyko susitikimai su kūrėjais ir atlikėjais, diskusijos, atviros paskaitos ir repeticijos, Kaune muzikos atlikimo menui skirta konferencija. Baigiamojoje diskusijoje Kompozitorių namuose kviečiamas dalyvauti gausesnis muzikos kūrėjų, interpretuotojų, festivalių organizatorių būrys bei visi, neabejingi naujosios muzikos padėčiai Lietuvoje.

 

Pokalbyje dalyvaus dirigentas Robertas Šervenikas, dainininkė Skaidra Jančaitė, pianistė, ansamblio „FortVio" narė Indrė Baikštytė, pianistė Rūta Ibelhauptienė, taip pat kompozitoriai Feliksas Bajoras, Egidija Medekšaitė, Ramūnas Motiekaitis, muzikologas Linas Paulauskis bei kompozitoriai - festivalių rengėjai Remigijus Merkelys bei Vytautas V. Jurgutis („Gaida") Zita Bružaitė („Iš arti"), Antanas Jasenka („Jauna muzika"). Pokalbį ves Beata Baublinskienė.

 

Kviečiame dalyvauti!

 

„Lietuvos muzikos antena“ inf.


© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).