Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Sausio 13-osios išvakarėse – Jono Sakalausko „Noctis“ Televizijos bokšte
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-01-12

Sausio 13-osios išvakarėse – Jono Sakalausko „Noctis“ Televizijos bokšte [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Organizatorių nuotr.

Artėjant dvidešimt pirmosioms kovos už Lietuvos laisvę metinėms, šalies koncertų salės pakvies visuomenę kartu atminti sausio 13-osios įvykius ir pagerbti laisvės gynėjus. Sausio 12 d., ketvirtadienį, 18 val. Vilniaus Televizijos bokšte bus atlikta kantata „Noctis“, taip pat veiks sausio 13-osios nakties atmosferą atkurianti garsų ir šviesų instaliacija „Laisvės tunelis“.

 

Kantata „Noctis“ (lotynų kalba noctis – naktis) – tai dokumentinės variacijos, kurių muzikinį pagrindą sudaro autentiškų 1991 m. sausio 13-osios nakties garsų koliažas. Elektroakustinę kūrinio medžiagą papildys solistų Laurynos Bendžiūnaitės (sopranas), Tomo Pavilionio (tenoras) balsai, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, Kauno valstybinis choras bei pianistė Marija Grikevičiūtė, diriguos maestro Vytautas Lukočius.

 

Pasak kantatos idėjos autoriaus ir kompozitoriaus Jono Sakalausko, „Noctis“ – tai tipinis stambios formos kūrinys styginių orkestrui, solistams ir chorui. Lotyniškas kūrinio pavadinimas – lyg nuoroda į Requiem žanrą. Muzikoje plačiai eksploatuojama dokumentinė 1991 m. sausio 13-osios garsinė medžiaga, o kantatos libretas sukurtas remiantis knyga „Lietuva. 1991 01 13: dokumentai, liudijimai, atgarsiai“.

 


Kompozitorius Jonas Sakalauskas.
Organizatorių nuotr.

„Stengiausi kuo nuoširdžiau pažvelgti į šiuos įvykius. Iki šiol atminty išliko nerimastingos nuotaikos ir žinia, kad tėvas gyvas, tačiau sužeistas. Mano tėvas buvo laisvės gynėjas, kurį sausio 13-osios naktį sužeidė tankai. Kantatą „Noctis“, kuri pirmą kartą buvo atlikta prieš metus, jam ir dedikavau. Manyčiau, tai buvo vienas svarbiausių istorinių etapų, kuomet Lietuvos visuomenė buvo kaip niekad vieninga,“ pasakoja kūrinio autorius.

 

Kantatos atlikimą papildys kompozitoriaus brolio, videomenininko Rimo Sakalausko ir Barto Polonskio vaizdo projekcijos bei architektų Sigitos Šimkūnaitės ir Arūno Paslaičio kurta scenografija.

 

Renginys bus tiesiogiai transliuojamas per Lietuvos radijo ir televizijos antrąjį kanalą.

 

 

Parengta pagal nepriklausomos kūrybinės grupės OPEROMANIJA informaciją.

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).