Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vytauto Bacevičiaus muzikos įrašai stebina užsienio kritikus
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-01-28

Vytauto Bacevičiaus muzikos įrašai stebina užsienio kritikus [Klasikinė / Šiuolaikinė]


„Stulbinantis ir įelektrinantis atradimas...“, „galingas ir originalus...“ Tokių epitetų ir įvertinimų sulaukė pirmasis Vytauto Bacevičiaus simfoninės muzikos diskas, kurį prieš kelis metus išleido britų įrašų kompanija „Toccata Classics“. Netrukus vasario mėnesį kompanijos kataloguose pasirodys dar vienas autorinis lietuvių kompozitoriaus diskas „The Complete Mots“ (Visi „Žodžiai“) įvairiems klavišiniams instrumentams, kuris sausio 24 d. buvo pristatytas Lietuvos ambasadoje Londone. Pristatyme dalyvavo kompaktinio disko iniciatorius pianistas Gabrielius Alekna ir „Toccata Classics“ savininkas Martinas Andersonas.

 

Naujajame diske įrašyti visi septyni V. Bacevičiaus „Žodžiai“ – kūriniai klavyrui bei vargonams, rašyti įvairiais gyvenimo laikotarpiais (1933–1966 m.) ir atspindintys jo kūrybos stiliaus evoliuciją link savito ir vizionieriško modernizmo, atliepiančio Edgard’o Varèse’o ir Stefano Wolpe’s idėjoms.

 

Tačiau, kaip rašo Gordonas Rumsonas savo straipsnyje, išspausdintame internetiniame portale Music & Vision, „Bacevičiaus garsų pasaulis gali būti tapatinamas su kitų tuo metu, anksčiau ar vėliau, kūrusių kompozitorių kūryba. Tačiau tai nėra būtina [...]; jei norite išgirsti refleksijas žmogaus, kurio gyvenimas buvo sudėtingas, o kartais net depresavus, kuris bandė atrasti prasmę ir reikšmę išoriniuose dalykuose, bandydamas konvertuoti juos į vidinį garsų pasaulį – tuomet mėginkite klausytis šių Bacevičiaus kūrinių. Jis turėjo ką pasakyti, ir tai išsakė išties neprastai“.


Guy Rickards, Gramophone: „1950-ųjų pabaigoje jis grįžo prie sudėtingesnio stiliaus, „kosminės muzikos“ (tiksliau, vidinio žmogaus kosmoso), kuris atsiskleidžia jo Šeštojoje simfonijoje (1960) ir nuostabioje „Grafikoje“ (1964) – pastarasis itin įtikina, koks puikus kompozitorius buvo Bacevičius geriausiu savo kūrybos laikotarpiu“.

Tim Ashley, The Guardian: „mistiškos, intravertiškos partitūros – stebinančios savo asketiškumu“.

Londone įsikūrusi muzikos įrašų kompanija „Toccata Classics“ pradėjo leisti įrašų leidinius 2005 m., koncentruodama savo dėmesį į „pamirštą žinomų kompozitorių muziką ir puikią nežinomų kompozitorių kūrybą“. Šiuo metu kompanija savo kataloge turi daugiau kaip 80 leidinių. Netrukus planuojama išleisti ir du kito lietuvių kompozitoriaus-išeivio – Vlado Jakubėno (1904–1976) – kompaktinius diskus. Kompanija taip pat turi ir prenumeratos galimybę nežinomos muzikos atradėjams, kuri suteikia galimybę muzikos klausytis už mažesnę kainą iki įrašams pasirodant rinkoje.

Naująjį Vytauto Bacevičiaus kūrinių kompaktinį diską jau galite įsigyti „Toccata Classics“ interneto svetainėje


MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).