Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vytautas Barkauskas atstovauja Lietuvai festivalyje „Europa muzikoje“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-03-13

Vytautas Barkauskas atstovauja Lietuvai festivalyje „Europa muzikoje“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 16–18 d. Uccle (vienos iš Briuselio-sostinės regiono komunų) Šv. Morkaus bažnyčioje vyks festivalis „Europa muzikoje“ („L’Europe en Musique“); jo programoje – visų 27 Europos Sąjungos valstybių kamerinė muzika. Atstovauti Lietuvai į festivalį pakviestas kompozitorius Vytautas Barkauskas. Kovo 16 d. jo kūrinys „Suite de concert“ violončelei ir fortepijonui atvers septynių koncertų programą.

 

Festivalis „Europa muzikoje“ – tai pirmasis didesnis renginys, organizuojamas pernai Briuselyje įsikūrusios jaunų muzikų asociacijos „Musique en Liberté“. Jos įkūrėjai – violončelininkas ir kompozitorius Adrienas Tsilogiannis ir pianistas Guillaume’as Grignard’as – ėmėsi steigti jaunų muzikų sambūrį siekdami dvejopų tikslų: viena vertus pristatyti Belgijos publikai mažiau žinomus kitų kraštų kompozitorius ir naujus arba retai atliekamus jų kūrinius, o antra vertus – suteikti daugiau progų viešuose koncertuose pasirodyti jauniems talentingiems belgų atlikėjams, besispecializuojantiems šiuolaikinės muzikos atlikimo srityje.

 

Festivalio rengėjai siekia, kad festivalis taptų ne vien dinamiška ir patrauklia scena jauniems atlikėjams, bet ir susitikimo viena įvairių kraštų kompozitoriams bei melomanams. Po kiekvieno koncerto publika bus kviečiama į festivalio klubą, kur galės pasidalinti savo įspūdžiais su koncertuose grojančiais muzikais ( iš viso festivalyje dalyvauja 18 jaunų atlikėjų) bei specialiai į festivalį pakviestais kompozitoriais. Pastarųjų, beje, mažuma, mat didžioji programos dalis sudaryta iš nūnai jau mirusių žymių įvairių šalių kompozitorių – tokių kaip Zoltánas Kodály, Witoldas Lutosławskis, Georges Enescu, Paulis Hindemithas, Joaquínas Turina, Nino Rota, Carlas Nielsenas ar Alexanderis Zemlinskis – kūrinių. Pabaltijo valstybėms festivalyje atstovauja gyvieji šiuolaikinės muzikos klasikai – Pēteris Vaskas (Latvija), Arvo Pärtas (Estija) ir Vytautas Barkauskas (Lietuva).

 


Arūno Baltėno nuotr.

Penkių kontrastingų dalių siuita violončelei ir fortepijonui „Suite de concert“, op. 98, buvo sukurta 1993 m. violončelininko Davido Geringo užsakymu. Lietuviškas siuitos akcentas – kūrinio gale pasigirstantis motyvas iš patriotinės dainos „Lietuviais esame mes gimę“, tarsi švelnaus liūdesio gaubiama nepriklausomybės kovų reminiscencija. Šį V. Barkausko kūrinį vėliau koncertuose atlikdavo „Armonas-Uss Duo“, kurie taip pat pademonstravo šį kūrinį Belgijoje vykusiuose meistriškumo kursuose jauniems atlikėjams. Tokiu būdu jis pateko ir į šio festivalio programą, patvirtindamas gerai žinomą tiesą, kad būtent veiklūs ir šiuolaikinės savo kraštų muzikos atlikimui atsidavę atlikėjai dažnam kompozitoriui atveria duris į tarptautines scenas bei pripažinimą. „Suite de concert“ festivalyje „L'Europe en Musique“ atliks violončelininkė Mari Ishira ir pianistas Erikas Desimpelaere'as.

 

Daugiau informacijos apie festivalį: http://www.lamediatheque.be/loc/part_musique_en_liberte.php?reset=1&secured=

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).