Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Pristatomas naujas Mykolo Natalevičiaus ir Rimo Sakalausko audiovizualinis projektas „Balsas yra gausmas“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-04-28

Pristatomas naujas Mykolo Natalevičiaus ir Rimo Sakalausko audiovizualinis projektas „Balsas yra gausmas“ [Elektroninė]


„Balsas yra gausmas“ – tai elektroninio gausmo (drone) ir trijų dimensijų projektavimo nustatytose ribose (3D mapping) junginys, kurį balandžio 29 d., sekmadienį, Menų spaustuvėje pristatys du menininkai – kompozitorius Mykolas Natalevičius ir videomenininkas Rimas Sakalauskas. Prieš trejus metus bendradarbiavę kuriant postindustrinį videodarbą „Sinchronizacija“, migravusį po pasaulio festivalius ir gavusį keliolika tarptautinių apdovanojimų, šį kartą re(n)ginio iniciatoriai Menų spaustuvės Kišeninėje salėje pristatys naują projektą, sudarytą iš specialiai salės interjerui pritaikytų 3D efektų ir vamzdynų gaudesio, išgauto neatpažįstamai keičiant žmogaus balsą. Dėl riboto vietų skaičiaus salėje autiovizualinis kūrinys bus demonstruojamas dukart – nuo 19 ir 20 val.

 

2009 m. bendradarbiauti pradėję menininkai sukūrė postsovietinės, postindustrinės vaizduotės įkvėptą audiovizualinį projektą „Sinchronizacija“, Lietuvoje netrukus pripažintą geriausiu studento darbu ir pelniusiu „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą. Kūrinys netrukus atsidūrė ir tarptautinės meno bendruomenės dėmesio centre: apie 70 skirtingų parodų ir festivalių (nuo Vilniaus, Rygos ir Talino iki Niujorko, Brazilijos ir Seulo) jį įtraukė į savo programas, o keliolika jų „Sinchronizacijai“ paskyrė pagrindinius prizus.

 

Pirmo bendro projekto sėkmės inspiruoti, Rimas Sakalauskas ir Mykolas Natalevičius ryžosi pristatyti antrą darbą „Balsas yra gausmas“, kurį galima traktuoti kaip kontrolinį ateities projekto „RE: industrializacija“ eksperimentą.

 


Organizatorių nuotr.

Nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ organizuojamo projekto atspirties taškas – žmogaus balsas, jo garso „molekulės“, kurios jungiasi, telkiasi, moduliuoja ir tampa gausmu, besikaupiančiu statiniu krūviu. Manipuliuodamas garso apdorojimo priemonėmis Mykolas Natalevičius transformuoja balsą į urbanistinį dūzgesį, tuščių infrastruktūros įrenginių ertmių ar didelių atvirų industrinių plotų ūžesį arba į tai, ką prancūzų filosofas Gilles’is Deleuze’as pavadintų „bet-kokių-erdvių“ garsu, eksperimentinės elektronikos entuziastai – drone muzika, o patys menininkai – vamzdžio gausmu.

 

 

Pagautas industrinio gausmo sukeliamų vizijų, videomenininkas Rimas Sakalauskas sukūrė


Organizatorių nuotr.

savitą vizualinę išraišką. Jo videoprojekcijose nužymėtos įsivaizduojamos kanalizacijos tėkmių diagramos, hidrauliniai srautai, įvairiarūšis vamzdynais judantis turinys: nuo gėlo vandens iki ekskrementų, ir skirtingi jų maišymosi pavidalai. Kita vertus, vienas svarbiausių menininko tikslų čia buvo individualiai išbandyti šviežią „3D mapping“ techniką, su kuria pirmą kartą susidūrė dirbdamas „Gluk Media“ komandoje, sukūrusioje projekciją „Stebuklingos Kalėdos”, specialiai paruoštą Vilniaus Arkikatedros Bazilikos šoninei sienai. Šį kartą 3D efektus Rimas Sakalauskas pritaikys Menų spaustuvės Kišeninės salės erdvei.

 

Įėjimas į audiovizualinio projekto „Balsas yra gausmas“ pristatymą laisvas.

 

Parengta pagal nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ informaciją

 

Trumpametražis filmas „Sinchronizacija“:

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).