Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Bus paskelbti ir apdovanoti Onos Narbutienės ir Vytauto Landsbergio premijų už ryškiausius 2011 m. muzikologijos darbus laureatai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-05-02

Bus paskelbti ir apdovanoti Onos Narbutienės ir Vytauto Landsbergio premijų už ryškiausius 2011 m. muzikologijos darbus laureatai


Gegužės 7 d. Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikologų sekcija tradiciškai rengia naujų lietuvių muzikologijos darbų pristatymo šventę, kurios metu bus įteiktos Vytauto Landsbergio premija už reikšmingus fundamentaliosios muzikologijos leidinius ir Onos Narbutienės premija už ryškiausius aktualiosios muzikologijos darbus, lietuvių muzikinės kultūros tyrinėjimą bei populiarinimą, muzikos kritiką.

 

2011 metai gausūs skirtingų žanrų muzikos tyrinėtojų parengtais leidiniais. Daugelio metų tyrinėjimus savo knygoje Vilniaus miesto teatras: egzistencinių pokyčių keliu 1785–1915 (Lietuvos kultūros tyrimų institutas) apibendrino ir išdėstė Vida Bakutytė. Daiva Tamošaitytė ir Algirdas Vyžintas parengė monografiją apie birbyninko, dirigento prof. Prano Tamošaičio gyvenimą ir kūrybą (Pranas Tamošaitis: gyvenimas ir veikla, Lietuvos muzikos ir teatro akademija); Jonas Vilimas su Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro vyr. mokslinės redaktorės Birutės Žalalienės vadovaujama autorių grupe sudarė enciklopedinį žinyną Bažnytinė muzika (Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras); Virginija Apanavičienė publikavo savo tyrinėjimus knygoje Etninė tapatybė lietuvių akademinėje muzikoje : lietuviškumo problemos XX a. lietuvių kompozitorių kūryboje (Lietuvos edukologijos universiteto leidykla). Viktoras Gerulaitis parašė muzikos istorijos populiarinimo knygą Pavėsinėje su Richardu Wagneriu. Neišgalvotos muzikos istorijos (Tyto alba).

 

Iš Čiurlionio metams dedikuotų darbų minėtina Vytauto Landsbergio dokumentikos ir eseistikos rinktinė Mažoji Čiurlioniana: kūrėjo išvykimo šimtmečiui (Versus aureus), Šarūno Nako LRT Klasikos radijo laidų ciklas Čiurlionio metai, Roko Zubovo konceptualiai sumanytas šešių CD komplektas M.K. Čiurlionis. Kūriniai fortepijonui (Impetus musicus). Išleistos Daivos Kšanienės (Muzikinės kultūros keliais, Klaipėdos universitetas) ir Juozo Antanavičiaus (Tarp muzikos, mokslo ir kalnų, Lietuvos muzikos ir teatro akademija) straipsnių rinktinės bei Gražinos Daunoravičienės sudarytas Lietuvos muzikologijos XII tomas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Pernai taip pat pasirodė pirmoji išspausdinta Lietuvos roko istorija – žurnalisto Mindaugo Peleckio sumanyta ir sudaryta straipsnių, interviu rinktinė, papildyta gausia dokumentine medžiaga (Lietuvos rokas: ištakos ir raida, Mintis). Lietuvių muzikologiniai darbai plėtojami ir svetur: Imatroje (Suomija) įsikūrusio Tarptautinio semiotikos instituto leidinių seriją Acta Semiotica Fennica pernai papildė Ramūno Motiekaičio anglų kalba parašyta mokslinė studija Bevardžio vidurio poetika: Japonija ir Vakarai XX amžiaus filosofijoje ir muzikoje.

 

Geriausių muzikologijos darbų konkursas rengiamas kiekvieną pavasarį nuo 2004 m. 2007 m. premijoms suteikti iškilių Lietuvos muzikologų bendruomenės autoritetų Onos Narbutienės (1930–2007) ir Vytauto Landsbergio vardai. Premijų steigėjai ir rėmėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vytauto Landsbergio fondas. Ankstesniais metais konkurse apdovanotų autorių sąrašą galite rasti čia.

 

Dvidešimt 2011 m. išleistų įvairios apimties ir žanro muzikologijos darbų šiųmečiame konkurse vertino 7 asmenų komisija: muzikologai Danutė Palionytė, Audra Versekėnaitė, Veronika Janatjeva, Jūratė Katinaitė, Linas Paulauskis, kompozitoriai Raminta Šerkšnytė ir Rytis Mažulis.

 

Premijų teikimo iškilmė vyks gegužės 7 d., pirmadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Vilnius, Konstitucijos pr. 22). Renginio metu koncertuos Čiurlionio kvartetas.

 

Parengta pagal LKS Muzikologų sekcijos inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).