Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Ambientorg“: ambientinės muzikos ir vargonų sintezė
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-05-03

„Ambientorg“: ambientinės muzikos ir vargonų sintezė


Gegužės 13 d., sekmadienį, 18 val. Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje pristatomas įdomus eksperimentas „Ambientorg“, kuriame trys jauni ir ambicingi kompozitoriai – Tadas Dailyda, Mykolas Natalevičius ir Lukrecija Petkutė – sumanė jungti populiarų elektroninės muzikos žanrą su akustiniu bei elektroniškai modifikuotu vargonų skambesiu.

 

Koncerte skambės tiek specialiai šiam projektui sukurti minėtų autorių kūriniai, tiek populiarių elektroninės muzikos kūrėjų kompozicijos, transkribuotos vargonams. „Buvo nelengva rasti kūrinių, kuriuos galėtume perdirbti. Kadangi ambientinė muzika nepasižymi ryškiais kontrastais, teko pasukti galvas, kaip parinkti kompozicijas, kad koncertas nebūtų pernelyg monotoniškas. Be to, ne visus kūrinius lengva „įdėti“ į įprastą notaciją, teko ieškoti kelių, kaip tam tikrus kūrinius išrašyti natomis. Įdomu, kad kai kurie kūriniai perkelti į tradicinę notaciją atrodo panašūs į klasikinius vargonų preliudus,“ pasakojo projekto „Ambientorg“ rengėjai.

 

Nemažai sąsajų tarp ambientinės ir vargonų muzikos įžvelgiantys kompozitoriai vargonams „perrašė“ kultinių ambientinės ir kitokios elektroninės muzikos asmenybių Briano Eno, Aphex Twin bei grupių „Boards of Canada“ ir „Kraftwerk“ kūrybą. Tikru iššūkiu kompozitoriams tapo vargonų mikrofonizavimas, mat akustinį vargonų skambesį koncerto metu papildys kompiuteriu modifikuotas garsas. Vargonais koncerte grieš 2011 m. tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vargonininkų konkurso I vietos laureatė Karolina Juodelytė.

 

Pasak jaunųjų autorių, „mūsų tikslas – supažindinti potencialius vargonų ir ambientinės muzikos klausytojus vienus su kitais. Manome, kad elektroninės muzikos gerbėjams ambiento atlikimas vargonais, garso apdorojimas tiesiog tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje taps staigmena, o vargoninės muzikos mylėtojams šie koncertai bus gera pažintis su kitokia, neakademine muzika.“

 

MILC inf.

 

Koncerto programos ištrauka:

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).