Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Ramintos Šerkšnytės simfoninio kūrinio premjera Miunchene
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-05-16

Ramintos Šerkšnytės simfoninio kūrinio premjera Miunchene [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Nuotrauka: Narimantas Šerkšnys

Gegužės 17 ir 18 dienomis Miunchene, prestižinėje Herkules salėje, įvyks Ramintos Šerkšnytės kūrinio simfoniniam orkestrui „Ugnys“ premjera. Ją atliks vienas geriausių pasaulio kolektyvų – Bavarijos radijo simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Mariss Jansons. Koncerte taip pat skambės Ludwigo van Beethoveno IV ir V simfonijos.

 

Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ (2010) – tai Bavarijos radijo simfoninio orkestro užsakymas. Kompozitorei kūrinys buvo pasiūlytas rašyti paties maestro Mariss Jansons iniciatyva. Dirigento sumanytame kelerius metus trunkančiame koncertų cikle – visų Beethoveno simfonijų atlikimai, prieš kurias suskambėtų po vieną šiuolaikinio kompozitoriaus kūrinį. Anksčiau tokius kūrinių užsakymus – kurie būtų kaip nors susiję su Beethoveno muzika – yra gavę kompozitoriai Rodion Ščedrin ir Jörg Widmann.

 

Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ koncerte skambės prieš Beethoveno V simfoniją. Kompozitorė kūrinio anotacijoje rašo: „Kurdama šią kompoziciją, rėmiausi keliais įkvėpimo šaltiniais. Pirmiausia, žinodama, kad ji bus atliekama prieš Beethoveno V simfoniją, pasirinkau kelis šios simfonijos motyvus, kurie tapo naujosios kompozicijos harmoninės plėtros pagrindu. Taip pat neapleido mintys apie lemtingas Beethoveno gyvenimo aplinkybes jam rašant V simfoniją (tarp kurių stiprėjantis kurtumas), kas paskatino rašyti dramatišką, vis didėjančios vidinės įtampos muziką.

 

Kita vertus, „Ugnys“ tęsia mano simfoninių kūrinių seriją, kurių pavadinimai susiję su gamtos reiškiniais ir stichijomis („Aisbergas“, „Kalnai migloje“, „Žara“), nors ne mažiau svarbios yra visos įmanomos šių pavadinimų keliamos asociacijos. Čia siekiau atskleisti įvairius ugnies „veidus“, nuo tolimų artėjančios negandos nuojautų iki prisikaupusios energijos sprogimų, parodyti spalvų ir formų gausybę, atsirandančią iš kaitimo, degimo ir lydymosi procesų. Tad kompozicija yra pagrįsta nuolatiniu kelių pradinių motyvų harmoniniu, ritminiu, faktūriniu, tembriniu varijavimu ir plėtojimu.“

 

Gegužės 18 dienos koncertas bus tiesiogiai transliuojamas iš Herkulessaal der Residenz Bavarijos radijo ketvirtuoju Klasikos kanalu nuo 21 val Lietuvos laiku.

 

MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).