Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvių muzika pristatyta radijo įrašų forume „Tarptautinė kompozitorių tribūna“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-05-28

Lietuvių muzika pristatyta radijo įrašų forume „Tarptautinė kompozitorių tribūna“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gegužės 25 d. Stokholme baigėsi penkias dienas trukęs 59-asis tarptautinis šiuolaikinės muzikos radijo įrašų forumas „Tarptautinė kompozitorių tribūna“ (
International Rostrum of Composers). Prestižinį konkursą surengė „Tarptautinė muzikos taryba“ (International Music Council), padedama UNESCO ir Švedijos radijo.

 

Šįmet forume dalyvavo 27 visuomeninės radijo stotys iš Europos, Azijos, Australijos ir Pietų Amerikos. Lietuvai atstovavo Lietuvos radijas. Kaip ir kasmet forumo delegatai konkursui pateikė šiuolaikinės muzikos radijo įrašus ir po perklausų slaptu balsavimu išrinko geriausius kūrinius, tuo pačiu pasirinkdami repertuarą savo transliacijoms. Šįmet iš daugiau kaip 50 pristatytų kūrinių delegatai geriausiu išrinko gamtos garsų ir kalnų didybės įkvėptą 44-erių metų argentiniečių kompozitoriaus Pedro Ochoa kūrinį fortepijonui ir fonogramai „Tierra Viva“ („Gyvoji žemė“), kurį atliko autorius, o pristatė Argentinos stotis „Radio Universidad Nacional LM“. Buenos Airių nacionalinės konservatorijos absolventas P. Ochoa muzikuoja su savo vadovaujamu tango muzikos kvintetu, yra pelnęs keletą tarptautinių apdovanojimų.

 

Į aukščiausius balus pelniusių, rekomenduojamų transliuoti kūrinių dešimtuką pateko Vito Žurajaus „Warm Up“ (Slovėnija), Erico Gaudibert’o „Gong“ (Šveicarija), Jono Øivindo Nesso „Swan’s Foetus“ (Norvegija), Lottos Wennäkoski „Soie“ (Suomija), Marios Huld Markan Sigufsdottir „Sleeping Pendulum“ (Islandija), Robino Foxo „Three Studies for the Bionic Ear“ (Australija), Ryo Dainobu „Der Spiegel im Spiegel“ (Prancūzija), Thomo Agerfeldto Oleseno „Der Wind bläset wo er will“ (Danija), Sarah’os Nemtsov „Luftmacumba“ (Vokietija) ir Santos Ratniecės „Shant Nadi“ (Latvija).

 

Vos keliais balais atsiliko ir dvyliktoje vietoje liko Lietuvos radijo pristatytas Egidijos Medekšaitės simfoninis opusas „Scintilla“, kurį atliko Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno.

 

Jaunųjų kompozitorių kategorijoje (iki 30 metų) geriausiu išrinktas Bulgarijos nacionalinio radijo pristatytas 28-erių Peterio Kerkelovo kūrinys instrumentiniam ansambliui „Attempt at Screaming“ („Pastangos šaukti“). „Turiu galvoje vidinį riksmą, atnešantį tam tikrą apsivalymą, tačiau dažniausiai neprasiveržiantį į tikrą, realų šauksmą. Tai panašu į milžinišką sprogimą, kurio niekas negirdi“, – apie savo kūrinį rašė jaunasis kompozitorius. Į geriausių jaunųjų kompozitorių trejetuką taip pat pateko jau minėtas prancūzo Ryo Dainobu „Der Spiegel im Spiegel“ ir vienodą balų skaičių pelnę Andreso Fortunato „El Ouroboros Primordial“ (Argentina) ir Annos Romaškovos „In Aria“ (Rusija). Lietuvos radijo pristatytas Mykolo Natalevičiaus simfoninis kūrinys „Kampana“ įsitaisė jaunųjų kompozitorių lentelės viduryje – septintas iš trylikos skambėjusių kūrinių.

 

Lietuvos radijas šiame forume dalyvauja nuo 1996 metų. Per tą laiką į rekomenduojamų transliuoti sąrašus yra patekę Onutės Narbutaitės, Ramintos Šerkšnytės, Vytauto V. Jurgučio, Ugnės Giedraitytės ir Alberto Navicko kūriniai, o reikšmingiausias pasiekimas – 2009 m. Justės Janulytės chorinė kompozicija „Akvarelė“, nugalėjusi jaunųjų kompozitorių kategorijoje.

 

Lietuvos radijo inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).