Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Netekome kompozitoriaus Vlado Švedo
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-06-09

Netekome kompozitoriaus Vlado Švedo [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Eidamas 79-uosius gyvenimo metus, birželio 8 d. staiga mirė kompozitorius, muzikologas, pedagogas, muzikos visuomenininkas Vladas Švedas.

 


nuotrauka: Michail Raškovskij

Gimęs 1934 m. Dubičių kaime, Varėnos rajone, pažintį su muzika Vladas Švedas pradėjo Panevėžio berniukų gimnazijoje, kur grojo pučiamųjų orkestre ir sukūrė pirmuosius savo kūrinius. 1953-1958 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje), prof. Jadvygos Čiurlionytės vadovaujamoje folkloro katedroje. 1965 m. ten pat baigė kompozicijos studijas pas prof. Julių Juzeliūną. Prof. Jadvygos Čiurlionytės skatinamas, tyrinėjo lietuvių muzikinį folklorą, parašė šia tema dvi monografijas.

 

Vladas Švedas dėstė muzikos teorijos dalykus Panevėžio aukštesniojoje muzikos mokykloje, Kauno Juozo Gruodžio muzikos mokykloje (dabartinėje konservatorijoje), buvo pastarosios mokyklos muzikos teorijos skyriaus vedėjas. Vadovavo Kauno menininkų namams, Kauno Miko ir Kipro Petrauskų memorialiniam muziejui. Nuo 1990 m. atsisakė visų pareigų ir atsidėjo vien kūrybiniam darbui.

 

Itin gausioje Vlado Švedo kūryboje (per 300 kūrinių, tarp kurių – 13 simfonijų, 17 instrumentinių koncertų, 9 kantatos, 29 sonatos, 200 dainų ir kt.) vyrauja Tėvynės ir tautos, jos praeities temos, liaudies padavimų siužetai, religiniai ir filosofiniai apmąstymai. Šie motyvai jo kūriniuose dažnai dera su gerokai kompleksiška, modernia muzikos kalba. Tačiau kompozitorius taip pat yra parašęs daug muzikos vaikams, mėgėjų ansambliams bei kaimo kapeloms.

 

Kompozitorius daug jėgų skyrė muzikinei švietėjiškai veiklai, su paskaitomis bei autoriniais koncertais aplankė daugybę Lietuvos miestų ir miestelių. Jo pastangomis Kaune memorialinėmis lentomis buvo pažymėti namai, kuriuose gyveno kompozitoriai Juozas Indra, Juozas Pakalnis, Teodoras Brazys, sutvarkyti kompozitorių Juozo Gruodžio, Stasio Šimkaus, Juozo Pakalnio, Česlovo Sasnausko kapai ir antkapiniai paminklai. Vladas Švedas taip pat redagavo, instrumentavo ir dabartiniams atlikimams pritaikė daugelį lietuvių muzikos klasikų kūrinių.

 

Atsisveikinimas su velioniu – birželio 10 d. (sekmadienį), Kaune, laidojimo namuose „Užuojauta“ (Sąjungos a. 3), nuo 11 iki 22 val.

Laidotuvės – birželio 11 d. (pirmadienį), Petrašiūnų kapinėse, 15 val.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).