Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Thomo Manno festivalyje – Šarūno Nako kūrinio premjera ir Vlado Jakubėno muzikos valanda
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-07-16

Thomo Manno festivalyje – Šarūno Nako kūrinio premjera ir Vlado Jakubėno muzikos valanda [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Liepos 16 d. 20 val. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje įvyks rečitalis „Dedikacija fortepijonui“, kurio programoje pianistas Daumantas Kirilauskas skambins Šarūno Nako naujo kūrinio „Ketmanas“ pasaulinę premjerą.

 

Kūrinys sukurtas Thomo Manno festivalio užsakymu ir atliepia šių metų festivalio temai „Pavergtas protas“, įkvėptai rašytojo bei poeto Czesławo Miłoszo to paties pavadinimo antikomunistinės eseistikos knygos (1953). Kompozicija solo fortepijonui pavadinta pagal vieną iš knygos skyrių, kuriame kalbama apie įdomų universalų reiškinį, kai „visi vaidina prieš visus ir visi žino apie vienas kitą, kad vaidina“. Pasak Miłoszo, „tai didis menas, reikalaująs budraus proto“.

 


Organizatorių nuotr.

Muzika fortepijonui neatsitiktinai tapo vienu šių metų festivalio muzikinės programos akcentų, mat metų pradžioje Vokietijos užsienio reikalų ministerija ir ambasada Vilniuje Thomo Manno kultūros centrui padovanojo naują „Petrof“ firmos fortepijoną. Liepos 14-ąją festivalio muzikinę programą pradėjo Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijoninio dueto pasirodymas, kurio metu pianistai atliko romantinių simfoninių poemų M. K. Čiurlionio „Miške“ ir F. Liszto „Preliudų“ – transkripcijas. Liepos 15-ąją ir 16-ąją savo rečitalius pristato festivalyje debiutuojanti pianistė iš Vienos Han-Gyeol Lie ir lietuvių pianistas Daumantas Kirilauskas.

 

Kaip ir kasmet festivalyje rengiama lietuvių muzikos valanda. Liepos 17-ąją joje skambės kompozitoriaus Vlado Jakubėno kūryba. Jo fortepijonines kompozicijas pirmąkart interpretuos festivalio viešnia H.-G. Lie, vienintelį kvartetą pagrieš Valstybinis Vilniaus kvartetas, dainas atliks choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio.

 

Festivalio baigiamajame koncerte (liepos 21 d.) laukia dar vienas lietuviškas akcentas – garbingą 80-mečio jubiliejų šįmet švenčiančio kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus Styginių kvartetas Nr. 2 „Anno cum tettigonia“ („Metai su žiogu“), kurį pagrieš Kauno styginių kvartetas.

 

Th. Manno kultūros centro ir Th. Manno memorialinio muziejaus nuo 1997–ųjų organizuojamas renginys šiemet publikai siūlo itin turiningą programą: joje gausu įdomių pokalbių, parodų, koncertų, kino seansų a ir naujų akcentų, kurie vienaip ar kitaip siejasi su 16-ąjį festivalį inspiravusia ideologijos suvedžioto proto tema ir Lietuvoje gimusio lenkų rašytojo bei poeto Czesławo Miłoszo asmenybe.

 

Festivalio programa

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).