Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Tarptautinė menininkų komanda Druskininkuose savaip atskleis Johno Cage’o muziką
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-08-20

Tarptautinė menininkų komanda Druskininkuose savaip atskleis Johno Cage’o muziką [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugpjūčio 26 dieną 14 val. pagrindinėje Druskininkų miesto aikštėje tarptautinė kompozitorių komanda iš Švedijos, Jungtinės Karalystės bei Lietuvos pristatys performansą „Triukšmas / Garsai / Tyla / Idėjos pagal J. Cage’ą“.

 

Tris valandas truksiančiame performanse bus galima išgirsti skirtingas J. Cage’o idėjų interpretacijas, susijusias su preparuotu fortepijonu, triukšmais bei tyla.

 

Visi performanse dalyvaujantys menininkai šiemet dalyvauja Lietuvos kompozitorių sąjungos (LKS) rezidencijų programoje D.A.R. (Druskininkai Artists Residency). Ši programa yra 2011 m. pradėtos rezidencijų programos A.I.R. (Artists-in-Residence) Druskininkų poilsio ir kūrybos namuose tęsinys. Muzikos kūrėjų srityje besispecializuojanti programa D.A.R. šiemet truks iki spalio mėnesio.

 

Šiais metais rezidencijos programa sutelkta ties visame pasaulyje žinomo amerikiečių kompozitoriaus Johno Cage’o 100-ųjų gimimo metinių minėjimu. Tai viena iš retų galimybių suburti menininkus, kurie galėtų pasidalyti su jaunais kūrėjais savo patirtimi bei išgyventais įspūdžiais bendraujant su J. Cage’u.

 

Liepos pabaigoje svečias iš Ukrainos - kompozitorius Igoris Shcherbakovas Klaipėdoje skaitė paskaitą apie J.Cage'o pasaulėžiūrą. Rugpjūčio pradžioje savo inspiracijas J. Cage'o tema pateikė trys Ukrainos ir Lietuvos kūrėjai. Rugpjūčio 11 d. M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje įvyko Sergejaus Vilka kūrinio fortepijonui „Meditation on the joHn CAGE's name", Vitalijaus Kiyanytsia Allegro fleitai ir fortepijonui bei lietuvių kompozitoriaus Algirdo Bružo pjesės fortepijonui „Retrogradas Džonui Keidžui" premjeros, kurias interpretavo pianistas Andrius Vasiliauskas ir jaunieji Ukrainos kompozitoriai.

 


Performanso dalyviai (iš kairės): Helene Hedsund,
Magnus Widesheim, Anton Lukoszevieze,
Tomas Čiukauskas, Grėtė, Egidija Medekšaitė.
Rengėjų asmeninio archyvo nuotr.

Rugpjūčio 26-ąją Druskininkų kultūros centro lauko scenoje vienas žinomiausių Europoje violončelės improvizatorių, lietuviškų šaknų turintis Antonas Lukoszevieze iš Jungtinės Karalystės skaitys Johno Cage'o „Paskaitą apie Nieką“. Svečiai iš Švedijos Helene Hedsund ir Magnus Widesheim, dirbantys EMS studijoje Stokholme, pristatys savitas muzikines kompozicijas, susietas su J. Cage’o muzika bei Druskininkuose įrašytais garsais. Saksofonistas Tomas Čiukauskas bei kompozitorė Egidija Medekšaitė – menininkai iš Lietuvos – surengs triukšmo performansą, paremtą Druskininkų miesto garsais. Koncertą užbaigs bendra menininkų improvizacija.

 

Reziduojantys užsienio ir lietuvių menininkai šiemet ne tik savo naujaisiais kūriniais nusilenkia pasauliniam garso menininkui, bet ir semiasi įkvėpimo iš lietuvių liaudies instrumentų bei archainių dainų modelių. Tradicinės kanklės, tautodailininko Jono Bugailiškio skudučiai jau rado vietą užsienio menininkų kūrybiniuose sumanymuose ir žada susilieti su moderniomis technologijomis.

 

Tuo metu, kai Druskininkuose keičiasi patirtimi ir skleidžia savo kūrybinius sumanymus lietuvių ir užsienio menininkai, lietuvių kompozitorius Vakaris Lopas pagal mainų su Ukraina programą reziduoja Kijevo priemiestyje – Vorzelyje.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).