Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Rūtos Vitkauskaitės premjeros Stokholme ir Vilniuje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-08-24

Rūtos Vitkauskaitės premjeros Stokholme ir Vilniuje



Foto: Martynas Aleksa

Pastaroji savaitė buvo kaip reta kupina premjerinių renginių kompozitorei Rūtai Vitkauskaitei: įvyko net kelios jos kūrinių bei kolaboracinių projektų premjeros Stokholme ir Vilniuje.

 

Rugpjūčio 20 d. eksperimentinės muzikos ir menų centre „Fylkingen“ (Stokholmas, Švedija) vyko renginys „Electro-gnostic Mass in Five Parts“, kuriame buvo pristatyti Elektroninės muzikos studijoje (arba EMS) vykusios tarptautinės rezidencijų programos „New Music Incubator“ metu sukurti tarpdisciplininiai projektai.

 

Šią vasarą Rūtai Vitkauskaitei teko laimė šešias savaites reziduoti ir dirbti EMS – 1964 m. Stokholme įkurtoje vienoje pirmųjų Europoje rimtų elektroninės muzikos studijų, tapusioje Švedijos elektroakustinės muzikos ir garso meno lopšiu. Liepos pabaigoje ji taip pat pristatė savo kūrinį buvusioje Norbergo geležies kasykloje vykstančiame didžiausiame Skandinavijos elektroninės ir eksperimentinės muzikos forume „Norbergfestival“. Ten susipažino su elektroninės muzikos kūrėju Jamesu Brewsteriu, su kuriuo vėliau EMS studijoje buvo sukurta eksperimentinė kompozicija „Dynamics“ smuikui ir elektronikai. Jos premjerą R. Vitkauskaitės (smuikas) ir J. Brewsterio (elektronika) duetas atliko rugpjūčio 20 d. „Fylkingen“ centre.

 

Šis kūrinys buvo viena iš šio centro drauge su premjeras remiančia institucija URUK (Patrik Karlsson & Co.) suorganizuoto renginio „Electro-gnostic Mass in Five Parts“ dalių. Kitose dalyse skambėjo R. Vitkauskaitės drauge su menininkais Åsa Nordgren (sopranas) ir Michaelu Idehallu (elektronika) sukurtos kompozicijos „Hair of the Sun“ ir „The Subject of Dreaming“, taip pat R. Vitkauskaitės solinis projektas „Violin Ritzos“ smuikui ir įrašytiems smuikams, sukurtas EMS studijoje.

 

„Elektrognostinių mišių“ pabaigoje buvo pristatyta viena iš būsimos erdvinės monooperos „Confessions“ (jos autoriai – R. Vitkauskaitė, Å. Nordgren ir švedų elektroninės muzikos kūrėjas Jens Hedman) dalių.

 

„Violin Ritzos“ tematiką tęsia ir „Kazritsa“ solo smuikui, kurio premjerą Vilniuje Šv. Kortynos bažnyčioje (Kristupo vasaros festivalio programoje) rugpjūčio 24 d. pagriežė kūrinį kompozitorei užsakęs britų smuikininkas Abe McWilliams. „Seniai norėjau sukurti kūrinį, kurio inspiracija kiltų iš improvizacijos,“ pasakoja kompozitorė. „Kadangi pati groju smuiku, galiu pati ir improvizuoti. Beimprovizuodama pamaniau, kad man patinka kartoti gana grubius, kone liaudiškus motyvus. Taigi šiame kūrinyje tokių „folkinių“ ritminių motyvų apstu. Formos prasme, kūrinyje mečiau sau iššūkį – palikau ją tokią, kokia buvo mano improvizacijoje, tik šiek tiek paredaguota. Beje, man tai nebūdinga, nes dažniausiai kūrinį pradedu nuo formos ir judu smulkesnių elementų link. Šiuo atveju įvyko visiškai priešingas procesas. Dažnai susitikdavome su Abe’u ir jis man vis grodavo. Paskui redaguodavom, jis išmokdavo, vėl grodavo, ir mes vėl redaguodavom. Jis vasarą leido JAV, o aš Švedijoje, tad kelios repeticijos įvyko net Skype’u!“

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).