Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Anatolijaus Šenderovo Koncerto violončelei premjera pradės Nacionalinės filharmonijos simfoninės muzikos koncertų sezoną
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-09-25

Anatolijaus Šenderovo Koncerto violončelei premjera pradės Nacionalinės filharmonijos simfoninės muzikos koncertų sezoną [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Šį šeštadienį, rugsėjo 29 d. 19 val. simfoninės muzikos koncertų sezoną Nacionalinėje filharmonijoje atvers Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), vadovaujamas dirigento Juozo Domarko. Koncertas skiriamas iškilaus Lietuvos menininko ir pedagogo, profesoriaus Rimanto Armono jubiliejui. Violončelininkas šventinį vakarą pradės premjera, atlikdamas specialiai šiai progai sukurtą žymaus Lietuvos kompozitoriaus, Nacionalinės premijos laureato Anatolijaus Šenderovo Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 3.

 


Foto: Michail Raškovskij

„R. Armonas – tikras šiaurietiško mentaliteto reiškėjas. Gražus jo violončelės tembras niekad netampa tik pasigėrėjimo objektu, nes veda klausytoją gilyn, į kūrinio turinį, kompozitoriaus epochos stilių“taip apie vieną žymiausių Lietuvos violončelininkų rašė muzikologė Audronė Žiūraitytė.

 

Violončelininkas Rimantas Armonas, Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) absolventas, studijas baigė Maskvos P. Čaikovskio valstybinės konservatorijos asistentūroje-stažuotėje. 1980 m. laimėjo tarptautinį violončelininkų konkursą Minske (I premija). Dėstė Alžyro nacionaliniame muzikos institute, nuolat kviečiamas vesti meistriškumo kursus Vokietijoje (Leipcigo ir Manheimo aukštosiose muzikos mokyklose), Prancūzijoje (Liono nacionalinėje konservatorijoje), Belgijoje (Briuselio karališkojoje konservatorijoje), Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje, Latvijoje, Baltarusijoje. Šiandien jis yra LMTA ir Vytauto Didžiojo universiteto Styginių instrumentų katedrų profesorius. 2000–2011 m. vadovavo LMTA Kauno fakulteto Styginių instrumentų katedrai.

 

R. Armonas nuolat bendradarbiauja su lietuvių kompozitoriais, aktyviai propaguoja jų kūrybą dažnai inspiruodamas naujų opusų atsiradimą. Jis parengė apie 50 lietuvių ir užsienio kompozitorių – V. Barkausko, Z. Bružaitės, F. Bajoro, O. Balakausko, O. Narbutaitės, A. Šenderovo, J. Juozapaičio, V. Germanavičiaus, Ch. Halkos, T. Kutavičiaus, J. Bašinsko ir kt. kūrinių redakcijų ir premjerų. R. Armono grojimas įamžintas 12 kompaktinių plokštelių, Lietuvos ir užsienio radijo fonduose, TV filmuose.

 

Neatsitiktinai tad ir jubiliejų violončelininkas pasitinka su premjera. Naujausias A. Šenderovo opusas – Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui Nr. 3 sukurtas 2012 m. vasarą. Kūrinį inicijavo pats R. Armonas, panoręs savo jubiliejiniame vakare atlikti naują, specialiai jam parašytą koncertą. Šią iniciatyvą palaikė ir Lietuvos kompozitorių sąjunga.

 


Foto: Kai Bienert

„Koncertas dedikuojamas ne tik Rimantui Armonui – puikiam muzikui, mano geram draugui ir kolegai, bet ir visai garsiajai Armonų dinastijai“, – prisipažįsta Anatolijus Šenderovas ir tęsia: „Kaip žinome, Rimanto tėvas Augustinas Armonas – žymus Lietuvos fleitininkas, motina Emilija Pilotaitė-Armonienė – smuikininkė, garsi pedagogė, sesuo Ingrida – smuikininkė, žmona Irena – pianistė, sūnus Edvardas – violončelininkas. Dažnai girdime Irenos ir Rimanto Armonų duetą, Armonų trio. O man muzikų dinastijos dvasia itin artima, nes pats taip pat esu tokios dinastijos narys... Naujausias Koncertas violončelei – neprograminis kūrinys, bet jame yra nemažai muzikinių simbolių, susijusių su Rimanto gyvenimu. Koncertas prasideda smuiko ir fleitos – tarsi tėvo ir motinos dialogu. Aukščiausiame jo taške pasigirsta pirmas solinės violončelės garsas la – „a“ – Armonas. Artėjant kūrinio pabaigai panašus dialogas skamba violončelės ir fortepijono partijose, o jų rezultatas – naujas violončeles motyvas mi-re – garsai „e ir d“ – violončelininko sūnaus Edvardo vardo raidės. Taip pat girdėti fortepijoninio dueto ir trio fragmentai, Koncerte yra ir kitų muzikinių simbolių. Kūrinį tarsi „žemės“ ir „dangaus“ ženklai vienija tik du motyvai. Jie nuolat skamba, dalyvauja kūrinio plėtojimo etapuose ir lemia jo dramaturgiją. Tačiau staiga viskas tarytum „apsiverčia“, užleidžia vietą ironijai. „Dangaus“ tema virsta džiazo žaidimu. Koncertas baigiamas tarsi fejerverku. Ilgiausių metų!“

 

Maestro J. Domarko diriguojamas LNSO vakare taip pat gros monumentalią XIX a. simfoninę partitūrą – ketvirtąją austrų kompozitoriaus Antono Brucknerio simfoniją, dar vadinamą „Romantine“.

 

Daugiau informacijos apie koncertą ir bilietus: http://www.filharmonija.lt/lt/renginiai/orkestro-muzikos-koncertas--rimanto-armono-jubiliejui/.

 

Parengta pagal LNF inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).