Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Euroradijo“ koncertas iš Vilniaus – „po M. K. Č. ženklu“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-10-01

„Euroradijo“ koncertas iš Vilniaus – „po M. K. Č. ženklu“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Šeštadienį, spalio 6-osios vakarą nuo 19 val. radijo stotis LRT KLASIKA sveikinsis su „Euroradijo“ auditorija. Nacionalinėje filharmonijoje bus pristatytas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, diriguojamo Roberto Šerveniko, parengta programa iš „Euroradijo“ ciklo „Geriausi nacionaliniai koncertai“.

 


Arvydas Malcys. Foto: Laurynas Malcys

Šiuo koncertu siekiama darsyk priminti Europai apie didį lietuvių kompozitorių ir dailininką Mikalojų Konstantiną Čiurlionį (1875–1911). Milijoninės „Euroradijo“ klausytojų auditorijos laukia ypatinga staigmena – nūdienos lietuvių kompozitoriaus Arvydo Malcio atlikta Čiurlionio trijų preliudų transkripcija simfoniniam orkestrui. Trys preliudai – tai išlikę fortepijoniniai eskizai iš Čiurlionio kurtos operos „Jūratė ir Kastytis“. Ankstyva kompozitoriaus mirtis nutraukė šį pasakos sekimą operos kalba, turėjusį tapti jo opus magnum. Liko preliudai, mielai skambinami pianistų fortepijonu. Sumanymas šiuos kūrinėlius instrumentuoti kilo kompozitoriaus proanūkiui pianistui Rokui Zubovui, o kompozitorius Malcys pabandė atkurti negimusios operos eskizų simfoniškąją prigimtį, aranžuodamas juos simfoniniam orkestrui.

 

Pernai, minint Čiurlionio 100-ąsias mirties metines Vilniuje buvo surengtas XII Tarptautinis M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas. Tarp pianistų nugalėtoju tapo Jevgenijus Starodubtsevas iš Maskvos. 30-etis rusų atlikėjas pakerėjo savo talentu ir vertinimo komisiją, ir publiką. Išskirtinėmis tapo ir jo Čiurlionio muzikos interpretacijos. Kaip 1-osios vietos laimėtojas šalia piniginės premijos jis taip pat pelnė teisę surengti koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Spalio 6 d. kaip tik ir įvyks šios premijos dalies išpildymas, klausant milijoninei „Euroradijo“ auditorijai.

 


Organizatorių nuotr.

Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Roberto Šerveniko, pianistas atliks virtuozišką, šmaikštumo ir grotesko nestokojantį Sergejaus Prokofjevo Antrąjį koncertą fortepijonui. Koncertą orkestras užbaigs vokiečių romantiko Johanneso Brahmso Simfonija Nr. 1c-moll.

 

„Euroradijo“ transliacija iš Nacionalinės filharmonijos  –  spalio 6 d.  19 val. per LRT KLASIKOS kanalą. Drauge su Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje susirinkusia ir LRT KLASIKOS auditorija „Euroradijo“ eteryje koncerto klausysis Estijos, Danijos, Ispanijos, Kroatijos,  Latvijos, Lenkijos, Naujosios Zelandijos, Norvegijos, Portugalijos, Slovėnijos, Turkijos ir Vokietijos radijo klausytojai.

 

Daugiau informacijos: http://www.filharmonija.lt/lt/renginiai/orkestro-muzikos-koncertas--euroradijo-transliacija/

 

Pagal LNF ir LRT KLASIKA inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).