Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > 25-ajame jubiliejiniame festivalyje „Vilnius Jazz“ spindės trijų žemynų žvaigždės
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-10-03

25-ajame jubiliejiniame festivalyje „Vilnius Jazz“ spindės trijų žemynų žvaigždės [Džiazas]


Spalio 8 d., pirmadienį, 19 val. sostinės koncertų salėje „Piano.lt“ prasidės visą savaitę truksiantis 25-asis jubiliejinis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“.

 

Šis 1987-aisiais gimęs renginys buvo vienas pirmųjų laisvėjančios Lietuvos ženklų. Nuo pirmųjų gyvavimo metų „Vilnius Jazz“ orientavosi į naująsias džiazo ir improvizacinės muzikos kryptis, rodė šalyje šiuolaikinį Europos ir Amerikos džiazą – atvėrė duris šiai muzikai į Lietuvą.

 

Būtent šio festivalio scenoje lietuvių publikai pirmą kartą prisistatė visas būrys Europos improvizacinės muzikos korifėjų, vieni ryškiausių JAV šiuolaikinio džiazo kūrėjų – Roscoe Mitchellas, Oliveris Lake‘as, Leroy Jenkinsas, Steve‘as Lacy, Arthuras Blythe‘as, Cuong Vu, Myra Melford, Charlesas Gayle‘as bei daugelis kitų. Čia pasirodė visas japonų džiazo elitas.

 

„Vilnius Jazz“ ketvirtį amžiaus puoselėjo įdomiausias, originaliausias šios muzikos apraiškas, skatino Lietuvos muzikantų integraciją į tarptautinę džiazo bendruomenę ir drąsius jaunimo eksperimentus.

 

Pasak festivalio sumanytojo ir rengėjo Antano Gusčio, šiemečiai „Vilnius Jazz“ projektai tarsi apibendrins nueitą kelią. „Visos penkios kolonos, į kurias remiasi festivalis, šiemet bus itin tvirtos, – žadėjo festivalio prodiuseris. – Jubiliejų švęsime su iškiliausiomis Europos, JAV, Japonijos šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos asmenybėmis, ryškiausiais Vilniaus džiazo mokyklos atstovais, talentingu šalies jaunimu“.

 


Michael Formanek Quartet. Rengėjų nuotr.

„Vilnius Jazz“ žvaigždžių sąrašą šiemet papildys Niujorko scenos pažibos Michaelas Formanekas, Timas Berne, Craigas Tabornas, Geraldas Cleaveris, parengę M. Formaneko muzikos programą. Festivalio scenoje išgirsime Europos „free“ džiazo pionieriaus Peterio Brötzmanno trio „Full Blast“, kūrybingiausius Prancūzijos, Šveicarijos, Ispanijos, Izraelio improvizuotojus. Simboliška, kad jubiliejaus proga publikai prisistatys net dvi išskirtinės japonų grupės – „Fuwa Works“ ir „Hikashu“.

 

Nuo pirmųjų gyvavimo metų „Vilnius Jazz“ palaiko ir propaguoja tarptautinį pripažinimą pelniusią Vilniaus džiazo mokyklą ir jos atlikėjus, inicijuoja ryškiausių jos atstovų projektus, kurie neretai persikelia ir į kitas Europos scenas.

 

„Turbūt neįmanoma geriau pristatyti Vilniaus džiazo mokyklos negu Vladimiro Tarasovo suburto „Lithuanian Art Orchestra“ projektu“, – svarstė A. Gustys. Mat šiame kolektyve muzikuoja iškiliausios Vilniaus džiazo mokyklos figūros. Jubiliejaus proga ryžtasi atgaivinti orkestrą po dešimtmetį trukusios kūrybinės pauzės.

 

Jau septintus metus iš eilės į „Vilnius Jazz“ sceną kils jauniausia šalies džiazo kūrėjų karta – čia varžysis „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininkai. Šis festivalio sumanytas konkursas atvedė į džiazo sceną ne vieną perspektyvų kolektyvą, atskleidė talentų, kurie šiandien sėkmingai reiškiasi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Šiemet net keli jų pasirodys festivalio pagrindinėje programoje: savo kompozicijas konkurso finale pristatys kvintetai „Vilkšu Pa Muguru“ ir „Kaf Kaf“ bei a cappella vokalinis kvintetas „Singaz“. Prie „Vilnius Jazz Young Power“ svečių teisėmis šiemet prisijungs bendras šveicarų-lietuvių projektas „Vein feat. Jan Maksimovic".

 


Arkadijus Gotesmanas
Foto: Martynas Aleksa

Simboliška bus ir festivalio pradžia. Tai – laisvojo džiazo tėvui Johnui Coltrane‘ui skirtas Arkadijaus Gotesmano, Juozo Kuraičio ir Eugenijaus Kanevičiaus projektas „Tribute to John Coltrane“. Šio projekto įkvėpėjas A. Gotesmanas jau ne pirmą kartą atsigręžia į maištingąjį džiazo novatorių. „Johnas Coltrane‘as buvo pirmasis, leidęs nevaržomai reikštis būgnininkui, išlaisvinęs jo galimybes“, – aiškino perkusininkas.

 

„Tribute to John Coltrane“ savotiškai praplės A. Gotesmano šiemet pradėtą etapinį ciklą „Būgnininkų istorijos“, skirtą „free“ ir avangardinio džiazo pionierių atminimui. Mat šio ciklo idėja – atskleisti, kas įkvėpė šiuos menininkus kurti kitaip, pakeisti džiazo raidą, kas lėmė jų laisvės polėkį. Vienas jų įkvėpėjų buvo J. Coltrane‘as. Trio sudarė savo programą iš rečiau atliekamų J.Coltrane‘o kompozicijų bei originalių jo muzikos versijų.

 

Visi „Vilnius Jazz“ koncertai, išskyrus pirmąjį ir paskutinį, tradiciškai vyks sostinės Rusų dramos teatre.

Bilietus į festivalio renginius platina Bilietų Pasaulis.

Vilnius Jazz“ inf.


 

Festivalio svetainė internete: http://www.vilniusjazz.lt/

 

Festivalio programa: http://www.vilniusjazz.lt/2012/program_lt.php

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).