Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Broniaus Kutavičiaus jubiliejinių metų maratono atkarpa Čekijoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-10-15

Broniaus Kutavičiaus jubiliejinių metų maratono atkarpa Čekijoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Lietuvoje Broniaus Kutavičiaus 80-mečio sukaktį visus metus lydėjo įvairūs jo muzikai ir asmenybei skirti renginiai bei dedikacijos. Rugsėjo mėnesį jam buvo dedikuota konferencija ir festivalis „Muzika, pakeitusi laiką“. Konferencijos rengėjų kvietimu į šiuos renginius iš Čekijos buvo atvykęs lietuvių muzikos bičiulis, renginių organizatorius, muzikos žurnalistas Vítĕžslavas Mikešas. Pats daugelį metų domėjęsis B. Kutavičiaus muzika, V. Mikešas lietuvių kompozitoriaus kūrybą ketina plačiau pristatyti ir savo tautiečiams: spalio 29–lapkričio 7 d. vyksiančiame „Hradec Králové muzikos forume“ („Hudební Fórum Hradec Králové“) bus atliekamos B. Kutavičiaus oratorijos ir vyks jo grafinių partitūrų paroda, o spalio 15–19 d. Čekijos radijo 3 – Vltava programoje visą savaitę skambės specialios B. Kutavičiaus muzikai skirtos laidos.

 

Rytų Bohemijoje įsikūrusiame Hradec Králové mieste, garsėjančiame, be kita ko, ir „Petrof“ fortepijonų gamyba, šiuolaikinės muzikos forumas pradėtas rengti nuo 2006-ųjų. Vietinės filharmonijos orkestro drauge su Čekijos radijo 3 – Vltava kanalu organizuojamo festivalio „Hudební Fórum Hradec Králové“ programose atsispindi plati XX a. II pusės ir XXI a. pradžios muzikos panorama, koncentruota daugiausia į orkestrinę ir stambių formų kūrybą.

 

Festivalį gana greitai pamėgo vietinė ir tarptautinė publika: festivalių koncertai gyvai transliuojami Čekijos radijo bangomis, o kai kurie retransliuojami ir Europos transliuotojų sąjungos (European Broadcasting Union) narių. Dėl šios nuo pat festivalio pradžios užsimezgusios orkestro ir radijo partnerystės muzika festivalio koncertų programose dažnai jungiama su naujosiomis technologijomis, šviesų dizainu, vaizdo projekcijomis ir skaitmeninėmis transliavimo technologijomis. Kita įdomi festivalio programų ypatybė ta, kad jomis siekiama čekų klausytojus supažindinti su kitų šalių šiuolaikine muzika. Tad akcentuojamos labiau premjeros Čekijoje nei nacionalinės kūrybos pristatymas, o pagrindinis dėmesys skiriamas kitų šalių iškilioms muzikos asmenybėms: pastaraisiais metais jame buvo pristatyti Krzysztofas Pendereckis, Davidas Geringas, Tatjana Grindenko, Vladimiras Tarasovas ir Lauren Flanigan.

 

Šiemet festivalio programa orientuota į Baltijos kraštų ir Rusijos muziką. Joje be lietuvių muzikai atstovaujančio B. Kutavičiaus skambės latvių kompozitorių Georgo Pēlecio ir Pēterio Vasko, estų kompozitoriaus Erkki-Sven Tüüro, rusų kompozitorių Alfredo Schnittke’s, Vladimiro Martynovo, Aleksandro Knaifelio orkestrinė ir kamerinė muzika.

 


Foto: Dmitrij Matvejev

B. Kutavičiaus oratorijų vakaras
įvyks lapkričio 5 d. Kunigo Ambraziejaus kongregacijos namuose (čekų husitų bažnyčioje). Jo programoje jungtinės čekų ir lietuvių muzikų pajėgos (mecosopranas Laura Zigmantaitė, vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur, Jiří Skopalo diriguojamas vaikų choras „Jitro“ ir Romualdo Gražinio diriguojamas kamerinis choras „Aidija“) atliks „Magišką sanskrito ratą“ (1990), „Iš jotvingių akmens“ (1983) ir „Paskutines pagonių apeigas“ (1978) – tris populiariausias B. Kutavičiaus apeigines kompozicijas, kuriose muzika įtaigiai prabyla rekonstruota praeities autentika.

 

Nuo spalio 29 d. iki festivalio pabaigos Hradec Králové filharmonijos fojė bus eksponuojamos B. Kutavičiaus kūrinių grafinės partitūros. Dauguma jų – minėtų oratorijų fragmentai, regimais pavidalais papildysiantys girdimą muziką.

 

Prieš prasidedant festivaliui Vítězslavas Mikešas rengia B. Kutavičiaus 80-mečiui skirtą penkių laidų ciklą, kurį spalio 15–19 dienomis transliuos Čekijos radijo 3 – Vlatava. Laidų galite klausytis ir internete: http://www.rozhlas.cz/iradio/zive

 

 

LAIDŲ GROJARAŠTIS:

 

„Hudební fórum s Vítězslavem Mikešem“ 23.15–24.00 val. vietos laiku (Lietuvoje 00.15–01.00 val.)

 

Spalio 15 d. 1 laida: „Praeities laikrodžiai II“ (ištrauka); „Panteistinė oratorija“; „Disputas su nepažįstamuoju

Spalio 16 d. 2 laida: „Paskutinės pagonių apeigos“ (ištraukos); „Pasaulio medis

Spalio 17 d. 3 laida: „Tėviškės papartis“, „Mažasis spektaklis“, „Penkios Sigito miniatiūros

Spalio 18 d. 4 laida: „Prutena“, „Saulėlydžio vartai“ iš ciklo „Jeruzalės vartai“, „Epitafija praeinančiam laikui“ (IV dalis)

Spalio 19 d. 5 laida: opera „Lokys“ (ištraukos); „Rudenio gėrybės“ iš „Metų“ ciklo

 

MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).