Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Visų šventųjų dienos išvakarėse – Onutės Narbutaitės Vėlinių giedojimas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-10-26

Visų šventųjų dienos išvakarėse – Onutės Narbutaitės Vėlinių giedojimas [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Foto: Darija Vasiliauskienė

Spalio 31 d., trečiadienį, 18.30 val. Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje po ketverių metų vėl nuskambės jaudinantis ir subtilus kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrinys chorui ir instrumentams „Lapides, flores, nomina et sidera“ (lot. „Akmenys, gėlės, vardai ir žvaigždynai“).

 

Šią Vėlinėms skirtą kompoziciją atliks Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Povilas Gylys), Giedrius Gelgotas (fleita), Laurynas Lapė (trimitas), Marius Balčytis (trombonas) ir Zenonas Bagavičius (būgnas). Koncertą organizuojanti Lietuvos kompozitorių sąjunga kviečia visus vilniečius ir miesto svečius pasinerti į jaudinantį muzikinį vyksmą.

 

Kompoziciją „Lapides, flores, nomina et sidera“ O. Narbutaitė sukūrė 2008 m. festivalio „Gaida / ISCM pasaulio muzikos dienos“ užsakymu. Anuomet kūrinys vienu metu nuskambėjo septyniose Vilniaus bažnyčiose, giedant septyniems chorams. Po premjeros muzikologė Audronė Žiūraitytė savaitraštyje „7 meno dienos“ rašė: „muzika skambėjo it jaudinantis stebuklas, kuriame susiliejo etinės ir estetinės vertybės“.

 

Kūrinys „Lapides, flores, nomina et sidera“ kupinas užuominų į praeitį, į gimtojo Narbutaitės miesto – Vilniaus – aurą, kurią formuoja ir katalikiškosios, ir žydų kultūrų ženklai, „bendri daugeliui žmonių, nepaisant jų tautybės, kalbos ar konfesinių skirtumų.“ Kompozitorė teigia, jog šis opusas yra labiau liturgiją primenantis garsinis vyksmas, nei „kūrinys“ tradicine prasme: „Čia naudoju lotyniškus akmenų, gėlių ir žvaigždynų pavadinimus bei Visų Šventųjų litaniją. Akmenys, gėlės ir žvaigždynai – lyg ir neliturginiai dalykai, tačiau pati muzika iš esmės yra savotiška Vėlinių malda, tarsi mantra.“

 

Kūrinio dalis kompozitorė pavadino „Akmenų vainikas“, „Gėlių vainikas“, „Visų Šventųjų litanija“ ir „Žvaigždžių vainikas“: „Norėjosi viską pradėti tarsi nuo pamato, nuo Senojo Testamento, kuriame labai svarbūs yra akmenys. Tarp kitų geologinių pavadinimų čia vardinami ir Senajame Testamente minimi 12 akmenų kaip 12 Izraelio genčių. O juk ir Vilnius tampriai susijęs su žydų kultūra. Naudoju po dvi eilutes iš kelių Senojo Testamento psalmių, pirmoje ir paskutinėje dalyse šie tekstai skamba ir hebrajiškai. Per šią kalbą man norėjosi aprėpti visumą įvairiom prasmėm, taip pat ir miesto istorijos požiūriu“, – sako kompozitorė.

 

Ši kompozicija Lietuvos kompozitorių sąjungos geriausių metų kūrinių konkurse buvo pripažinta geriausiu 2008 metų choriniu kūriniu.

 

Įėjimas į renginį nemokamas.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).