Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jono Tamulionio „Ispaniškos siuitos “ premjera Nacionalinėje filharmonijoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-11-28

Jono Tamulionio „Ispaniškos siuitos “ premjera Nacionalinėje filharmonijoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gruodžio 1 d., šeštadienį, 19 val. orkestro muzikos koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės Jono Tamulionio „Ispaniškos siuitos“ (2012) premjera, atliekama Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir jo meno vadovo bei vyriausiojo dirigento Juozo Domarko.

 


Foto: Dmitrij Matvejev

Lietuvių kompozitoriaus Jono Tamulionio (g. 1949) vardas jau daugelį metų siejamas su keliais jo kūrybos kryptį žyminčiais kelrodžiais: Ispanija, Japonija, gitara, akordeonu ir choru. Jis rašo vokalinius opusus pagal ispanų poetų (José Antonio Garcios, Tomaso Moraleso, Federico Garcios Lorcos) eiles, nemažai ispaniškos tematikos kūrinių sukurta į konkursus vykstančių atlikėjų, dažniausiai choristų užsakymu. Šio koncerto programoje atliekama viena naujausių J. Tamulionio kompozicijų simfoniniam orkestrui – tai 2012 m. sukurta „Ispaniška siuita“. Kūrinys sukurtas rugpjūčio mėnesį vykusiam Juozo Pakalnio gimimo 100-osioms metinėms skirtam simfoninės muzikos kūrinių konkursui, kurį surengė Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionaline filharmonija ir LNSO. Pagal konkurso sąlygas LNSO įsipareigojo premijuotus ir kitus konkursui pateiktus kūrinius įtraukti į savo koncertų sezoną.

 

Keturiose „Ispaniškos siuitos“ dalyse kompozitorius kuria charakteringiausių Ispanijos tradicinės muzikos motyvų ir įspūdingų gamtos paminklų įkvėptus paveikslus: „Andalūzijos ilgesys“, „Sarkastiškas valsas“, „Drakono olų labirintai“ ir „Flamenko atgarsiai“. Tiek struktūra, tiek tematika J. Tamulionio siuita siejasi su romantine ispaniškų siuitų tradicija, atstovaujama tokių kompozitorių, kaip Isaacas Albénizas, Manuelis de Falla, Joaquínas Turina ir Joaquínas Ninas.

 

Tą patį vakarą Filharmonijoje taip pat skambės Henryko Wieniawskio Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui bei šviesusis Gabrielio Fauré Requiem. Su LNSO šeštadienio vakarą muzikuos Kauno valstybinis choras (meno vad. ir vyr. dirigentas Petras Bingelis), solistai Lidia Kovalenko (smuikas, Rusija), Asta Krikščiūnaitė (sopranas) ir Liudas Norvaišas (bosas).

 

Koncerto programa: http://www.filharmonija.lt/lt/renginiai/orkestro-muzikos-koncertas184/ 

 

Pagal LNF inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).