Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Po pasaulio pabaigos – nauja pradžia: misterijos „Saulės vadavimo apeigos“ premjera
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-12-18

Po pasaulio pabaigos – nauja pradžia: misterijos „Saulės vadavimo apeigos“ premjera


Gruodžio 22 d., šeštadienį, 18 val. – per pačią žiemos saulėgrįžą – kompozitorė bei vargonininkė Liauda Vaitkūnaitė ir liaudies dainų atlikėjas Vytautas Lukšas Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje pristato naują mitologinę misteriją „Saulės vadavimo apeigos“. Pasak misterijos kūrėjų, šioje teatralizuotoje kompozicijoje susipina savitos folkloro vokalinės variacijos, tūkstantmetę tradiciją menantys Advento-šv. Kalėdų laikotarpio papročiai ir įspūdingu performansu virtusios apeigos, didingas vargonų gausmas ir galingi jaunų dainininkų balsai, senovinių būgnų ritmai ir dūdmaišio melodijos. Misterija bus kartojama sausio 12 d. 15 val. Vilniuje, Balio Dvariono muzikos mokykloje.

 

Kompozicijos ištraukas šį rudenį jau buvo galima išgirsti didžiuosiuose Lietuvos miestuose surengtuose koncertuose Broniaus Kutavičiaus jubiliejui paminėti. Kompozitoriaus pastangos savo oratorijose atgaivinti archajiškiausią lietuvių etninės kultūros sluoksnį, ikikrikščioniškąsias muzikines tradicijas įkvėpė „Saulės vadavimo apeigų“ kūrėjus ieškoti savosios etninių tradicijų ir XXI a. muzikinės raiškos sintezės.

 

„Saulės vadavimo apeigose“ senoviniais kostiumais ir kaukėmis pasidabinę klubo „Kaukoras“ dainininkai choru ir solo atlieka dzūkiškų kalendorinių giesmių ciklą, susijusį su archajišku lietuvių mitu apie dieviškąjį Kalvį, nukalusį Saulę, ir Saulės išvadavimą. XIII-XIV a. kronikose minimas kosmogoninis mitas simbolizuoja pasaulio sukūrimą iš naujo. Lyg tyčia premjera įvyks iškart po gruodžio 21-osios, kuomet, pasak majų kalendoriaus, pranašaujama pasaulio pabaiga.

 

Įmantriai išvingiuotas liaudiškas giesmes atliks solistai Vytautas Lukšas ir Jorigė Jurgutytė, liaudies dainas dainuojantys nuo lopšio. Vargonais grieš Liauda Vaitkūnaitė, kurios griežtai sukomponuotoje, tačiau emocingumo nestokojančioje muzikoje paliekama erdvės ir improvizacijai. Dūdmaišiu gros vienas iš talentingiausių šio instrumento tradicijos tęsėjų ir gaivintojų Lietuvoje – Jonas Tumasonis. Senuosius būgnus muš ir kitais perkusiniais instrumentais gros Tadas Šlajus. Choru giedos klubo „Kaukoras“ dainininkai: Gabija Kartovickytė, Vilija Bautronytė, Greta Masaitytė, Edvinas Labutis, Mindaugas Lukošiūnas, Simas Belenavičius.

 

Kompozicijos ištrauka: http://www.youtube.com/watch?v=hP_cvIeDw4I

 

Daugiau informacijos: http://www.kaukoras.lt/

 

Pagal klubo „Kaukoras“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).