Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvių opera – tarp novatoriškiausių pasaulio muzikos teatro kūrinių
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-01-04

Lietuvių opera – tarp novatoriškiausių pasaulio muzikos teatro kūrinių [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Naujų metų pradžioje nepriklausomą kūrybinę grupę „Operomanija“ pasiekė džiugi žinia iš Vokietijos. Berlyne įsikūręs vienos didžiausių pasaulio scenos menų organizacijų – Tarptautinio teatro instituto (International Theatre Institute – ITI) –padalinys 2012 m. surengė tarptautinį šiuolaikinio muzikos teatro konkursą „Music Theatre
NOW“. Konkurse dalyvavusi lietuvių kūrėjų opera „Geros dienos!“ buvo atrinkta iš daugiau kaip 400 šiuolaikinio muzikos teatro projektų ir pakviesta 2013 metų gegužės 22–26 d. prisistatyti tarptautinėje scenos menų bienalėje Švedijoje.

 

Konkursui buvo pasiūlyta per 400 šiuolaikinių operų ir muzikos teatro spektaklių iš daugiau kaip 35 pasaulio šalių. Konkurse galėjo dalyvauti po 2008 m. sausio 1 d. sukurti ir parodyti pastatymai, skirti tiek dideliems valstybiniams operos teatrams, tiek mažoms nepriklausomoms erdvėms. Tarptautinę žiuri komisiją sudarė pripažinti muzikos teatro praktikai ir teoretikai: operų kompozitorius ir festivalių vadovas Martinas Baueris (Argentina), teatro režisierius Brettas Bailey (Pietų Afrika), muzikos teatro prodiuserė Beth Morrison (JAV), šiuolaikinio muzikos teatro specialistas Rolandas Quittas (Vokietija) ir teatro režisierius Danny‘is Yungas (Kinijos Liaudies Respublika).

 

Tarp 17 komisijos atrinktų novatoriškiausių ir įdomiausių projektų – šiuolaikinės operos iš Australijos, Argentinos, Vokietijos, Kinijos, Italijos, Nyderlandų, Lenkijos, Pietų Korėjos, JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Austrijos, Danijos ir Lietuvos. Tarp jų – taip pat ir neseniai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre plačiau pristatytas bendras danų trupės „Hotel Pro Forma“ bei Latvijos nacionalinės operos projektas „Karo suma“.

 


Foto: Kęstutis Serulevičius

2011 m. vykusiame 4-ajame šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija) pirmąkart parodyta kompozitorės Linos Lapelytės, libreto autorės Vaivos Grainytės, režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, kostiumų dailininkės Daivos Samajauskaitės opera „Geros dienos!“ – tai savotiška odė kapitalizmui. Operos siužetą sudaro prekybos centre dirbančių kasininkių galvose verdantis gyvenimas. Tai, kas slypi anapus mechaniškų Laba diena. Ačiū. Geros dienos pardavėjų šypsenų. Slaptos pardavėjų mintys, žiūrovams girdimos jų CV išklotinės čia tampa trumpa, individualia drama. Skirtingų kasininkių likimų mozaika operoje perauga į odę, teigiančią vartojimo malonumą.

 

2013 metų gegužės 22–26 d. Švedijos mieste Jončiopinge vyksiančioje tarptautinėje scenos menų bienalėje atrinktų projektų kūrėjai ir prodiuseriai pristatys savo kūrinius. Bienalės pabaigoje bus paskelbti konkurso nugalėtojai, kurių spektakliai 2013/2014 metų teatro sezono metu bus pakviesti prisistatyti Šanchajaus dramos menų centro, Roterdamo Operos Dienų ir kitų tarptautinių projektų, festivalių programose.

 

„Džiaugiamės, kad Lietuvoje kuriama šiuolaikinė opera vis dažniau sudomina ir tarptautinę publiką. Tokie konkursai ir tokie jų rezultatai yra puiki galimybė plėsti veiklą, atrasti naujas platesnes nei Lietuvoje galime turėti auditorijas, galiausiai būti pasaulio šiuolaikinio muzikos teatro žemėlapyje. Svarbu ir tai, kad visi šiam projektui pasiūlyti „Operomanijos“ spektakliai keliauja į Tarptautinio teatro instituto mediateką, kurios lankytojai turės galimybę susipažinti ne tik su komisijos atrinkta opera „Geros dienos!“, bet ir kitais naujosios lietuviškos operos pavyzdžiais“, – mintimis dalijosi nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ nariai.

 

 

Nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).