Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vykinto Baltako opera „Cantio“ festivalyje „Ultraschall“ Berlyne
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-01-10

Vykinto Baltako opera „Cantio“ festivalyje „Ultraschall“ Berlyne [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Sausio mėnesį Vykinto Baltako (g. 1972) kamerinė opera „Cantio“ pristatoma viename pagrindinių Vokietijos šiuolaikinės muzikos festivalių „Ultraschall“ Berlyne. Opera bus rodoma net tris festivalio vakarus 2013 m. sausio 17, 19, 20 d. vienoje didžiausių Berlyno koncertų salių – „Konzerthaus“ (Werner-Otto-Saal). Operos įrašą kovo mėnesį transliuos „Deutschlandradio“ programa „Oper“.

 

Europoje ir pasaulyje plačiai žinomas tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Ultraschall“ Berlyne organizuojamas kasmet nuo 1999-ųjų. Festivalis suburia svarbiausius ir žymiausius šiuolaikinės muzikos atlikėjus ir pristato naujausias muzikos idėjas ir projektus, renginiai vyksta svarbiausiose Berlyno kultūrinėse erdvėse, pavyzdžiui, Berlyno filharmonijoje, „Konzerthaus“, modernaus meno centre „Radialsystem“, „Neue Nationalgalerie“, „Sophiensaele“, „Haus des Rundfunks“, „Volksbühne am Rosa“ ir kt. Kasmet festivalio programą sudaro daugiau kaip 25 koncertinės programos, o klausytojų auditorija – tai dešimtys tūkstančių klausytojų, tiesioginės Vokietijos radijo stoties „Deutschlandradio“ transliacijos. Festivalyje kviečiami dalyvauti žymiausi naujosios muzikos atlikėjų kolektyvai, puikiai pažįstami ir Lietuvoje: „Ensemble InterContemporain“, „Klangforum Wien“, „Kammerensemble Neue Musik Berlin“, „Ensemble Modern“, „Deutsches Symphonie-Orchester Berlin“, „Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin“, „Neue Vocalsolisten Stuttgart“, „Arditti Quartet“, „Collegium Novum Zurich“, „ensemble recherche“ ir kt.

 

Operos „Cantio“ įtraukimas į 2013 m. festivalio „Ultraschall“ programą yra ir kūrinio, ir lietuvių šiuolaikinės muzikos tradicijos pripažinimas. Lietuvos atlikėjus festivalyje reprezentuos 2009 m. Vykinto Baltako suburtas ir aktyviai Lietuvoje bei užsienyje koncertuojantis specializuotas naujosios muzikos kolektyvas – Lietuvos ansamblių tinklas.

 

V. Baltako opera „Cantio“ buvo sukurta 2004 m. vieno svarbiausių Europos naujojo muzikinio teatro festivalių – Miuncheno bienalės užsakymu. Kūrinys realizuotas kartu su režisieriumi Oskaru Koršunovu ir jo teatro trupe. Premjera įvyko 2004 m. gegužės 18 d. Miuncheno bienalėje, muzikinis vadovas – Christophas Poppenas, muziką atliko Miuncheno kamerinis orkestras. Po premjeros Vokietijos kritikai pabrėžė kūrinio modernumą, pastatymo kūrybiškumą, įvertino kaip vieną geriausių 2004 m. Miuncheno bienalės renginių. Tais pačiais metais opera buvo pripažinta geriausiu metų sceniniu kūriniu Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamame konkurse, o Lietuvos publikai pristatyta 2004 m. „Gaidos“ festivalyje.

 

Opera „Cantio“ – tai naujai interpretuojamas antikinės Graikijos himnas, kuris buvo giedamas iš miesto išvykstančių dievų palydoms. Tačiau himną giedantys oratoriai turėdavo ir kitą tikslą – kiek įmanoma ilgiau sulaikyti dievus, kad šie miesto neapleistų. Siužetas inspiravo sukurti neįprastą muzikinę versiją – buvo atsisakyta pirminio teksto, vietoje jo kompozitorius V. Baltakas kartu su amerikiečių rašytoja Sharon L. Joyce ir režisieriumi O. Koršunovu sukūrė tiesiogines teksto, muzikos ir sceninio veiksmo sąsajas: scenoje komponuojama gestų, mimikos, garsų, tempo, judesių, spalvų ir šviesų visuma. Operoje veikiantys atlikėjai: grupė komentatorių – miestiečiai ir solistė – oratorė. Oratorės kalba skubi ir beveik neiššifruojama, stengiamasi kiek įmanoma ilgiau ir gražiau kalbėti (giedoti). Svarbiausia mintis įprasminama operos pabaigoje: suvokiama, kad svarbiausia yra ne pačių dievų buvimas mieste, o jų paieška tarsi nesibaigiantis ciklas, nes dievai šiame kūrinyje tėra alegorija (kūrinys nėra religinis), kelianti gyvenimo prasmės klausimus.

 

2013 m. pastatymą „Ultraschall“ festivalyje režisuoja Cornelia Heger; muzikinės dalies rengėjas Symeon Ioannidis, garso režisierius Carl Faia, scenografas ir šviesų dailininkas Fred Pommerehn, kostiumų dailininkė Gabriele Kortmann. Pirmą kartą opera bus rodoma vokiečių kalba (libretą į vokiečių kalbą vertė Erika Ria Otto). Atlikėjai: Margret Giglinger (sopranas), Florian Feth (tenoras), Tobias Hagge (bosas), skaitovaiThomas Weppel, Heiko Akrap, Martin Kiuntke, Rosa Jansen, Gabriele Stern, Lietuvos ansamblių tinklo muzikantai, dirigentas Vykintas Baltakas.

 

Rengėjai: Koncertinė įstaiga „Konzerthaus Berlin“, Šiuolaikinės muzikos festivalis „Ultraschall“ (Ultraschall Berlin ), Vokietijos radijo stotys „Deutschlandradio“ ir „Rundfunk Berlin-Brandenburg“, koncertų agentūra „Kulturkontakte e.V.“, VšĮ LT ansamblių tinklas.

 

Rėmėjai ir partneriai: Hauptstadt Kulturfonds, Ernst von Siemens Musikstiftung, LR Kultūros ministerija.

 

Apie operos pastatymą koncertų salės „Konzerthaus“ interneto puslapyje:

http://www.konzerthaus.de/programm/vykintas-baltakas-cantio-2004-premiere/655

Apie festivalį „Ultraschall“:

http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/ultraschall/1939072/

Apie operą „Cantio“: http://www.baltakas.net/works/cantio

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).