Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Albertas Navickas pelnė premiją Vienos koncertų rūmų šimtmečiui skirtame kompozicijos konkurse
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-01-16

Albertas Navickas pelnė premiją Vienos koncertų rūmų šimtmečiui skirtame kompozicijos konkurse [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Foto: Simona Biekšaitė

Sausio 17 d. Vienos koncertų rūmuose (Wiener Konzerthaus) skambės Austrijos naujosios muzikos ansamblio PHACE atliekama Alberto Navicko kompozicija „accidental“ smuikui, fortepijonui ir multimedijai. Kūrinys įtrauktas į Vienos koncertų rūmų 100-ąjį sezoną kaip vienas iš šiai sukakčiai pažymėti organizuoto tarptautinio kompozicijos konkurso prizininkų.

 

Tarptautiniame kompozicijos konkurse „Kito šimtmečio link“, kurį savo 100-ojo sezono (2012–2013) proga paskelbė Vienos koncertų rūmai, galėjo dalyvauti įvairių šalių kompozitoriai iki 35 metų. Rengėjai kvietė pateikti partitūras dešimtyje kategorijų – nuo mažų kamerinių ansamblių, kūrinių vaikams, chorui iki audiovizualinių, multimedijinių ir orkestrinių kūrinių. Kartu dalyvių buvo prašoma pasidalinti savo idėjomis (rašytine, vaizdine ar garsine forma), kaip jie įsivaizduoja muzikos vaidmenį ir reikšmę ateities pasaulyje. Kiekvienoje kategorijoje konkurso žiuri atrinko po vieną kūrinį ir apdovanojo kompozitorius 1000 eurų piniginėmis premijomis, kartu garantuodami jų kūrinių atlikimą per Vienos koncertų rūmų 2012/2013 metų koncertinį sezoną.

 

Geriausiu kūriniu audiovizualinių/multimedijinių kūrinių kategorijoje pripažintas Alberto Navicko (g. 1986) „accidental“ pagrįstas natūralia žmogaus kalbos melodika ir jos mikrovariacijomis – ekrane aktorės (Loreta Vaskova; vaizdo įrašo autoriai Simas Gineika ir Albertas Navickas) tariamus fragmentiškus sakinius „perima“ smuikas ir fortepijonas. Pasak autoriaus, kūrinį įkvėpė Philippe’o Besono knyga „Atsitiktinis žmogus“, ir jo objektas yra gyvenimiški ir muzikiniai atsitiktinumai: „accident“ kaip (nebūtinai laimingas) įvykis; „accidental“ kaip tonalinis atsitiktinumas, t.y. chromatizmas; „accidental“ kaip struktūrinis atsitiktinumas, t.y. aleatorinis principas.

 

Kūrinys sukurtas festivalio „Jauna muzika / Garso galerija“ užsakymu. Jo premjera įvyko 2011 m. balandžio 30 d., dalyvaujant „Duo Strimaitis“ (Aidas Strimaitis – smuikas, Eglė Strimaitienė - fortepijonas).

 

accidental from Albertas Navickas on Vimeo.

 

Nors viena iš kūrinio pavadinimo reikšmių yra „atsitiktinumas“, jis sulaukė visai neatsitiktinės sėkmės – kiek anksčiau už šį kūrinį kompozitorius jau buvo apdovanotas pirmąja vieta Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuotuose Geriausių 2011 m. kūrinių rinkimuose.

 

Austrų ansamblis PHACE šį kūrinį įtraukė ne vien į savo koncertų ciklą Vienos koncertų salėje, bet ir į gastrolių planus: sausio kūrinys bus atliktas Klagenfurto (Austrija) džiazo klube, o vasario 22 d. Karlsrūjės (Vokietija) Meno ir medijų technologijų centre ZKM.

 

Daugiau informacijos: http://www.phace.at/de/calendar/2013/2013Jan17/

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).