Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Berlyne Lietuva prisistato dainomis ir sutartinėmis, pripažintomis Pasaulio kultūros paveldu
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-01-18

Berlyne Lietuva prisistato dainomis ir sutartinėmis, pripažintomis Pasaulio kultūros paveldu [Folk / World / Country]


Berlyne sausio 23–24 dienomis skambės lietuvių liaudies dainos ir UNESCO nematerialaus kultūros paveldui priklausančios sutartinės. Sausio 24 dieną jos lydės Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejeto pirmininkavimo ES Tarybai pristatymą; išvakarėse Lietuvos ambasadoje Vokietijoje rengiamas kameriškesnis lietuvių liaudies dainų ir sutartinių vakaras „Dainų kraštas“.

 

Trijų šalių Europos pirmininkavimo 2013–2014 metais simboliniame atidaryme Berlyne koncertuos Lietuvos etnomuzikologai prof. dr. Daiva Vyčinienė ir doc. Evaldas Vyčinas. Sausio 23 dieną ambasadoje vyksiančioje vakaronėje jie ne tik atliks lietuvių liaudies dainas, bet ir dalinsis savo mintimis apie jų savastį bei išskirtinumą.

 

Kaip teigia D. Vyčinienė, Lietuva nuo seno vadinama „Dainų kraštu“, jos gyventojai – „lyrikų tauta“. Pagrindinė lietuvių liaudies dainų savybė, pasak etnomuzikologės, yra švelnus lyrizmas, savotiška melancholija, kuri nuo seno žavėjo dainų užrašinėtojus. Johannas Wolfgangas Goethe apie lietuvių liaudies dainas sakė: „Norėčiau šias dainas pavadinti būsenos eilėmis, nes jos išreiškia tam tikrą svarbiausią konkrečią būseną <...>, siela elegiškai skrajoja siauroje erdvėje. Galima teigti, kad šios dainos kilusios tiesiog iš tautos, kuri gamtai, vadinasi, ir poezijai, yra daug artimesnė nei civilizuotas pasaulis“.

 

Vakaro metu Daiva ir Evaldas Vyčinai atliks lietuvių liaudies dainas iš XIX a. rinkinių. Tai Mažosios Lietuvos dainos iš Liudviko Rėzos rinkinio (1825) ir Panemunės dainos iš brolių Antano ir Jono Juškų dainų rinkinių (1880–1882). Jos bus atliekamos pritariant kanklėms. Kaip pabrėžia atlikėja, tokia jų interpretacija – „savotiška meditacija, užburianti klausytoją, dažnai net nesuprantantį lietuvių kalbos“.

 

D. ir E. Vyčinų pasirodymus Berlyne organizuoja Lietuvos ambasada Vokietijoje. Projekto partneriai: Vokietijos bankas (Deutsche Bank), Muzikos informacijos ir leidybos centras, Tarptautinis kultūros programų centras. Projektą remia Lietuvos Kultūros ministerija.

 

LR Kultūros ministerijos inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).