Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Koncertas Jurgiui Gaižauskui atminti
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-01-22

Koncertas Jurgiui Gaižauskui atminti [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Šeimos archyvo nuotr.

Sausio 27 d. 16 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame koncerte Taikomosios dailės muziejuje bus prisiminta Jurgio Gaižausko (1922
–2009) kamerinė kūryba. Trio „Keturstygis“ inicijuotas koncertas skiriamas kompozitoriaus 90-mečiui ir trio narės, kompozitoriaus duktės, violončelininkės Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės kūrybinės veiklos 35-mečiui. Skambės Jurgio Gaižausko ir Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

 

Jurgio Gaižausko gimtadienis spalio 25-oji. Praėjusiais metais jam būtų sukakę 90 metų. Sukakties minėjimas, sujungus jį su kita gražia sukaktimi – violončelininkės, ilgametės Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro narės Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės kūrybinės veiklos 35-mečiu, sekmadienio popietės koncerte Taikomosios dailės muziejuje suguls į gražius muzikinius prisiminimus.

 

Jurgis Gaižauskas – kompozitorius, smuikininkas, pedagogas, nenuilstantis dainų ir liaudies kapelų švenčių dirigentas. 1969 m. jam suteikti nusipelniusio kultūros ir švietimo darbuotojo, 1974 m. – nusipelniusio meno veikėjo garbės vardai. 1979 m. kompozitorius pelnė Jono Švedo premiją, 1986 m. – LTSR valstybinę premiją. 1994 m. jis apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, o 2000 m. tapo Telšių miesto garbės piliečiu.

 

Kompozitoriaus kūrybos aruode – per 500 instrumentinių ir per 600 vokalinių įvairaus žanro kūrinių: 3 operos, 3 operetės, 7 simfonijos, 3 uvertiūros, 9 siuitos, 2 simfoninės poemos, 5 styginių kvartetai, 9 sonatos smuikui ir fortepijonui, 6 sonatos kitiems instrumentams, 5 koncertai, 4 rapsodijos, taip pat kantatos, chorinės ir solo dainos, muzika teatrui, radijui, vaikams (tarp kitų kūrinių – baletas „Drevinukas“, operos „Nemunėlė“, „Jaučio trobelė“, „Buratinas“, vokalinė siuita „Meškiukas Rudnosiukas“).

 

J. Gaižauskas – ir žinomas pedagogas, Vilniaus J. Tallat Kelpšos konservatorijos dėstytojas. Lietuvos žmonėms Maestro labiausiai žinomas kaip respublikinių liaudies kapelų švenčių „Grok, Jurgeli!“ siela bei ilgametis kaimo kapelos „Galvė“ vadovas. Kompozitoriaus ir jo žmonos Zofijos šeimoje užaugo 10 vaikų, ne vienas jų pasirinko muziko kelią. Vėliau savo gyvenimą su muzika susiejo ir anūkai. Taip gimė Gaižauskų šeimos ansamblis, vėliau – ir trio bei kvartetas, tapę ne vieno kompozitoriaus kūrinio pirmaisiais atlikėjais, koncertuodavę visoje Lietuvoje.

 

Trio „Keturstygis“ muzikantų Nomedos Gatelienės (smuikas), Arūno Statkaus (altas) ir Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės su kanklininke Aiste Bružaite parengtoje programoje skambės J. Gaižausko Variacijos smuikui, altui ir violončelei Charles’io Gounod „Ave Maria“ tema; Trio-koncertas altui su smuiko ir violončelės pritarimu; dvi dalys iš Simfonijos Nr. 7 smuikui, altui, violončelei ir kanklėms: „Raudonųjų rožių grožis“ (Allegretto tranquillo), „Vyšnia“ (Presto). Trio dar ketina atlikti L. van Beethoveno Serenadą D-dur smuikui, altui ir violončelei, op. 8. Koncertą ves Janina Pranaitytė.

 

MILC inf.

 

Daugiau informacijos apie koncertą: http://www.filharmonija.lt/lt/renginiai/jurgi-gaizauska-prisimenant/

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).