Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vaclovo Augustino „Maldos už Tėvynę“ premjera Vasario 16-ajai paminėti
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-02-11

Vaclovo Augustino „Maldos už Tėvynę“ premjera Vasario 16-ajai paminėti [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Artėjant Valstybės atkūrimo dienai, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina šalies gyventojus išradingai švęsti Vasario 16-ąją. Nacionalinėje filharmonijoje prigijo Prezidentės inicijuota Vasario 16-osios tradicija. Kasmet Lietuvos kompozitoriai šia proga sukuria specialų kūrinį. Šiemet įvyks nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino specialiai Valstybės atkūrimo dienai parašyto kūrinio „Malda už Tėvynę“ premjera.

 

Paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Filharmonijos scenoje susirinks keli Lietuvos muzikiniai kolektyvai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) ir Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vaclovas Augustinas). Skambiu tenoru šventinį renginį papuoš solistas Merūnas Vitulskis, solo dainuos koncertinėje scenoje pradedantys skleistis sopranai Milda Baronaitė ir Lina Dambrauskaitė. Koncertą diriguos maestro Modestas Pitrėnas. Renginį ves aktorius Vytautas Rumšas.

 

Koncerte skambės kompozitorių Juozo Gruodžio, Algirdo Martinaičio, Eduardo Balsio, Vytauto Miškinio, Aleksandro Kačanausko, Balio Dvariono, Arvydo Malcio, Vaclovo Augustino kūriniai.

 

V. Augustino „Malda už Tėvynę“ dviem sopranams, dviem chorams ir orkestrui sukurta specialiai šiai iškilmingai progai ir bus atlikta pirmą kartą.

 


Foto: Dmitrij Matvejev

Šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus Vaclovo Augustino (g. 1959) reikšmingiausią kūrybos dalį sudaro muzika chorui. Jo kūrybiniam braižui būdingi modalūs, kontempliatyvūs sąskambiai, nedaug nutolstama nuo mažoro-minoro sistemos, vyrauja tercinės sandaros harmonija. Kūrinių ritmika ir melodika glaudžiai susijusi su literatūriniu tekstu. Kompozitoriaus vardas siejamas ir su roko grupėmis, kuriose jis grojo ir dainavo, – tai „Saulės laikrodis“ ir „Antis“. Po pastarosios atsikūrimo 2007 m. jis toliau dalyvauja grupės veikloje kaip klavišininkas ir muzikos autorius.

 

Vasario 16-osios vakarą atliekama V. Augustino premjera – 2012–2013 m. rašyta vokalinė-instrumentinė kompozicija „Malda už Tėvynę“ dviem sopranams, dviem chorams ir simfoniniam orkestrui, kurio tradicinę sudėtį papildo lietuviško instrumento – kanklių (atlikėja Aistė Bružaitė) tembras. Kūrinyje panaudoti tekstai iš psalmių, Šv. Augustino „Išpažinimų“, lietuvių poezijos ir amerikiečių Maldos už Tėvynę (Almighty God, bless our nation) dainuojami trimis kalbomis – lietuvių (gimtoji kalba), lotynų (Katalikų Bažnyčios kalba) ir anglų (modernios komunikacijos kalba). Kompoziciją sudaro aleatorinė įžanga ir septynios dalys. Skirtingos kalbos kūrinyje vartojamos koncentriškai – kraštinėse ir centrinėje dalyse (1, 4 ir 7) dainuojamas lietuviškas, 2-oje ir 6-oje dalyse – lotyniškas, 3-ioje ir 5-oje dalyse – angliškas tekstai. Pirmoje ir ketvirtoje dalyse girdimi Juozo Gudavičiaus dainos „Kur giria žaliuoja“ (eilės Ksavero Sakalausko-Vanagėlio) motyvai, o pačioje 7 dalies pabaigoje  į originalią V. Augustino muziką įsiliejusi daina „Kur giria žaliuoja“ skamba lyg viso kūrinio apibendrinimas.

 

Iškilmingo Vasario 16-osios minėjimo koncerto pradžia 18.45 val. Koncertą tiesiogiai transliuos Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Už bilietus surinktos lėšos bus skirtos talentingiems jauniesiems muzikams remti.

 

Daugiau informacijos Nacionalinės filharmonijos svetainėje: http://www.filharmonija.lt/lt/renginiai/iskilmingas-koncertas-lietuvos-valstybes-atkurimo-dienai1/

 

MILC inf.

 

KONCERTO PROGRAMA

 

VINCAS KUDIRKA (1858–1899)

„Tautiška giesmė“

 

JUOZAS GRUODIS (1884–1948)

Simfoninė poema „Iš Lietuvos praeities“ – finalas

 

ALGIRDAS MARTINAITIS (g. 1950)

„Žemaičių plentas“ (eilės Marcelijaus Martinaičio)

 

EDUARDAS BALSYS (1919–1984)

Eglės ir Žilvino duetas iš baleto „Eglė žalčių karalienė“

 

VYTAUTAS MIŠKINIS (g. 1954)

„Mano gimtinė“ (eilės Maironio)

 

ALEKSANDRAS KAČANAUSKAS (1882–1959)

„Vai gražu gražu“

 

BALYS DVARIONAS (1904–1972)

„Žvaigždutė“ (eilės Leono Stepanausko)

 

ARVYDAS MALCYS (g. 1957)

„Festus meae terrae“ simfoniniam orkestrui

 

VACLOVAS AUGUSTINAS (g. 1959)

„Malda už Tėvynę“ dviem sopranams, dviem chorams ir orkestrui (premjera)

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).