Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Muzikos leidėjų vitrina Vilniaus knygų mugėje 2013
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-02-20

Muzikos leidėjų vitrina Vilniaus knygų mugėje 2013


Vasario 21–24 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose vyksiančios 14-osios Vilniaus knygų mugės metu maloniai kviečiame apsilankyti 5 salėje įsikūrusioje Muzikos leidėjų vitrinoje (stendo Nr. 5.A09). Kaip ir kasmet čia savo leidinius pristatys lietuvių klasiką, šiuolaikinę muziką ir folklorą leidžiančios kompanijos „Sutaras“ bei Muzikos informacijos ir leidybos centras. Pirmą kartą bendrame stende dalyvaus vienintelis Lietuvoje specializuota muzikine literatūra ir natomis prekiaujantis „Natų knygynas“, o garso įrašų pasiūlą papildys retų lietuviškos muzikos ir literatūros vinilo plokštelių kolekcija.

 

Jungtiniame stende muzikos leidėjai Vilniaus knygų mugės lankytojus supažindins su populiariausiais anksčiau išleistais ir ką tik pasirodžiusiais natų bei garso įrašų leidiniais, monografijomis ir straipsnių rinktinėmis apie Lietuvos kompozitorius, atlikėjus, šalies muzikinį gyvenimą. Šiemet stende taip pat bus galima už prieinamą kainą įsigyti įvairių šalių leidyklose leidžiamų (ne vien lietuviškos muzikos) natų ir metodinės literatūros, kuria prekiauja jau bemaž 35 metus veikiantis ir didelę bendradarbiavimo patirtį su užsienio leidyklomis turintis Vilniaus Natų knygynas. Senų įrašų mėgėjams bus siūloma pasižvalgyti po vinilo plokštelių lentyną, talpinančią įvairų sovietiniu laikotarpiu išleistą lietuvišką repertuarą – folklorą, estradą, poeziją ir pasakas vaikams, lietuvių atlikėjų įgrotus pasaulinės klasikos šedevrus ir šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių kūrinius.

 

Ilgąjį penktadienį (vasario 22 d.), 17 val., Konferencijų salėje 5.1 Muzikos informacijos ir leidybos centras pakvies į kompozitoriaus Šarūno Nako autorinių kompaktinių plokštelių „Žvilgsnis, apakintas Šiaurės“ ir „Ziqquratu“ pristatymą, rengiamą drauge su įrašus išleidusia viešąja įstaiga „Garsai ir blyksniai“. Renginyje kalbės autorius, menotyrininkas dr. Kęstutis Šapoka, kompozitorė Onutė Narbutaitė. Gyvosios multimedijos akcijoje-instaliacijoje dalyvaus specialiai į šį renginį pakviesta „Ziqquratu“ elektroninės partijos kūrėja Alla Zagaykevych (Kijevas) ir autorius Š. Nakas, džiazo muzikantai Leonardas Pilkauskas ir Giedrius Nakas, videomenininkė Aurelija Maknytė.

 

Akustiniame kamerinės muzikos CD „Žvilgsnis, apakintas Šiaurės“ įrašyti penki kūriniai rikiuojasi į kompozitoriaus kūrybos retrospektyvą, apimančią 1991–2008  m. sukurtus opusus („Kripta“, „Relikvijorius“, „Gralio taurė“, „Ir ta ramybė“, „Žvilgsnis, apakintas Šiaurės“). Pasak autoriaus, tai – tyli, mažakalbė ir neišpuošta muzika: „mažai garsų, daug tylos ir ramybės, šiek tiek Vilniaus kvapo ir Šiaurės dangaus pilkumo“. Kūrinius diskui įrašė solistai ir Vilniaus naujosios muzikos ansamblio nariai, 2012 m. birželio mėnesį dalyvavę Š. Nako kamerinės muzikos „seanse“ Vilniaus dailės akademijos Gotikinėje salėje. „Tai kitokia kūryba, savotiškas „nestandartas“ ir „neformatas“, ir jos nebūtina klausytis koncertuose – tam puikiausiai tinka įrašai, kaip ir daugeliu kitų šiuolaikinės muzikos atvejų“, teigia autorius, o jo teiginį puikiausiai patvirtina naujasis įrašų leidinys. Kompaktinės plokštelės dizainą sukūrė Sigutė Chlebinskaitė.

 

Išoriškai apatiškam ir vidujai asketiškam akustinio albumo skambesiui ryškiai kontrastuoja dvigubas kompozitoriaus elektroninės muzikos ir multimedijos darbų albumas „Ziqquratu“ (CD ir DVD), kuriame skleidžiasi tarpdisciplinine raiška įkūnytos daugiasluoksnės koncepcijos. Tai irgi retrospektyvinis rinkinys, apimantis tris 1985–1999 m. elektroninius kūrinius („Merz-machine“, „Vėjai, paukščiai, upės“, „Ziqquratu-2“), 2006–2007 m. muzikos ir vaizdo instaliacijas („Aporija“ ir „Evangelija pagal kalvį Ignotą“) bei 2012 m. performansą „Ziqquratu-
3“. Leidinį įrėmina du Š. Nako „suprojektuoti“ lietuvių eksperimentinės muzikos „paveldo objektai“: karjeros pradžioje į daugiakanalę juosta įrašytas „Merz-Machine“ (1985) virtualiam 33 instrumentų orkestrui – ironiška džeržgiančios ir stringančios totalitarinės mašinos metafora, tapusi vienu iš naujos kompozitorių kartos (paskui dar ilgai pravardžiuotos „mašinistais“) manifestų, ir 1998 m. pradėto montuoti elektroakustinio garsoraižio „Ziqquratu“ naujausia versija multimedijos kvintetui. Įrašant pastarąją kompozitoriui talkino elektroninės partijos kūrėja kompozitorė Alla Zagaykevych, performeris Benas Šarka, multiperkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir videomenininkė Aurelija Maknytė (VJ makaura). Eksperimentinio meno „paveldo objektų“ idėją ironiškai atliepia Liudo Parulskio sukurtas albumo viršelis.

 

„Čia knygų erdvė – prisijunk!“ kviečia 14-oji Vilniaus knygų mugė, šiemet skirta paauglių ir jaunimo literatūrai. Ją įvairiais rakursais atskleis turininga kultūrinių renginių programa, jau įprastose ir naujose erdvėse pasiūlysianti daugiau kaip 300 renginių. Šiemet mugėje įsikurs atvira ir interaktyvi erdvė biblioteka@įkrauk.lt – tarsi šiuolaikinė, moderni biblioteka, atvira kiekvienam mugės lankytojui ir tuo pačiu siūlanti išskirtinį užimtumą paaugliams bei jaunimui.

 

Mugės darbo laikas:

vasario 21 d. -  BIČIULIŲ DIENA – 10.00–19.00 val.

vasario 22 d. - ILGASIS PENKTADIENIS – 10.00–21.00 val.

vasario 23 d. - NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA – 10.00–21.00 val.

vasario 24 d. - ŠEIMOS DIENA – 10.00–17.00 val.

 

Daugiau informacijos apie mugę, bilietų įsigijimą ir bendrą renginių programą rasite čia: http://2013.vilniausknygumuge.lt/lt

 

Mugės metu vyksiančių muzikinių renginių programą rasite prisegtame faile puslapio apačioje.

 

Prisijunkite prie mūsų Muzikos leidėjų vitrinoje 5.A09 ir naujų kompaktinių plokštelių pristatyme!

 

Vasario 22 d., penktadienis, 17 val.

Konferencijų salė 5.1

Šarūno Nako kompaktinių plokštelių „Žvilgsnis, apakintas Šiaurės“ ir „Ziqquratu“ pristatymas

Dalyvauja autorius, menotyrininkas dr. Kęstutis Šapoka, kompozitorė Onutė Narbutaitė. Pristatymo metu atliekamos gyvosios multimedijos akcijoje-instaliacijoje dalyvauja Alla Zagaykevych (Kijevas), džiazo muzikantai Leonardas Pilkauskas ir Giedrius Nakas, videomenininkė Aurelija Maknytė (MILC)

 

 

MILC inf.


Prikabinti failai

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).