Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Arvydo Malcio premjera Maskvoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-02-21

Arvydo Malcio premjera Maskvoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Maskvoje, P. Čaikovskio filharmonijos salėje sausio 24 d. įvyko Arvydo Malcio Koncerto smuikui, altui ir styginių orkestrui pasaulinė premjera. Kūrinys dedikuotas Jurijui Bašmetui, maestro 60 metų jubiliejaus progai.

 

Kūrinio idėja gimė kompozitoriui kalbantis su alto maestro Maskvoje 2010 m. rugsėjo 30 d., po koncerto, kuriame buvo atlikta Arvydo Malcio simfoninės kompozicijos „Vortex“ premjera. Naująjį Arvydo Malcio Koncertą atliko Alena Bajeva (smuikas), Jurij Bašmet (altas) ir kamerinis orkestras „Maskvos solistai“.

 

Kūrinys parašytas tradicine trijų dalių forma, tradiciniu koncerto žanro principu, grindžiamas solistų ir orkestro partijų kontrastu, kuris plėtojamas tiek akustiniu, faktūriniu, tiek emociniu ir dramatiniu aspektais. Kūrinio partitūroje glūdi savotiškas siužetas su dialogais, alegorijomis, kulminacijomis, dramatizmu ir lyrizmu. Solistai kūrinyje yra savo gyvenimo istorijų pasakotojai, tai lyg savotiški personažai, kurių muzikinės charakteristikos pasižymi daugiabriauniškumu ir daugiaplaniškumu.

 

Trys Koncerto dalys – tai savotiškos studijos su skirtingomis siužetinėmis, štrichinėmis, emocinėmis linijomis. Koncertas sukomponuotas iš gausybės fragmentų, kurie turi atspindėti ir instrumentų galimybes, ir šiandienos pulsą, žmogaus viltis, džiaugsmus ir nusivylimus, svajones ir klystkelius. Kūrinyje vartojamos įvairios pusiausvyros ir simetrijos formulės, jos atsispindi garsaeiliuose, ritme, faktūroje ir kituose muzikos elementuose. Visas emocinis krūvis tenka ritmų, štrichų ir dinamikos kontrastams.

 

Kūrinio premjera skambėjo Jurijaus Bašmeto jubiliejiniame vakare, Maskvos P. Čaikovskio filharmonijos salėje sausio 24 d. Jurijaus Bašmeto jubiliejiniame vakare taip pat buvo atlikti Tan Duno, Giovanni Sollimos, Gijos Kančeli, Aleksandro Čaikovskio, Jean-Luco Ponty ir Arvydo Malcio jam skirti premjeriniai opusai. Koncerte dalyvavo daug atlikėjų, iš kurių minėtini Maksim Vengerov, Aleksandr Tretjakov, Alena Bajeva, Jean-Luc Ponty (smuikai), Aleksandr Buzlov, Giovanni Sollima (violončėlės), Denis Matsujev (fortepijonas), Michel Portal (klarnetas, bandonija), Borodino kvartetas, aktoriai Oleg Menšikov, Eugenij Mironov, Jelena Chamatova, kiti žymūs Rusijos ir kitų šalių atlikėjai.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).