Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Netekome kompozitoriaus Vytauto Jurgučio
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-02-25

Netekome kompozitoriaus Vytauto Jurgučio [Klasikinė / Šiuolaikinė]



 

Lietuvos kompozitorių sąjunga su giliu liūdesiu praneša, kad eidamas 83-iuosius metus, 2013 m. vasario 23 dieną mirė žymus lietuvių kompozitorius, pedagogas, profesorius Vytautas Jurgutis.

 

Jis gimė 1930 m. liepos 10 d. Šilalėje. 1948–1951 m. Kauno J. Gruodžio muzikos mokykloje mokėsi choro dirigavimo. 1951–52 m. šias žinias gilino Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. 1960 metais baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos kompozicijos klasę pas prof. Julių Juzeliūną. Nuo 1961 m. Vytautas Jurgutis buvo Lietuvos kompozitorių sąjungos narys, ne kartą rinktas į jos valdybą ir tarybą, buvo Muzikos fondo pirmininkas. Nuo 1961 m. Vilniaus pedagoginiame institute (dabar – Lietuvos edukologijos universitetas) dėstė Muzikos teorijos disciplinas, 1969–1974 m. vadovavo Muzikos teorijos katedrai. Nuo 1974 m. Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) Muzikos teorijos katedros docentas, nuo 1990 m. – profesorius.

 

Vytautas Jurgutis sukūrė daugiau kaip 100 įvairių žanrų vokalinių ir instrumentinių kūrinių. Jo kūryboje dominuoja stambios kantatinio-oratorinio žanro kompozicijos (kantata „Skambesiai“, vokalinė-instrumentinė poema „Kareivio laiškai“, koncertas smuikui ir kameriniam orkestrui). 1974 m. už oratoriją „Donelaitis“ (Just. Marcinkevičiaus žodžiais) apdovanotas Lietuvos valstybine premija, 1980 m. jam suteiktas nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas.

1992–1996 m. V. Jurgutis buvo Vilniaus „Vytautų klubo“ prezidentas, iniciavęs mokslinę konferenciją „Vytautas ir Lietuva“, taip pat knygos „Vytautas Didysis ir Lietuva“ parengimą ir išleidimą.

 

Su žmona Joana Virginija Jurgutiene, ilgamete Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos laidų apie teatrą ir muziką autore, V. Jurgutis užaugino du sūnus, kurie taip pat yra aktyvūs Lietuvos muzikos ir kultūros gyvenimo dalyviai.

 

Atsisveikinti su velioniu galima Vilniaus arkivyskupijos Laidojimo paslaugų centro salėje prie Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios (M. Paco g. 4) vasario 25 d., pirmadienį, 16–22 val.; vasario 26 d., antradienį, 8–15.15 val. Laidotuvės įvyks Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

 

Šv. Mišios už velionį bus aukojamos Vilniaus Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje vasario 26 d. 7. 30 val.

 

LKS inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).