Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Arturas Bumšteinas apdovanotas pirmąja „Palma Ars Acustica“ premija
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-05-13

Arturas Bumšteinas apdovanotas pirmąja „Palma Ars Acustica“ premija



Foto: Anton Lukoszevieze

Balandžio 2
7 d. Europos transliuotojų sąjunga (European Broadcasters Union – EBU) paskelbė, kad jos pirmąkart teikiamas apvadovanojimas radijo meno srityje, naujoji „Palma Ars Acustica“ premija, šiemet atiteko lietuvių garso menininkui, kompozitoriui Arturui Bumšteinui (g. 1982) už kompoziciją „Epilogai – šeši būdai pasakyti Zangtumbtumb“, sukurtą Vokietijos radijo Kultūros kanalo („Deutschland Radio Kultur“) užsakymu ir pastarojo pristatytą pirmajam EBU radijo meno konkursui.

 

Sprendimą finaliniame konkurso ture geriausiu pripažinti A. Bumšteino kūrinį priėmė vienuolikai Europos transliuotojų atstovavusi žiūri, apie tai buvo paskelbta balandžio 27-ąją Vakarų Vokietijos radijo rūmuose Kelne (konkurso šeimininku šiemet tapo Kulturradio WDR 3). Lietuvos menininko kūrinį ji išskyrė dėl vokalą, klavesino ir triukšmo muziką sulydžiusio spalvingo futuristinio garsyno, konceptualiai gretinamo su afektų ir efektų kupina baroko muzika. „Palma Ars Acustica“ laimėtojui atiteko 1000 EUR piniginis prizas, finansuojamas Europos transliuotojų sąjungos.

 

Šiemet konkursui buvo pateikta 18 kūrinių, visi jie siūlomi Europos radijo stotims transliuoti savo programose, skirtose eksperimentinei muzikai ir garso menui. Šalia konkurso nugalėtojo žiuri taip pat atrinko ir garbės nominacijomis apdovanojo du Čekijos radijo pasiūlytus projektus - Michaelio J. Schumacherio „The Episodes“ ir Jorge Boehringerio „Wind Icon/River Totem“.

 

A. Bumšteino „Epilogai – šeši būdai pasakyti Zangtumbtumb“ sukurti klavesinui, italų futuristo F. T. Marinetti istoriniams balso įrašams bei senovinėms teatro triukšmo mašinoms (lietaus, vėjo, griaustinio...). Kūrinyje gausu nuorodų ne vien į italų futurizmo meną (nenuostabu, juk kūrinys sukurtas Luigi Rusollo „Triukšmų meno“ šimtmečiui paminėti), bet į kur kas senesnius muzikos ir estetikos/filosofijos istorijos klodus: pirmąją operą – Jacopo Peri „Dafnę“ (1598), kurios muzika iki šių dienų neišliko ir tai kompozitoriui suteikė postūmį sukurti šešis įsivaizduojamus šio operos epilogus; taip pat prancūzų filosofo René Descartes’o veikalą „Les passions de l'âme“ („Sielos aistros“, 1649), kuriame aprašomi baroko muzikoje ypač mėgstami afektai ir jais grįstos retorinės figūros.

 

Kiekvienam R. Descartes’o išskirtam ir aprašytam afektui (meilė, neapykanta, džiaugsmas, liūdesys, nuostaba ir geismas) kūrinyje priskirta pora iš L. Russolo šešių futuristinį orkestrą sudarančių triukšmo mašinų šeimų. Klavesino partijoje taip pat naudojama per kelis šimtus įvairių šiuolaikinių pop dainų elementų, susijusių su skirtingais afektais. Rinkdamas medžiagą A. Bumšteinas apklausė per kelis šimtus respondentų, kokios populiarios dainos jiems asocijuojasi su šešiais R. Descartes’o išskirtais afektais. Iš respondentų paminėtų dainų buvo „išdistiliuotos“ savotiškos afektų esencijos – didžiulis šešias emocijas reprezentuojančių ritmų ir harmonijų rinkinys, tapęs vienu iš elektroniškai apdorotų kūrinio garsyno elementų. Maža to, radijo transliacijos metu kuriamas įsivaizduojamas gyvos Euroradijo transliacijos įspūdis, imituojant standartinį radijo formatą – su transliacijos vedėju, kuris pristato kūrinį ir skaito ištraukas iš išlikusio Ottavio Rinuccini libreto operai „Dafnė“.

 

Kovo 7 d. pirmasis šią kompoziciją radijo bangomis transliavo Vokietijos radijo Kultūros kanalas (prodiuseris Marcus Gammel). Pergalė konkurse A. Bumšteino kūriniui atvers kelius į daugybės radijo stočių eterį – premijuotą darbą siūloma transliuoti radijo stotims visoje Europoje, o gegužės mėnesio antroje pusėje „Epilogai“ skambės ir LRT Kultūros eteryje (laidoje „Muzikinis pastišas“). Transliacijų metu visi kūrinį palydintys tekstai verčiami į vietos kalbą.

 

„Palma Ars Acustica“ – tai Euroradijo „Ars Acustica“ grupės apdovanojimas, skiriamas autoriams už geriausią Europos radijo meno produkciją. Europos radijo meno ekspertų tinklas buvo įsteigtas 1989 m. Florencijoje. Tinklas organizuoja dvišalius bendradarbiavimo projektus ir tarptautinius mainus tarp Europos transliuotojų sąjungos narių, grupės prodiuseriai dalyvauja įvairiuose garso meno renginiuose ir kasmet sausio 17 dieną rengia „Art's Birthday Parties“ transliaciją per Euraradijo tinklą.

 

Pats „radijo menas“ – tai kartu su radijo atsiradimu siejamas meno žanras, kuriam būdingas muzikos, teksto, aplinkos garsų bei komunikacijos apjungimas. A. Bumšteinas – pirmasis radijo meno srityje dirbantis Lietuvis menininkas, pelnęs tarptautinį pripažinimą.

 

Lietuvos muzikos ir teatro akademiją 2007 m. baigęs A. Bumšteinas aktyviai reiškiasi kaip kompozitorius bei garso menininkas. Pastaraisiais metais jis pristatė savo muziką ir audiovizualinius projektus daugybėje Europos festivalių, dalyvavo dešimtyse grupinių šiuolaikinio meno renginių Lietuvoje bei užsienyje ir surengė dvi autorines parodas Berlyne. Kompozitorius yra išleidęs keliolika įvairių žanrų muzikos albumų Lietuvoje, JAV, Danijoje, Ukrainoje, Kanadoje, Ispanijoje, Olandijoje ir kitose šalyse.

 

 

Daugiau informacijos apie „Palma Ars Acustica“:

http://www.go-eurovision.com/cms/en/sites/ebu/contents/programming/radio/news/2013/04/first-ever-palma-ars-acustica-aw.html

 

Kūrinio pasiklausyti ir įrašą įsigyti galite čia:

http://bumsteinas.bandcamp.com/album/epilogues-six-ways-of-saying-zangtumbtumb

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).