Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Viktoro Minioto jubiliejinė kūrybos savaitė
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-05-21

Viktoro Minioto jubiliejinė kūrybos savaitė [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Nuotrauka iš kompozitoriaus asmeninio archyvo

Sekmadienį, gegužės 26 d. 17 val. Vilniaus Šv. Konstantino ir Michailo cerkvėje (J. Basanavičiaus g. 27) sakralinės muzikos koncertu prasideda kompozitoriaus, stačiatikių diakono Viktoro Minioto kūrybos savaitė. Baritonas Eugenijus Chrebtovas, Vilniaus stačiatikių Šventosios Dvasios vienuolyno vyrų ansamblis „Skitos“, vadovaujamas Viktoro Minioto ir kamerinis choras „Brevis“, vadovaujamas Gintauto Venislovo, atliks religinius Viktoro Minioto kūrinius.

 

Viktoras Miniotas (g. 1963) Lietuvos muzikiniame gyvenime pasirodė praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje, kai su šeima persikėlė gyventi iš Rusijos į Lietuvą. Talentingas kompozitorius, tuomet gana aktyviai įsitraukęs į šiuolaikinės muzikos sūkurį, dalyvavęs festivaliuose, vėliau pasitraukė iš aktyvaus muzikinio gyvenimo ir pasinėrė į dvasinę tarnystę. Anot V. Minioto, „kaip tikriausiai kiekvienas įsišaknijęs idealistas, palaipsniui kūriau idealią egzistavimo šiame pasaulyje aplinką. Tai – muzika, šeima ir cerkvė (vertybės išdėstytos ne pagal svarbumą, o chronologiškai). Tai trys sudedamosios mano gyvenimo dalys, trys „tarnystės“ ir trys šaltiniai, iš kurių semiuosi jėgų gyvenimui. <...> Jos mane moko su džiaugsmu ir dėkingumu priimti tai, kas duota. Šis proto ir jausmų treniravimas būtinas ir labai naudingas“.

 

Prie šių trijų Viktoro Minioto gyvenimo sričių turėsime galimybę prisiliesti jo 50-mečiui skirtame koncertų cikle. Be anksčiau minėto sakralinės muzikos koncerto, gegužės 30 d., ketvirtadienį,  19 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) skambės Viktoro Minioto kamerinė kūryba, atliekama talentingų jaunų atlikėjų, tarp kurių ir kompozitoriaus dukra violončelininkė Žana Miniotaitė, į renginį specialiai atvykstanti iš Maskvos, kur šiuo metu studijuoja.

 

Viktoro Minioto kūrybos žanrai labai įvairūs: nuo sakralinių kūrinių – iki koncertinių vokalinių ir instrumentinių opusų, muzikos vaikams. Visoje jo kūryboje juntama itin kruopšti muzikinės medžiagos atranka, naujų muzikinės išraiškos formų paieška. V. Minioto kūriniuose meditatyvus, minimalistinis skambesys neretai gretinamas su ekspresyvia kalbėjimo maniera, dramatiškai prasiveržiančia kulminacijose. Kitokia, paprastesnė muzikinė kalba būdinga vaikams skirtai kūrybai. Čia kompozitorius siekia patraukliai, žaidimo forma vaikams perteikti krikščioniškąsias vertybes.

 

Autorinių koncertų savaitę užbaigs birželio 1 d., šeštadienį, 12 val. Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje (Vilniaus g. 39) įvyksiantis koncertas-spektaklis vaikams – Viktoro Minioto operėlių „Trys paršiukai“ ir „Kiškio trobelė“ premjera. Libretus spektakliams kūrė kompozitoriaus žmona Svetlana Miniotienė, vaidmenis atliks Vilniaus stačiatikių Šventosios Dvasios vienuolyno sekmadieninės mokyklos, vadovaujamos V. Minioto ir S. Miniotienės, mokiniai ir mokytojai. Šis entuziastingas kolektyvas jau yra pastatęs ir įvairiuose Lietuvos miestuose su pasisekimu atlikęs kitas dvi Viktoro Minioto operas vaikams – „Gerasis piemuo“ ir „Vilkas ir septyni ožiukai“.

 

Koncertus organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, remia Kultūros rėmimo fondas. Įėjimas į visus renginius nemokamas.

 

Lietuvos kompozitorių sąjungos inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).