Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vytauto Bacevičiaus ir Grażynos Bacewicz muzikos keliai vėl susikirto Vašingtone
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-05-28

Vytauto Bacevičiaus ir Grażynos Bacewicz muzikos keliai vėl susikirto Vašingtone [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gegužės 26 d. Nacionalinėje meno galerijoje Vašingtone įvyko pianisto Gabrieliaus Aleknos koncertas „Bacevičius vs. Bacewicz: One Family, Different Paths“. Koncerto metu G. Alekna atliko garsios Lietuvos ir Lenkijos muzikų dinastijos – lietuvių kompozitoriaus ir pianisto Vytauto Bacevičiaus ir jo sesers, lenkų kompozitorės ir smuikininkės, Grażynos Bacewicz kūrinius.

 

Kompozitorius ir pianistas Vytautas Bacevičius (1905–1970) mokėsi Lodzės, Kauno ir Paryžiaus aukštosiose mokyklose, jis buvo vienintelis savo laiko lietuvių pianistas virtuozas, rengė rečitalius Paryžiuje, Berlyne, Varšuvoje ir Prahoje. Tarpukario Kaune reiškėsi kaip pianistas, kompozitorius, dėstytojas, publicistas ir aistringas šiuolaikinės muzikos propaguotojas Jis buvo vienas Lietuvos narystės Tarptautinėje šiuolaikinės muzikos draugijoje (ISCM) iniciatorių ir pirmasis ISCM Lietuvos sekcijos pirmininkas. Prieš pat Antrojo pasaulinio karo pradžią išvykęs gastrolių į Argentiną, į okupuotą Lietuvą nebegrįžo ir antrą savo gyvenimo pusę nugyveno emigracijoje JAV. Dėstė Niujorko, Bruklino konservatorijose, Long Ailendo muzikos institute, rašė straipsnius, surengė net aštuonis rečitalius prestižinėje „Carnegie Hall“ salėje, tačiau didelės pianistinės karjeros nepadarė, o kaip kompozitorius buvo visiškai nežinomas JAV ir ilgą laiką „užmirštas“ Lietuvoje dėl neatitikimo Sovietų ideologijai.

 

Grażyna Bacewicz (1909–1969) Lenkijos kompozitorė ir smuikininkė virtuozė 1932 m. baigė Varšuvos konservatoriją. 1932–1933 m. gyveno Kaune. 1933 m. tobulinosi Paryžiuje pas Nadią Boulanger (kompozicija), André Touret (smuikas), o vėliau pas vengrų kilmės smuikininką, žymų kamerinės muzikos specialistą Carlą Fleschą (1934). 1934–1935 m. ir 1945–1946 m. dėstė Lodzės konservatorijoje. Nuo 1966 m. Varšuvos aukštosios muzikos mokyklos profesorė. 1966–1969 m. dėstė kompoziciją Varšuvos konservatorijoje. Nuo 1960 m. Lenkijos kompozitorių sąjungos pirmininko pavaduotoja. Koncertavo Prancūzijoje, Ispanijoje, Latvijoje, Belgijoje, Čekoslovakijoje, Rumunijoje, Vengrijoje ir Lietuvoje. Ji yra viena žinomiausių Lenkijos kompozitorių moterų, yra išleista daugybė jos muzikos įrašų ir natų leidinių. 2011 m. pasirodė žymaus lenkų pianisto Krystiano Zimerman įgrota jos kamerinių kūrinių kompaktinė plokštelė, kurią išleido prestižinė klasikos įrašų leidykla „Deutsche Gramophon“.

 


Foto: Gedmantas Kropis

Niujorke gyvenantis pianistas G. Alekna yra XX a. lietuvių kompozitoriaus ir pianisto V. Bacevičiaus muzikos ekspertas. Jo Muzikos menų daktaro disertacija apie V. Bacevičiaus nespausdintus kūrinius fortepijonui buvo apdovanota Richard F. French prizu kaip geriausia Niujorko Juilliardo mokyklos metų disertacija. Ši disertacija 2006 m. pasirodė kartu su G. Aleknos parengtu anksčiau nespausdintų V. Bacevičiaus kūrinių fortepijonui dvitomiu, išleistu Lietuvos Muzikos informacijos ir leidybos centro.

 

2012 m. G. Alekna kartu su žymiais pasaulio klasikinės muzikos atlikėjais ir prodiuseriais įrašė V. Bacevičiaus kūrinius „Žodžiai“. Kompaktinė plokštelė su šiais kūriniais buvo išleista Didžiosios Britanijos leidybos kompanijos „Toccata Classics“ ir platinama tarptautinėje rinkoje.

 

Gabrieliaus Aleknos koncertas Nacionalinėje meno galerijoje Vašingtone – Europos Sąjungos kultūros mėnesio JAV programos dalis. Įdomu detalė: šį projektą į savo renginių programą įtraukė ne vien LR ambasada Vašintone, bet ir Lenkijos Respublikos ambasada JAV, taip pabrėždama šio projekto muzikinę dvikalbystę, kaip išskirtinį Bacevičių šeimos bruožą.

 

Šių metų lapkričio 20 d. Gabrielius Alekna taip pat surengs rečitalį prestižinėje koncertų salėje „Carnegie Hall“ Niujorke.

 

Projektą remia LR kultūros ir užsienio reikalų ministerijos.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).