Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jaunos kompozitorės Justinos Repečkaitės pripažinimas Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-06-02

Jaunos kompozitorės Justinos Repečkaitės pripažinimas Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gegužės 31 d. Prahoje paskelbti jubiliejinės, 60-osios Tarptautinės kompozitorių tribūnos (International Rostrum of Composers) rezultatai. Šiųmetinėje Tribūnoje dalyvavo 30 radijo stočių iš keturių kontinentų. Forumo delegatai pateikia šiuolaikinės muzikos radijo įrašus ir po perklausų slaptu balsavimu renka geriausius kūrinius, renkasi repertuarą transliacijoms. Vien pernykščiame forume pateikti kūriniai per metus buvo transliuoti daugiau nei 500 kartų.

 

Šiemet delegatai geriausiu kūriniu išrinko Lenkijos radijo pristatytą 35 metų kompozitorės Agatos Zubel efektingą, mono-operai artimą kompoziciją „Not I“. Į geriausių kūrinių dešimtuką taip pat pateko Hanso Abrahamseno (Danija), Aureliano Cattaneo, Mauro Montalbetti (Italija), Berndo Richardo Deutscho, Klauso Lango (Austrija), Orjan Matre (Norvegija), Chung-Kun Hungo (Taivanas), Sergejaus Newskio (Vokietija) ir Matthew Whittallo (Suomija) kūrinius.

 

Jaunųjų kompozitorių iki 30 metų kategorijoje geriausiu kūriniu išrinkta Islandijos radijo pristatyta 25 metų kompozitoriaus Ulfuro Hanssono elektroakustinė kompozicija „So Very Strange“.

 


Foto: CyrilEtien

Rekomenduojamais transliuoti išrinkti dar du kūriniai – Mariannos Liik „Miškas“ (Estija) ir LRT Radijo pristatytas 24 metų lietuvaitės Justinos Repečkaitės kūrinys „Šartras“, įkvėptas Šartro katedros vitražų ir atliktas Šv. Kristoforo orkestro, diriguojamo Karolio Variakojo, 2012 m. „Druskomanijos“ festivalyje.

 

Tai diplominis kompozitorės darbas, užbaigęs jos kompozicijos studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (pas Prof. Osvaldą Balakauską ir Ričardą Kabelį, 2008–2012). Nuo 2010 m. ji taip pat studijuoja kompoziciją, muzikos technologijas ir viduramžių muzikos atlikimą Paryžiaus nacionalinėje muzikos ir šokio konservatorijoje. Pastaraisiais metais ji taip pat reiškiasi kaip kompozitorė ir dainininkė įvairiuose projektuose su improvizacinės muzikos atlikėjais.

 

Tarptautinę kompozitorių tribūną rengia Tarptautinė muzikos taryba (International Music Council), remiama UNESCO ir šįkart Čekijos nacionalinio radijo „Český rozhlas“. LRT radijas forume dalyvauja nuo 1996 metų. Per tą laiką į rekomenduojamų transliuoti sąrašus yra patekę Onutės Narbutaitės („Melodija Alyvų sode“ 2004 m. ir „krantas.upė.simfonija“ 2010 m.), Ramintos Šerkšnytės („Sūkurys“ 2005 m. ir „Vasarvidžio giesmė“ 2011 m.), Vytauto V. Jurgučio (II vieta jaunųjų kompozitorių kategorijoje už „Terra tecta“ 2006 m.), Mariaus Baranausko („Kalbėjimas“, 2004 m.), Ugnės Giedraitytės (II vieta jaunųjų kompozitorių kategorijoje už „Paneau“ 2007 m.) ir Alberto Navicko (III vieta jaunųjų kompozitorių kategorijoje už „Blanche t'a vu“ 2011 m.) kūriniai, o reikšmingiausias pasiekimas – 2009 m. Justės Janulytės chorinė kompozicija „Akvarelė“, nugalėjusi jaunųjų kompozitorių kategorijoje.

 

Šį penktadienį, birželio 7 d., 12.10 val. laidoje „Muzikinis pastišas“ įspūdžiais ir įrašais iš šiųmetės Tarptautinės kompozitorių tribūnos LRT Klasikos eteryje dalinsis J. Repečkaitės kūrinį Prahoje pristačiusi laidos vedėja Jūratė Katinaitė, kūrinius komentuos kompozitoriai Mindaugas Urbaitis ir Marius Baranauskas. Laidos tęsinį LRT Klasika transliuos ateinantį penktadienį, birželio 14 d., „Muzikiniame pastiše“ tuo pačiu laiku. Laidų  įrašų vėliau bus galima pasiklausyti ir LRT.LT mediatekoje.

 

MILC inf.


Prikabinti failai

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).