Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vasaros pabaigai – lietuvių ir latvių susitikimas festivalyje „Mėnuo Juodaragis“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-08-20

Vasaros pabaigai – lietuvių ir latvių susitikimas festivalyje „Mėnuo Juodaragis“



Paskutinio vasaros savaitgalio festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet pasipuošė aušros žvaigžde – bendru simboliu lietuvių ir latvių kultūroje – į kurių sandūrą Zaraso ežero saloje kviečia rugpjūčio 23–25 dienomis.

 

„Arčiau, nei esame, būti jau neįmanoma“, - apie šalių kaimynystę sako šiuolaikinės baltų kultūros ir alternatyvios muzikos festivalio šaukliais tapę, it dvyniai panašūs žilagalviai išeivijos menininkai latvis Alfreds Stinkuls ir lietuvis Vladas Rukša.

 

Festivalyje skambėsianti plati muzikos programa saloje suburs per 50 kolektyvų, tarp kurių ilgai laukti neo-folk eksperimentatoriai „Rome“ iš Liuksemburgo bei britai „Fire + ICE”, poetinės filosofijos persunkta apocalyptic folk legenda „Changes“, slavišku linksmumu užkrečiantys rusų folk punk rokeriai „Otava OY“.

 

Ypatinga proga iš Latvijos atvyks net 12 muzikos kolektyvų – jaunų ir patyrusių atlikėjų, tarp kurių – latviški postfolkloro pradininkai „Iļģi“, rengiantys pasirodymą drauge su „Rīgas Danču klubs“ šokėjais, būgnų ir dūdmaišių virtuozai „Auļi“, žymiausias Baltijos metalinės muzikos kolektyvas „Skyforger“, vyrų folkloro būrys „Vilki“ ir kiti.

 

Lietuvių gretoms atstovaus Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, kolektyvai „Pievos“, „Marga muzika“, „Siela“, „Spanxti“, dainius Domantas Razauskas su grupe ir dar daug įvairių žanrų atlikėjų.

 


Festivalio veidais šiemet tapę
išeivijos  menininkai –
latvis Alfreds Stinkuls
ir lietuvis Vladas Rukša.

Tęsiama pernai daug populiarumo sulaukusi poezijos programa, kurioje šįkart – įstabūs svečiai – baltų literatūrinių ryšių puoselėtojai Indra Brūvere, Antanas A. Jonynas, Vladas Braziūnas, taip pat poetai Marius Burokas, Artūras Valionis, Anna Foma, Madara Rutkeviča.

Festivalio paskaitų ir kino palapinėje viešės žymus latvių etnomuziklogas dr. Valdis Muktupavelas, kuris papasakos apie post-folkoro ir pasaulio muzikos formavimąsi, lietuvių ir latvių brolybės mitą narplios dr. Rūta Muktupavela, istorinio (ne)bendradarbiavimo aplinkybes – dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė, Auksė Noreikaitė, įvairias kultūrines paraleles – dr. Dainius Razauskas, dr. Dalia Urbanavičienė, Ervinas Koršunovas, latvių kultūros istorikė Ieva Pīgozne.

 

Baltų tema festivalio paskaitose nebus vienintelė – Vilniaus universiteto docentas dr. Donatas Brandišauskas supažindins su Rytų Sibiro Oročėnų elnių augintojais, grupės „Changes“ įkūrėjas amerikietis Robertas N. Tayloras kvies į pokalbį apie neo-folk muzikos kroniką ir paplitimą, apie gyvenimo kismą savaip pasakos žolininkė ir Tibeto medicinos praktikė Mija Džeinara Ubartienė, o lietuvių tapatybę – Vidmantas Povilionis.

 

Paskaitų, pokalbių, susitikimų ir mokymų bus kaip niekad gausu ir kasmet augančiame senųjų amatų kieme. Tuo

tarpu judriausi ir energingiausi festivalio svečiai galės susirungti senovinio lietuvių žaidimo ripkos bei orientacinėse varžytuvėse, dėl Juodaragio ragų vėl kovos futbolo mėgėjai, taikliausieji varstys tarptautinio lankininkų klubo „Strėlė“ rengiamo turnyro taikinius. Ginkluotos kovos dvasią pajusti pakvies „Vilkatlakai“, kuršių vikingai ir kiti istorijos rekonstrukcijos entuziastai, o šiuolaikinius ginklus pristatys Lietuvos kariuomenės atstovai.

 

Festivalyje ypač laukiamų mažųjų žiūrovų programoje „Mėnesėlis Juodaragis“ – išradingos dirbtuvėlės su Daugpilio molio meno centru, „Šieno palapinė“, teatro „Lino lėlės“ spektaklis ir žaidimai, latviškos pasakos, muilo burbulų šokiai, nekasdienė animacija ir dar daug visko.

Smalsesnius iš salos į Zarasų kultūros centro galeriją išvilios gelmių mitologijos kupina grafikės Nelės Zirnites – Žukauskaitės kūryba. Pasižvalgyti po vaizdingas Zarasų apylinkes autobusu, pėsčiomis ir dviračiais taip pat kvies Juodaragio gidai.

 

Galiausiai plonytę ribą tarp gamtos ir kultūros Zaraso saloje festivalio metu peržengs būrys menininkų, kursiančių Ekomenio architektūrą kartu su saule, vėju, vandeniu, žeme ir mišku, o stichijų žaismą užbaigs renginiui sukurta liepsnojanti skulptūra „Ugnies ženklas“. Ugnis viso festivalio metu kūrensis ir prie Didžiojo ąžuolo.

 

„Užbaigti ir įprasminti vasarą – tai nėra lengva misija, bet ją kasmet padeda įgyvendinti patys festivalio žiūrovai – ypatinga, smalsi ir atsakinga publika, kurią labai branginame ir stengsimės nustebinti“, - teigia Zarasų saloje jau plušantys organizatoriai.

 

Bilietus platina „Tiketa“.

 

FESTIVALIO PROGRAMA

 

Daugiau informacijos apie festivalį rasite interneto svetainėje http://www.mjr.lt/.

 

Festivalio „Mėnuo Juodaragis“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).