Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vykinto Baltako „Eselsbrücke“ premjera Zalcburgo festivalyje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-08-23

Vykinto Baltako „Eselsbrücke“ premjera Zalcburgo festivalyje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugpjūčio 24 dieną viename didžiausių Europos festivalių Zalcburge (Salzburger Festspiele) skambės lietuvių kompozitoriaus Vykinto Baltako (g. 1972) naujo kūrinio „Eselsbrücke“ dideliam ansambliui premjera. Belgijoje įsikūręs V. Baltakas – pirmas šiuolaikinis lietuvių kompozitorius, sulaukęs užsakymo iš Zalcburgo fondo šiame mieste nuo 1920 m. rengiamam operos, dramos ir muzikos festivaliui.

 

Vykintas Baltakas tapo vienu iš dvylikos įvairių šalių šiuolaikinių autorių, dalyvavusių Zalcburgo fondo inicijuotame projekte, kuriame kompozitoriai buvo raginami sukurti muzikines kompozicijas pagal žymių šiuolaikinio meno kūrėjų darbus, eksponuojamus įvairiose miesto erdvėse kaip „Zalcburgo meno projekto“ (Kunstprojekt Salzburg) dalis. V. Baltako inspiracija tapo 2011 m. ant Zalcburgo valstybinio tilto sumontuota austrės Brigitte Kowanz šviesos instaliacija „Beyond Recall“.

 


Brigitte Kowantz. Beyond Recall, 2011  / (c) VG Bild-Kunst Bonn

Pasak kompozitoriaus, tiltas pats savaime įdomus tiek kaip statinys, tiek kaip prieštaringas reiškinys: „tai – nejudanti konstrukcija, tačiau judėjimas juo niekada nenutrūksta. Taip pat ir istorinis bei urbanistinis šio tilto kontekstas įkvepia įvairioms interpretacijoms. Jis jungia senamiestį su naujesne miesto dalimi, yra apsuptas barokinės senojo Zalcburgo architektūros ir abejotinos vertės kūrinių, kičo; progreso ir konservatyvizmo ženklų. Pompastiškai „valstybiniu“ pavadintas tiltą nuostabiai kičiniame Zalcburge turi ir tamsiąją istorijos pusę: jį pastatė karo belaisviai per Antrąjį pasaulinį karą – faktas, temdantis visą šį blizgesį.“

 

Kūrinio pavadinimas „Eselsbrücke“ („Asilų tiltas“) – tai nuoroda į germanų kalbose paplitusį posakį, reiškiantį priemonę, padedančią prisiminti sunkiai įsimenamus dalykus (nors lotyniško posakio originalo pons asinorum reikšmė – „kliuvinys neišmanėliams“). „Tas kūrinys tarsi aide-mémoire, kad šita tamsioji istorijos pusė irgi nebūtų pamiršta. Pavadinimas taip pat atspindi repetytivinę kūrinio struktūrą“, pasakoja kompozitorius. Nors dailės kūrinio neįmanamo tiesiogiai „išversti“ į muzikos kalbą, kompozitorius pripažįsta iš B. Kowantz instaliacijos perėmęs atspindžių ir kontrasto idėjas. Tad svarbiausiais jo kūrinio struktūriniais elementais tapo atspindžiai, permutacijos ir pasikartojimai.

 

„Eselsbrücke“ dedikuotas V. Baltako kolegai, bendraamžiui vokiečių kompozitoriui ir dirigentui Matthiasui Pintcheriui, su kuriuo V. Baltaką sieja ir bendras mokytojas – Peteris Eötvösas.

 

Dvylika šiuolaikinio meno kūrinių įkvėptų pasaulinių premjerų skambės „Mozarteum“ fondo Didžiojoje salėje, atliekamos Berlyno filharmonijos simfoninio orkestro muzikantų ansamblio „Scharoun“ ir dainininkų Mojcos Erdmann bei Matthiaso Goerne’s. Kūrinius diriguos kompozitorius, vienos premjerų autorius Matthiasas Pintscheris. Koncerto programą ir visų dvylikos projekte dalyvavusių kompozitorių sąrašą galima rasti čia.

 

Tai nebe pirmas atvejis, kai Zalcburgo festivalio dėmesiu pagerbiami lietuvių muzikai. 2012 m. jame dalyvavo jauna lietuvių dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, pelniusi galimybę pasirodyti šiame festivalyje kaip Zalcburgo jaunųjų dirigentų konkurso laureatė. Jos diriguojami Gustavo Mahlerio jaunimo orkestras ir pianistas Andrius Žlabys pernai atliko Schnittke's, Mozarto ir Stravinskio kūrinių programą.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).