Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Zitos Bružaitės kantorijos „Lumen fidei“ premjera sakralinės muzikos projekte „Pax et Bonum“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-09-06

Zitos Bružaitės kantorijos „Lumen fidei“ premjera sakralinės muzikos projekte „Pax et Bonum“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugsėjo 7 dieną prasidedantis kasmetinis tarptautinis sakralinės muzikos projektas „Pax et Bonum 2013“ vėl pakvies klausytojus į Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčią. Šiemet projekto rengėjai siūlo tris koncertus, kuriais stengiamasi praplėsti suvokimo apie sakralinę muziką ribas. Pirmajame jų – rugsėjo 7 d., šeštadienį, 20 val. skambės Zitos Bružaitės netradicinio žanro ir pateikimo kantorijos (kantatos ir oratorijos mišinio) „Lumen fidei“ („Tikėjimo šviesa“) pasaulinė premjera. Šis premjeros vakaras skiriamas palaimintojo Jono Pauliaus II vizito į Lietuvą 20-mečiui paminėti.

 

Pasak kompozitorės Zitos Bružaitės, kūrinio sumanymas brendo ilgai – nuo 1999-ųjų, kai buvo sukurtas unikalios instrumentų sudėties kūrinys „Piligrimai“ sopraniniam saksofonui ir grojančių-giedančių fagotų chorui. Šio kūrinio tema ir netradiciniai tembriniai ieškojimai įkvėpė kompozitorę dar didesniam kūrybiniam užmojui: „Šv. Augustinas, Hildegarda iš Bingeno ir Jonas Paulius II-asis – tai tos tikėjimo atramos, kurios suteikia vilties ir prasmės mano būčiai. Nedrįstu teigti, kad daug ką apie juos žinau – po kruopelę tos šviesos ir išminties renku, kaskart sugrįždama prie jų darbų, minčių įvairiausiais keliais... Taip po truputėlį kristalizavosi naujo kūrinio kontūrai, kuriuos įsivaizdavau kaip oratorijos ir misterijos sąveiką, išreikštą muzikiniu žodynu nuo viduramžių iki mūsų laikų, o kartu – ir kaip dvasinę kelionę... Galiausiai ir pavadinimas, ir žanras šio kūrinio pakito – iš „Giesmių giesmės“ į „Tikėjimo šviesą“ (Lumen fidei), iš oratorijos-misterijos į kantoriją – susigalvotą kantatos ir oratorijos mišinį, besisiejantį su dainavimo ir meldimosi semantika. Išliko tik pirminis nusiteikimas pasinaudoti Viduramžių kūrėjos, mokslininkės, vienuolės Hildegardos iš Bingeno (1098–1179) tekstais.“

 


Arūno Baltėno nuotr.

„Kaip ir daugelyje mano kūrinių, čia esama nemažai kriptogramų, „sekretų“ ar tiesiog daugiau ar mažiau pastebimų simbolių: kūrinio pradžioje ir pabaigoje, elektroninėje dalyje garsas G juda triolėmis per tris registrus – tai Švenčiausiosios Trejybės simbolis; kūrinį užbaigia pasakalija, kurios keturtakčiai skamba 12 kartų (Kryžiaus kelio stotys) ir t.t. Tačiau daug svarbiau klausyti ir pajusti tą šviesą, ekspresiją, žaismingą šokį – visą nuotaikų ir emocijų paletę, kuri perteikia tikėjimo šviesą. Nes neužtenka žinoti, reikia ir tikėti...,“ pirmiesiems kūrinio klausytojams pataria Z. Bružaitė.

 

Hildegardos iš Bingeno lotyniškų tekstų ir viduramžių religinės muzikos žanrų įkvėptą vokalinį-instrumentinį kūrinį sudaro keturios dalys – „Ave generosa“, „O beata infantia“, „O rubor sangvinis“, „Spiritus Sanctus vivificans vita“ – ir trys intrados. Pastarieji improvizaciniai intarpai atspindi dabarties muzikinį foną – džiazo, populiariąją, roko, elektroninę ir įvairiausius žanrus apjungiančią muziką. Nors „Lumen fidei“ skambės po senosios Bernardinų bažnyčios skliautais, kūrinys bus atliekamas šiuolaikiškai, pasirinkus nestandartinius instrumentus ir pasitelkus lazerio efektus.

 

Premjerą rengia Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, varinių pučiamųjų ansamblis „Protuberus Brass“ (vad. Egidijus Miknius), solistai: Piotr Olech (kontratenoras, Lenkija), Mindaugas Zimkus (tenoras), Liudas Mikalauskas (bosas), Petras Vyšniauskas (saksofonas), Arkadijus Gotesmanas (perkusija), Agnė Petruškevičiūtė (elektriniai vargonai), Zita Bružaitė (elektronika). Diriguoja Vaclovas Augustinas, renginį režisuoja Vilija Grigonytė.

Renginio partneriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Naujosios komunikacijos centras; rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, internetinis dienraštis bernardinai.lt, Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“.

 

Kituose šiųmečio projekto koncertuose skambės šveicarų kompozitoriaus Franko Martino Mišių dvigubam chorui a cappella (1922–1926) premjera Lietuvoje (spalio 4 d. 19 val.) ir muzikinis projektas „Zikaron Lefanai“ („Praeitis priešais mane“), skirtas Vilniaus ir Varšuvos getų aukoms atminti (spalio 31 d. 19 val.). Įėjimas į visus projekto renginius nemokamas.

 

Visą projekto renginių programą rasite interneto svetainėje http://paxetbonum.bernardinai.lt/.

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).