Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Ekspresas „Permainų muzika 2013“ atvyksta į Klaipėdą
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-09-19

Ekspresas „Permainų muzika 2013“ atvyksta į Klaipėdą [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugsėjo 19 d. į Klaipėdoje prasideda šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“. Kaip ir kasmet, jis kviečia kartu pakeliauti įdomiausiais šiuolaikinės muzikos maršrutais, intriguoja drąsiais ir netikėtais skambesiais. Festivalis klaipėdiečiams pristato laiko patikrintą šio ir praėjusio šimtmečio kūrybą, patrauklią savo ieškojimais ir vertingą atradimais.

 

Modernios kultūros ženklais prisodrinta renginio programa klausytojams atveria gyvybingą, dinamišką dabarties garsų pasaulį ir siekia komunikuoti. Reikšmingą dėmesį skirianti lietuvių muzikos asmenybėms, ji taip pat žada artimesnę pažintį su tolimų šalių kūrėjais bei atlikėjais. Koncertuose skambės Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Argentinos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Estijos kompozitorių kūriniai. Jie atskleis plačią stilistinę panoramą: nuo minimalizmo lygumų iki ekspresionizmo aukštumų, nuo neoromantizmo tolių iki sonoristikos salelių, nuo racionalių struktūrų statinių iki improvizacinių pievų. Inspiruojančios ir nuolat kintančios muzikos ekspresas netrukus išsklaidys rudenišką melancholiją ir atgaivins mintis!

 

Festivalį rugsėjo 19 d. atversianti Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Amerikos muzika: patikti ir šokiruoti“ pateiks platų šios įvairialypės ir daugiatautės šalies muzikinį kraštovaizdį. Programą sudarė ir koncerte diriguos ryškus batutos meistras Neal Stulberg (JAV), kurio koncertiniai maršrutai driekiasi tiek anapus Atlanto, tiek Europoje ir net Australijoje.

 

Rugsėjo 24 d. festivalio videoklube „Muzikiniai laiškai Sofijai Rokas Zubovas dalinsis mintimis apie savo aktorinę patirtį filmuojant „Laiškus Sofijai“ (rež. Robert Mullan, „Gizmo Films Productions“, 2012, Didžioji Britanija). Filme pasakojama tikrais įvykiais paremta istorija, atskleidžianti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meilę žmonai rašytojai Sofijai Kymantaitei ir savo gimtajai šaliai. Pagrindinį vaidmenį filme suvaidino pianistas Rokas Zubovas, subtiliai perteikęs savo prosenelio jausmų pasaulį. Jis taip pat įrašė visą filme naudojamą muziką. Pasisakymą lydės vaizdo fragmentai, tarp jų į filmą nepatekusios muzikinės scenos.

 

Rugsėjo 25 d. festivalyje vėl svečiuojasi aistringas nūdienos muzikos entuziastas saksofonų kvartetas „Quasar“ iš Kanados. Išsiskiriantis įtaigia energija, drąsa ir nepaprastomis techninėmis savybėmis kanadiečių ketvertukas atlieka įvairiausią dabarties autorių kūrybą: nuo instrumentinės iki gyvos elektroninės muzikos, nuo improvizacijos iki vizualios teatrinės išraiškos. „Quasar“ nuolat bendradarbiauja su įvairių šalių kompozitoriais, savo koncertines programas praturtindamas šviežiomis ir netikėtomis idėjomis. Taip bus ir šį kartą: koncerte „Garsų gaudyklės“ saksofonininkai vaizdžiai tyrinės garsų savybes, faktūras ir tembrus, leis patirti magišką jų poveikį.

 

Rugsėjo 27 d. didingomis viršūnėmis viliojanti „Kalnų sonata“ festivalio panoramą pripildys simfoninio skambesio. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Juozo Domarko, įgarsins tik lietuvių autorių partitūras. Visi kūrėjai susiję su šiemet 80-metį mininčia Lietuvos muzikos ir teatro akademija: tai buvę ir dabartiniai jos kompozicijos katedros pedagogai. Išskirtinis koncerto svečias – itin savito braižo vokiečių trombonininkas Mike Svoboda. Šalia aktyvios koncertinės veiklos jis irgi daug dėmesio skiria jaunosios kartos ugdymui. Ta pati programa rugsėjo 28 d. atvers ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoninės muzikos koncertų sezoną.

 

Spalio 1 d. Tarptautinę muzikos dieną Klaipėdos geležinkelio stotyje vyksiantis koncertas „Garsų traukiniai klausytojus skatins atsiverti naujiems įspūdžiams ir mąstymo pokyčiams. Didžiausia jo intriga – žymioji Steve’o Reicho kompozicija „Skirtingi traukiniai“ („Different Trains“). Vaikystės įspūdžių inspiruotame opuse skambės 30-40-ųjų metų Amerikos ir Europos traukinių garsų įrašai, prisiminimai apie keliones traukiniais, išgyvenimą bei holokaustą. Šį kūrinį atliksiantis styginių kvartetas „Chordos“ jau 15 metų ištikimai platina naujausią lietuvišką muziką pasaulyje bei pristato geriausius šiuolaikinės muzikos pavyzdžius Lietuvoje.

 

Spalio 4 d. „Meditacija ekspresija“ pristatys du skirtingos kūrybinės stilistikos autorius ir du skirtingo atlikėjiško braižo solistus – fleitistą Vytautą Sriubikį ir saksofonininką Liudą Mockūną. Meditatyvi, gilių prasmių ir simbolių prisodrinta Lietuvos nacionalinės premijos laureatės Ramintos Šerkšnytės kūryba skambės pirmoje dalyje. Po pertraukos Liudas Mockūnas ir Klaipėdos kamerinis orkestras pirmąkart Lietuvoje atliks Eddie Sauterio kompoziciją saksofonui ir styginių orkestrui. Apjungianti šiuolaikinės akademinės ir džiazo muzikos elementus, užrašytus ir laisvai improvizuojamus momentus, ji leis pasireikšti išskirtiniam Liudo Mockūno interpretatoriaus talentui.

 

Išsami festivalio PROGRAMA

 

Festivalio sveitainė internete

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).