Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus premjera folkloro festivalyje „Pokrovskije kolokola“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-09-23

Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus premjera folkloro festivalyje „Pokrovskije kolokola“


Rugsėjo 25–28 dienomis Vilniaus koncertų salių ir bažnyčių erdves vėl pripildys VIII tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ dalyvių balsai, ypatinga energija ir ryškios tautinių kostiumų spalvos. Šalia tradicinių įvairių tautų apeigų, muzikos, šokio festivalio rengėjai imasi iniciatyvos skatinti šiuolaikinius kūrėjus atkreipti dėmesį į liaudies tradicijas ir laisvai jas transformuoti specialiai užsakomuose kūriniuose. Šiemet į festivalio programą įtraukta kompozitoriaus Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus „Liaudiškosios rapsodijos“ premjera (rugsėjo 26 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje).

 

„Liaudiškoji rapsodija“ – opusas, šiemet laimėjęs specialiame konkurse, pirmąkart surengtame festivalio „Pokrovskije kolokola“, Lietuvos kompozitorių sąjungos ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos. Konkursą parėmė Lietuvos kultūros ministerija. 2009 m. ir 2010 m. festivalyje buvo pristatytas Lino Rimšos „Senasis tikėjimas“; 2012 m. – rusų kompozitoriaus ir dirigento Andrejaus Doinikovo projektas „Etnosfera – naujas tradicijų dvelksmas“.

 

„Pamatyti, kaip įvairiose šalyse žmonės vertina ir saugo savo tradicijas, perteikdami jas iš kartos į kartą, įvertinti liaudies kultūros grožį, pasimokyti dainavimo, šokio, apeigų meno pas tradicijų žinovus, tiesiog pabendrauti su liaudies atlikėjais – štai galimybės, kurias festivalis suteikia savo klausytojams. Taip pat mums labai svarbu parodyti, kad tradicinė kultūra neatsilieka nuo laiko, į ją atsigręžia žymūs kompozitoriai, režisieriai – ją perteikia žiūrovams nauja, šiuolaikiniam miesto žmogui suvokiama forma“, pasakoja festivalio direktorė Irena Zacharova.

 


Gediminas Rimkus-Rimkevičius
Martyno Aleksos nuotr.

Naujas kompozitoriaus Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus kūrinys „Liaudiškoji rapsodija“ bus pristatytas pirmoje „Didžiojo festivalio koncerto“ dalyje. Senovę ir šiandieną jungiančioje muzikinėje misterijoje tradicinės muzikos atlikėjų balsai susilies su orkestro ir solistų instrumentų skambesiu. Šis pasaulio muzikos (world music) žanro kūrinys, sukurtas kaip slaviškų dainų ciklas, yra tradicinės ir akademinės muzikos sintezė, individuali kompozitoriaus liaudies muzikos interpretacija.

 

G. Rimkaus-Rimkevičiaus premjerą atliks Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergej Krylov, dirigentas Robertas Šervenikas), Vilniaus folkloro ansambliai „Arinuška“, „Sviato“, „Traikotka“, Tomas Botyrius (saksofonas), Igor Kramarev (trimitas), Julija Morozova, Jekaterina Bieliauskienė (fortepijonai), Artūras Chalikovas (gitara), mušamųjų instrumentų ansamblis „Hand Voices“ (vadovas Tomas Kulikauskas), taip pat Lietuvos žiūrovų simpatijas pelnęs etninių pučiamųjų instrumentų atlikėjas Sergej Klevenskij (Maskva, Rusija).

 

Antroje koncerto dalyje –  Abchazijos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos ir kitų kraštų autentiškos senovinės dainos, šokiai ir apeigų folkloros pavyzdžiai, tradicinės muzikos rekonstrukcijomis užsiimančių kolektyvų pasirodymai.

 

Festivalio programa svetainėje http://www.arinuska.lt./ 

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).