Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lenkijos ir Lietuvos siuitos premjera Taikomosios dailės muziejuje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-10-06

Lenkijos ir Lietuvos siuitos premjera Taikomosios dailės muziejuje [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Kapela Jazdowska. Foto: Artur Luczak

Spalio 9 d., trečiadienį, 18 val. Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje įvyks šiais metais trijų lietuvių ir trijų lenkų kompozitorių sukurtos multimedijinės siuitos „Frater“ pasaulinė premjera. Ją atliks jungtinis lenkų ir lietuvių atlikėjų, grojančių senaisiais ir moderniaisiais instrumentais, kolektyvas „Kapela Jazdowska“, vadovaujamas projekto idėjos autorės Justynos Rekść-Raubo.

 

Kūrinys sumanytas kaip dedikacija Lietuvos ir Lenkijos žemių senajai ir Viduramžių istorijai, archajiškųjų Europos kalbų sąsajoms, taip pat kompozitoriaus Witoldo Lutosławskio gimimo šimtmečiui. Kiekvienas autorius ėmėsi kurti vieną iš siuitos dalių. Poetiniame siuitos librete, kurį su J. Rekść-Raubo parašė Anthony (Antoni) Miłoszas, Czesławo Miłoszo sūnus (jis taip pat yra vienas iš projekte dalyvaujančių kompozitorių), pasakojama istorija apie moterį, vandenų pakrantėse ieškančią savo brolio, klausiančią jūrų ir vėjų, į kokius pasaulio kraštus dabar jis nublokštas. Vėjams ir vandenims pasiekus visus pasaulio pakraščius, atskirti žmonės vėl susitinka, ir muzika padeda jiems surasti vienas kitą.

 

Specialias vizualizacijas šiam projektui kūrė dailininkai Stasys Eidrigevičius, Andrzejus Strumiłło ir Maciejus Walczakas. Dainuojamame ir vaizdo projekcijose perteikiamame tekste kaip leitmotyvas nuolat iškyla gamtos stichijas įvardijantys lietuviški, lenkiški, lotyniški, sanskrito žodžiai ir jų sąsajos, juos atspindi ir atskirų siuitos dalių pavadinimai.

 

Lietuvos ir Lenkijos siuitos „Frater“ programa:

 

Vytautas Germanavičius. AKSAM – MAS

Anthony Miłosz. BHRAT / FRATER (I)

Arvydas Malcys. AQUA – FLUMEN (Vanduo – Srautas / Woda – Strumień)

Anthony Miłosz. BHRAT / FRATER (II)

Cezary Duchnowski. KAL – REI – SRU-DHMO

Anthony Miłosz. BHRAT / FRATER (III)

Zygmunt Konieczny. DHVAN

Anthony Miłosz. BHRAT / FRATER (IV)

Bronius Kutavičius. AGNI (Vienas penkiose I, II, III)

 

„Kapela Jazdowska“ atlikėjai:

 

Alina Mleczko – saksofonas

Anna Broda – balsas, cimbolai

Cezary Duchnowski – sintezatorius, kompiuteris

Darius Stabinskas – sopraninė viola da gamba

Mateusz Kowalski – tenorinė viola da gamba

Robertas Bliškevičius – bosinė viola da gamba

Justyna Rekść-Raubo – bosinė viola da gamba

Maciej Walczak – vaizdo projekcijos

Jacek Kołtuniak – garso režisierius

 

Bilieto kaina – 20 Lt.

 

Lenkiškoji siuitos premjera įvyks spalio 10 d. Seinuose, Tarptautinių kultūros dialogų centro salėje (Dwór w Krasnogrudzie).

 

Projekto organizatoriai – Fondas f.o.r.t.e. (Lenkija), Muzikos informacijos ir leidybos centras (Lietuva). Projektą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas.

 

MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).