Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vidmanto Bartulio premjera choro „Jauna muzika“ programoje „Miestai ir lėktuvai“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-10-22

Vidmanto Bartulio premjera choro „Jauna muzika“ programoje „Miestai ir lėktuvai“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Šiemet sukanka 80 metų, kai iš Lietuvos kilę lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas, pilotuodami lėktuvą „Lituanica“, perskrido Atlanto vandenyną ir be nusileidimo įveikė 6411 kilometrų. Minit šio įstabaus istorinio įvykio sukaktį, choras kviečia muzikiniam skrydžiui per Atlantą drauge su legendiniais lakūnais. Spalio 23 d., trečiadienį, 19 val. Vaclovo Augustino diriguojami Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir vokalinis ansamblis „Balsai“ atliks antrąją programą „Miestai ir lėktuvai“, sudarytą iš šiuolaikinių amerikiečių, britų ir lietuvių kompozitorių kūrinių, kuriuos įkvėpė dangaus platybės ir motorų burzgesys.

 

Pirmąją šio ciklo programą choras pristatė šių metų balandžio 1-ąją. Antrojoje šalia Donato Zakaro, Eriko Witacre’o, Bobo Chilcotto kūrinių, apdainuojančių amžino skrydžio troškimą, skambės ir specialiai šiam koncertui sukurtos Vidmanto Bartulio „Atvirutės“ pasaulinė premjera.

 

Donato Zakaro kūrinys „Cities“ („Miestai“) klausytojams su lengva ironija atskleidžia stereotipinius įspūdžius, patirtus keliaujant po Vieną, Šanchajų, Niujorką ir kitus didmiesčius. Vieno populiariausių ir dažniausiai pasaulyje atliekamų JAV kompozitorių Erico Whitacre’o chorinėje kompozicijoje „Leonardo Dreams of His Flying Machine“ („Leonardo svajonės apie skraidantį aparatą“) derinant itališkų madrigalų stilių ir šiuolaikinės muzikos priemones pasakojama apie Leonardo da Vinci išradimus, troškimą pasipriešinti žemės traukai ir pakilti į dangaus platybes. Dar vienas šiuolaikinės chorinės muzikos šedevras – britų kompozitoriaus Bobo Chilcotto „High Flight“ („Skrydis aukštybėse“), kuriam autorius panaudojo JAV aviatoriaus ir poeto Johno Gillespie Magee eilėraštį, sukurtą po jo svaiginančio skrydžio lėktuvu „Spitfire“ 10-ties kilometrų aukštyje. Programos pabaigai klausytojai išgirs pasaulinę premjerą – Vidmanto Bartulio kompoziciją „Atvirutė“, sukurtą S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio minėjimo koncertui. Šis siurprizas turėtų būti itin įdomus, nes kompozitoriaus muzika stilių, žanrų, manierų, nuotaikų ir potyrių įvairove pranoksta daugelio lietuvių kolegų kūrybą, kaskart stebindama netikėtais posūkiais ir rakursais. 

 

Vakarą ves ir plačiau programos koncepciją pristatys aktorius Rimvydas Černiauskas.

 

Pagal choro „Jauna muzika“ inf.

 

 

PROGRAMA

Eric Whitacre (g. 1970) – „Leonardo Dreams of His Flying Machine“, ž. Charles Anthony Silvestri (2001)

Vidmantas Bartulis (g. 1954) – „Atvirutė“ (2013, premjera)

Donatas Zakaras (g. 1979) – „Cities“, ž. Roy Lee, Khalil Gibran, F. EBB, Zoja Petrova, Donato Zakaro. (2011)

Bob Chilcott (g. 1955) – „High Flight“, ž. John Gillespie Magee, Henry Vaughan (2008)

 

ATLIKĖJAI
Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vaclovas Augustinas)
Vokalinis ansamblis „Balsai“ (meno vadovas Egidijus Kaveckas)

DIRIGENTAS
Vaclovas Augustinas

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).