Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Vilniaus arsenalo“ Vėlinių koncerte – Jono Tamulionio ir Dalios Karaitytės kūrinių premjeros
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-10-25

„Vilniaus arsenalo“ Vėlinių koncerte – Jono Tamulionio ir Dalios Karaitytės kūrinių premjeros [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Ansamblio „Vilniaus arsenalas“ nariai
ir solistė Joana Gedmintaitė

Artėjančių Vėlinių proga kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ savo bičiulius tradiciškai kviečia į muzikinę  popietę Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje. 2013 m. spalio 27 d., sekmadienį, 16 val. klausytojų laukia baroko ir klasicizmo kompozitorių kūrinių programa, kaip ir kasmet papildyta ansamblio inicijuotų naujų kūrinių premjeromis.

 

Vėlinėms skirtą programą atliks ansamblio nariai Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruško (klavesinas) ir solistė Joana Gedmintaitė (sopranas). Šalia XVII– XVIII a. kompozitorių – J. J. Quantzo, A. Vivaldi, Ch. W. Glucko, J. P.  Rameau ir W. A. Mozarto – muzikos, ansamblis lieka ištikimas savo nuostatai puoselėti ir propaguoti šiuolaikinių lietuvių autorių kūrybą. Šįkart ansamblio užsakymu buvo sukurti Jono Tamulionio trio „LaSeRo“ ir Dalios Kairaitytės vokalinė kompozicija „Trys panegirikos pagal Motiejų kazimierą Sarbievijų“.

 

Jono Tamulionio „LaSeRo“ fleitai, altui ir klavesinui, op. 338 (2012) sukurtas bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga. 2012 m. kamerinių kūrinių konkurse kompozicija pelnė II premiją. Kūrinio pavadinimą LaSeRo sudaro ansamblio narių vardų pirmosios dvi raidės (Laima, Sergejus, Rolandas), o esperanto kalba lasero reiškia lazerį. Kūrinyje lazerių mirgėjimo asociacijas kelia polifoninis, ritminis žaižaravimas ir glissando, o teminė medžiago sudaryta iš ansamblio narių vardų muzikinių skiemenų. 

 

Dalios Kairaitytės „Trys panegirikos pagal Motiejų Kazimierą Sarbievijų“ balsui, fleitai, altui ir klavesinui (2013) – santūriai teatralizuota kompozicija, skirta kamerinei scenai. Trys kūrinio dalys – tarsi to paties, šimtmečius kartojamo „spektaklio“ scenos, kuriose pasirodo trys svarbiausi personažai – Valdovas, Dorybė ir Žiogas. Šių veikėjų charakteristikos, kurias XVII a. aprašė M. K. Sarbievijus, puikiai tinka ir mūsų laikams: I d. Valdovui – pergalės ir drąsos šlovinimas kovoje su Tėvynės priešais; II d. Dorybei –gedulinga eisena, etinių vertybių pralaimėjimas žmogiškų interesų kovose; III d. Žiogui – alegorinis greitai prabėgančio laiko paveikslas.

 

1986 m. susibūręs ansamblis „Vilniaus arsenalas“ aktyvią koncertinę veiklą pradėjo po metų, kai po restauracijos buvo atidarytas Taikomosios dailės muziejus Vilniuje. Čia ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniais, o jo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai. Ansamblio repertuaro pagrindą iš pradžių sudarė XVII–XVIII a. muzika, tačiau ilgainiui jis plėtėsi, apimdamas vis daugiau įvairių epochų kūrinių. Pastaraisiais metais ansamblis atlieka nemažai šiuolaikinės muzikos, ypač daug dėmesio skirdamas šiuolaikinių Lietuvos autorių kūrybai.

 

2001 m. ansamblio pradėtas kūrybinis bendradarbiavimas su iškiliausiais nūdienos Lietuvos kompozitoriais O. Balakausku, F. Bajoru, A. Martinaičiu, T. Makačinu, V. Bartuliu, J. Juozapaičiu, M. Urbaičiu, Z. Bružaite, L. Narvilaite ir kitais tęsiasi iki šiol. Nuo to laiko ansamblis inicijavo ir atliko daugiau kaip 40 lietuvių kompozitorių premjerų. 2006 m. „Vilniaus arsenalas“ pradėjo įrašinėti kompaktinių plokštelių ciklą „Erdvės ir laiko atspindžiai“, skirtą šiuolaikinei lietuvių kompozitorių kūrybai. 2006–2011 m. išleistos 4 kompaktinės plokštelės su ansamblio inicijuotais šiuolaikinių lietuvių autorių vokaliniais ciklais ir instrumentine muzika, sukurta 2001–2010 m.

 

Koncerto programa

 

Pagal „Vilniaus arsenalo“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).