Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > ISCM Pasaulio muzikos dienose 2013 Lietuvai atstovavo Egidija Medekšaitė
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-11-07

ISCM Pasaulio muzikos dienose 2013 Lietuvai atstovavo Egidija Medekšaitė [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (International Society for Contemporary Music – ISCM) ir jos nacionalinių sekcijų kasmet vis kitoje šalyje ar regione rengiamas festivalis Pasaulio muzikos dienos 
šiemet vyksta Slovakijoje ir Austrijoje (lapkričio 4–14 d.). Lapkričio 5 d. jame skambėjo lietuvių kompozitorės Egidijos Medekšaitės kūrinys „Dhani“ kameriniam ansambliui (2009).

 

2013 metų Europos kultūros sostinės Košicės „Kasárne/Kulturpark“ koncertų salėje susirinkusiai auditorijai, dalyvaujant autorei, šią  akordeonui, styginių kvartetui ir mušamiesiems parašytą kompoziciją pristatė čekų kvartetas „Fama“ ir du jauni perspektyvūs atlikėjai iš Slovakijos: akordeonistas Peter Katina ir perkusininkė Lenka Novosedlikova. Tarptautinės vertinimo komisijos atrinktas kompozitorės E. Medekšaitės darbas yra vienintelis kūrinys, atstovaujantis Lietuvai šių metų ISCM Pasaulio muzikos dienų festivalyje, kuriame dalyvauja kompozitoriai iš viso pasaulio.

 


Kompozitorė Egidija Medekšaitė

Pasak autorės, kompozicijos pavadinimas nurodo į kūrinyje naudojamą indų ragos dermę, o minimalistinio stiliaus muzikiniame audinyje ją labiausiai domino kintančiu tempu grojamo pastovaus ir nepastovaus ritmo supanašėjimo problema: „kiekviena partija juda autonomiškai ir nesidubliuoja su kitų instrumentų partijomis. Čia ir kyla klausimas, kur yra suvokiama riba tarp griežtai apibrėžto pastovaus ritmo, kuris atliekamas individualiai greitėjant arba lėtėjant, ir nepastovaus ritmo. Jeigu atlikėjai grodami „pames“ skaičių ir susipainios, vadinasi mano tikslas pasiektas...“ Kūrinys buvo sukurtas 2009 m. Vygriuose vykusioms Lietuvos muzikos dienoms Lenkijoje, kur jo premjerą atliko styginių kvartetas „Chordos“, akordeonistas Danielius Rozovas ir perkusininkas Saulius Astrauskas.

 

1922 m. Zalcburge įkurta Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugija yra solidžiausias 57 šalių naujosios muzikos organizacijas vienijantis tinklas, kurio pagrindinė užduotis – skleisti ir populiarinti visame pasaulyje kuriamą šiuolaikinę muziką. Tam tikslui kasmet rengiamas Pasaulio muzikos dienų festivalis, į kurio programą tarptautinė žiuri atrenka geriausius jai priklausančių kraštų kompozitorių kūrinius. Rengiant šių metų festivalį susivienijo Slovakijos ir Austrijos ISCM sekcijos, prieš 90 metų buvusios tarp draugijos steigėjų. Pirmą kartą Pasaulio muzikos dienų šeimininke tapusioje Slovakijoje festivalio renginiai įsiliejo į Košicėje vykstančio festivalio „Ars Nova Cassoviae“ (lapkričio 4–7 d.) ir Bratislavoje vykstančio festivalio „Melos-Ethos“ (lapkričio 8–12 d.) programas. O po pusės amžiaus sugrįžęs į Vieną, festivalis papildys tenykštį didžiausią šiuolaikinės muzikos forumą „Wien Modern“ (lapkričio 11–14 d.).

 

2014 metais ISCM Pasaulio muzikos dienos vyks spalio 3–12 d. Vroclave (Lenkija). Jau paskelbti ir kitų metų festivaliui atrinkti lietuvių kompozitorių kūriniai: Justės Janulytės „Naktų ilgėjimas“ styginių orkestrui (2009) ir Ritos Mačiliūnaitės „Pievų šnabždesys“ mišriam chorui (2007). Pernai iš ISCM Lietuvos sekcijos Pasaulio muzikos dienoms Belgijoje pasiūlytų partitūrų taip pat buvo pasirinktas jaunos lietuvių kompozitorės opusas - Ramintos Šerkšnytės „Migdolų žydėjimas“. 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).