Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Metų pradžia su Donelaičiu ir penkiomis premjeromis
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-01-08

Metų pradžia su Donelaičiu ir penkiomis premjeromis [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Sausio 16 d., ketvirtadienį, 16 val., Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salėje „Titanikas“ (Maironio g. 3), įvyks teatralizuotas muzikos, poezijos ir dailės vakaras „Metai atveria vartus“, dedikuotas 300-osioms lietuvių grožinės literatūros pradininko, poeto, kunigo Kristijono Donelaičio gimimo metinėms.



Kiekvienoje meno kūrėjų gildijoje rastume tiesioginių ar numanomų Donelaičio atvaizduotų metų laikų atošvaisčių, todėl pasitinkant poeto gimimo metines buvo sumanyta pakviesti įvairių sričių menininkus ir bendromis pastangomis plačiau pažvelgti į donelaitiškų metų laikų percepciją bei kūrybingai atverti vartus į Donelaičiui skirtus renginius.

 

Vizualiesiems menams atstovaus ekspozicija „Šimtmečio portretas“, kuriose donelaitiškos temos „skambės“ tapytojų, grafikų, skulptorių, medalininkų spalvomis, linijomis ir potėpiais. Literatūros ir muzikos jungtis „pagal Donelaitį“ atsispindės penkiose poezijos ir muzikos meno kūrinių premjerose, kurias specialiai šiam renginiui sukūrė poetai drauge su kompozitoriais. Renginiui šventinę nuotaiką suteiks atkurti tautiniai XVIII a. Mažosios Lietuvos kostiumai, sietini su Donelaičio „Metų“ personažais.

 

Šios teatralizuotos muzikos, poezijos ir dailės šventės tikslas yra „po vienu stogu“ suburti Lietuvos rašytojų, kompozitorių, dailininkų sąjungų narius, muzikos atlikėjus, teatro gildijos atstovus ir kartu atverti Donelaičio metų vartus. Atskiri šios iškilmės fragmentai bus kartojami Lietuvoje ir įvairiose užsienio šalyse.

 

 

KONCERTO PROGRAMA

Algirdas Martinaitis, „Metai“ su šūdvabaliu“ (ž. Kristijono Donelaičio, Vlado Braziūno) sopranui, mecosopranui, saksofonui ir styginių kvartetui (2013, premjera)

Martynas Bialobžeskis, „Saulės sezonas“ (ž. Gyčio Norvilo) skaitovui, saksofonui ir styginių kvartetui (2013, premjera)

Rita Mačiliūnaitė, „Ruduo. Kalendoriaus lapeliai“ (ž. Indrės Valantinaitės) sopranui, mecosopranui ir styginių kvartetui (2013, premjera)

Vytautas V. Barkauskas, „Kai šešėliai vis ilgyn“ (ž. Kristijono Donelaičio, Artūro Valionio) sopranui, mecosopranui, skaitovui, styginių kvartetui ir fonogramai (2013, premjera)

Vidmantas Bartulis, „Pamokslas lietuvninkams“ (ž. Daivos Čepauskaitės); hegzametrinis repas repuojančiam aktoriui ir fonogramai (2013, premjera)

 

DALYVAUJA

aktoriai Vytautas Anužis, Irmantas Jankaitis, Birutė Mar

poetas Vladas Braziūnas

solistai Ilona Pliavgo (sopranas), Renata Dubinskaitė, Nora Petročenko (mecosopranai), Liudas Mockūnas (saksofonas)

M. K. Čiurlionio kvartetas: Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas), Saulius Lipčius (violončelė)

Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ atlikėjai (daudytės)

Režisierė – Birutė Mar

 

Lietuvos kompozitorių sąj. ir MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).