Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Broniaus Kutavičiaus oratorija „Metai“ skambės Paryžiuje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-01-10

Broniaus Kutavičiaus oratorija „Metai“ skambės Paryžiuje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


2014-aisiais Lietuva mini lietuvių pasaulietinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300 metų gimimo sukaktį, kuri įtraukta į UNESCO minimų sukakčių sąrašą. Šia išskirtine proga sausio 13 d. 19 val. UNESCO būstinėje Paryžiuje nuskambės Broniaus Kutavičiaus oratorija „Metai“ K. Donelaičio tekstais.

 

Oratoriją atliks du Vilniaus miesto savivaldybės kolektyvai – Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) ir choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas). Koncerto lankytojai išgirs keturias oratorijos „Metai“ dalis: „Pavasario linksmybės“, „Vasaros darbai“, „Rudens gėrybės“ ir „Žiemos rūpesčiai“. Ištraukas iš K. Donelaičio poemos skaitys aktorė Birutė Mar.

 

Pasak Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovo ir dirigento Donato Katkaus, „Metai“ yra monumentaliausias proginis kūrinys, kuriuo siekiama pagerbti K. Donelaičio atminimą, indėlį į Lietuvos kultūrą, lietuviškumo puoselėjimą. „Šis kūrinys ne tiek apie gamtą, kiek apie žmones, jų darbus, įpročius, tradicinę gyvenimo aplinką. Poema „Metai“ – nepaprastai vertinga žodyje užkoduota informacija, reikalinga kultūrinio paveldo puoselėjimui ir išsaugojimui“, – pabrėžė D. Katkus.

 

„Niekada neturėjome mūsų didžiausio poeto muzikinių interpretacijų. Kompozitoriui reikėjo didelės drąsos imtis šios temos. Kaip ir būdinga B. Kutavičiui, šiame kūrinyje atskleidžiama jo vaizduotės teatro vizija, kur K. Donelaičio tekstas veikia kaip asociatyvus dėmuo, apipintas nuolatinio energetinio muzikos augimo. Ši muzika nieko neiliustruoja, o veikia kaip simbolių, tampančių kontekstais vienas kitam, grandinė“, – apie kompoziciją kalbėjo D. Katkus.

 

2005–2008 metais sukurtos atskiros oratorijos dalys pirmąkart kaip vientisas kūrinys buvo atliktos 2012 m. rugsėjo 13 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, dalyvaujant abiems kolektyvams ir aktoriui Dariui Meškauskui. Tąkart kūrinio atlikimas įsiliejo į Broniaus Kutavičiaus 80-mečiui skirtų koncertų ciklą.

 

Viešėdamas Prancūzijoje, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras surengs ir dar vieną koncertą Paryžiuje, skirtą kilniam tikslui – nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Haityje. Merijos globojamas labdaros renginys vyks sausio 14 d. 20.30 val. Suresnes Eglise Notre-Dame de la Paix bažnyčioje, o jo programoje skambės J. Elie, J. Naujalio, J. Haydno, F. Bridge kompozicijos, taip pat B. Kutavičiaus oratorijos „Metai“ trečioji dalis „Rudens gėrybės“.

 

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymus Prancūzijoje globoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos Respublikos nuolatinė atstovybė prie UNESCO.

 

Parengta pagal Šv. Kristoforo kamerinio orkestro informaciją

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).